Северна красавица топи ледове в Пекин

Хем красива, хем добра. Това казват всички за нидерландската кънкобегачка Юта Лердам. Тя е действащата световна шампионка на 1000 метра и е сред фаворитките за злато в Пекин.  22-годишната спортистка обаче печели и доста пари от реклама в социалните мрежи. Синеоката Юта изумява с убийствено тяло и чаровна усмивка. Последователите й в Инстаграм се увеличават с всеки ден, а тя не пропуска да ги зарадва с провокативни снимки.

В електронна среда и присъствено започват учениците в Стамболово

Учениците от начален етап в община Стамболово ще учат присъствено от 7 януари. Класовете 7-ми, 10-ти и 12 също ще учат присъствено, след тестване на 7-ми февруари. В електронна среда ще учат учениците от 5 клас, 6 клас, 8 клас, 9 клас и 11 клас. Това бе оповестено след заседание на Областния кризисен щаб за борба с Ковид-19, свикано от областния управител Катя Панева. Приетите противоепидемични мерки относно учебния процес на територията на област Хасково ще се прилагат от 07.02.2022 г. до 11.02.2022 г. В община Стамболово заболеваемостта е много над 1000 на 100 000 души и това налага предприемането на съответните мерки. Заболеваемостта в област Хасково е 1320 на 100 000 души. Новите случаи с коронавирусна инфекция в региона към днешна дата са 143, коментира директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова.

Удължават с 3 дни ваканцията на учениците в община Първомай

С Решение от заседанието на Общинския кризисен щаб в град Първомай, провело се на 04.02.2022 г. и Заповед на кмета на общината Николай Митков, ваканцията на учениците от общината се удължава – дните 7, 8 и 9 февруари ще бъдат неучебни. Решението е взето с оглед на усложнената епидемична обстановка и високата заболеваемост сред учителите. От 10 февруари учениците ще учат на ротационен принцип, съгласно предписанията на Областния кризисен щаб. Относно организацията на дейностите в детските градини предстои да се вземе решение.

Песните на Недялка Керанова продължават да ни вълнуват

Неотдавна излезе от печат второто допълнено издание на книгата „Песните на Недялка Керанова”. Ако вече държите тази песнопойка в ръцете си, означава, че сте оценили творчествотоэ на тракийската певица Недялка Керанова, родена и израснала в село Татарево, община Минерални бани. Длъжни сме да запазим спомена за нея за поколенията, затова събираме творчеството й тук, пише в предговора на книгата Николай Чепански.

За съжаление познавах Недялка в годините, когато беше самотна, позабравена и огорчена от живота. Тъгата надвиваше радостните мигове в ежедневието й. Изключително много ме впечатли нейното остроумие и вицовете, които разказваше по свой Керановски стил. Ето и една от нейните лакърдии, които също са включени в това издание:

Недялка Керанова се явява на прослушване за категория и разрешение, за да може да пее по сватби и концерти. В комисията е проф. Манол Тодоров, Ирина Чмихова и други специалисти. В края на прослушването Ирина й казва: „Недялка, хубаво пееш, ама защо я въртиш така тази уста?” Недялка помислила, помислила и отвърнала: „Ами ти, като правиш любов, не си ли въртиш оная работа? То е същото…”