Транспортът Казанлък – Мъглиж ще го има в условие на форсмажор

Във връзка с разговор, проведен между ръководството на Община Мъглиж и представител на фирма КУМАКС ИНВЕСТ, град Казанлък, се подписа споразумение, по силата на което, в условие на форсмажор, транспортната схема ще продължи да се изпълнява при следния график:

Мъглиж – Казанлък

07:00 ч., 13:50 ч., 17:20 ч. и 19:00 ч.

Казанлък – Мъглиж

06:40 ч., 13:30 ч., 17:00 ч. и 18:40 ч. Часовете се изпълняват само в работни дни. Графикът е в сила от 10.02.2022 г.

МОСВ нареди строежа на Алепу да бъде рекултивиран

Инвеститорът, построил така наречената “Подпорна стена” на Шофьорския плаж на Алепу трябва да го рекултивира и да възстанови природата в района, доколкото е възможно. Това е наредило Министерството на околната среда и водите, които вече са в комуникация с инвеститорът, който стои зад скандалния проект. Сагата с “подпорната стена” избухна през лятото на 2020 г. и предизвика бурни обществени реакции. Оказа се, че съдружник в архитектурното бюро, отговорно за проекта е арх. Ангел Захариев – съпруг на бившата външна министърка от ГЕРБ Екатерина Захариева. Освен това, Върховният административен съд окончателно реши, че строежът на хотелския комплекс, който бе определен като “брегоукрепително съоръжение” и “подпорна стена” или “къщички за птици” е бил изграден без разрешително. Според решението строежът в защитената местност Алепу край Созопол може да бъде единствено за укрепване на свлачище, но не и за курортно селище.

В Първомай няма да гасят уличното осветление

Въпреки повишаване цената на електроенергията и изключително високите сметки за  осветление, които се налага Община Първомай да плаща, кметът Николай Митков е категоричен, че в града уличното осветление няма да се ограничава. Режим на тока ще има само в селата. С кметовете на населените места е постигнато съгласие за ограничение на уличното осветление през нощта – между 23.00 часа и 04,00 часа, само за зимния период, когато по селата няма много хора. Общинското ръководство е предприело действия относно подмяна на старите лампи с нови осветителни тела с ниско потребление на енергия. Сред другите мерки за ограничаване разхода на електроенергия са подмяна на часовите системи за регулиране на осветлението с нови, което ще бъде извършено от служители на общината. Ще бъде закупена и нова автовишка. „Засега се справяме с плащанията, но очакваме бързи и адекватни действия от страна на държавата.”- каза кметът Николай Митков.

Мюсюлманите от Минерални бани отбелязват 3-те свещени месеца

Мюсюлманите от Минерални бани отбелязват 3-те свещени месеца (Реджеб, Шабан и Рамазан) за мюсюлманския свят. В рамките на тези дни вярващите могат да говеят и да правят добрини. Ще се отбележат и свещените вечери (Кандили). Първият от тях Регаиб Кандили е на 3 февруари, вторият Мирадж Кандили е на 27 февруари, а третият Берат Кандили е на 17 март. Началото на месец Рамазан за тази година е 2 април, а на 27 април е Нощта Кадир (Кадир геджеси), която е по-благодатна и по-хайърлия от 1000 месеци. Големият мюсюлмански празник – Рамазан Байрам, известен  и като Шекер Байрам, тази година е на 2 май. Той се предшества от деня Арифе и продължава три дни. Другият голям мюсюлмански празник – Курбан Байрам е на 9 юли.