Работилница за ушиване на торбички организират в Синеморец

Първата от серия работилници за upcycling на излезнали от употреба kitesurf крила организира НЧ „Синева” в Синеморец в началото на март. Работилниците са част от инициативата „Зелен Синеморец“ на читалище „Синева“. В работилницата ще дaдем нов живот на крилата, като ги прекроим и използваме материала за ушиване на пликове и торбички за пазаруване за многократна употреба, съобщиха от читалището.

Всеки участник ще има възможност да твори и създава, като разбира се ще си тръгне и с торбички за лична употреба. Останалите готови изделия ще се раздават и подаряват в хранителни магазини и сергии за плодове и зеленчуци в селото. Целта е да намалим найлоновите торбички за еднократна употреба и да ограничим възможността те да попадат като боклук в любимото ни море. Малка, но все пак някаква стъпка за по-малко пластмаса в океаните. Всички материали и пособия необходими за работилницата са осигурени от организаторите. Ще използваме шевни машини, като на място ще получите указания, помощ и подкрепа, ако имате нужда. Не е необходим предходен опит или специфични шевни умения. Участието е безплатно след предварителна регистрация до 01.03.2022 на https://forms.gle/aDs4bjHdDdVxu6Uh8 Upcycling (известен и като творческа повторна употреба) е процес на трансформиране на странични продукти, отпадъчни, безполезни или нежелани материали в нови материали или продукти, които са с високо качество и добавена художествена и екологична стойност. Инициативата „Зелен Синеморец“ е подкрепена от Обществения борд на TELUS International в България.

Община Минерални бани участва във ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО

Община Минерални бани ще бъде представена през тази година на Международното туристическо изложение ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО, което се завръща след две критични години за туризма в световен мащаб. Най-голямото събитие, посветено на туризма у нас, ще се проведе на 24 и 25 февруари в Интер Експо Център – София. Тази година акцентът на изложението ще бъде „Завръщане към нормалното“.

Впечатляващо е участието на българските общини и регионални туристически организации, както и на гръцките компании и региони. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с най-новите предложения на над 110 фирми изложители от България, Гърция, Великобритания, Индия, Испания, Ирак, Монголия и др., съобщиха организаторите на изложението.

Сред участниците, избрали ВАКАНЦИЯ & СПА, за да промотират своите дестинации и туристически продукти са национални, регионални и представителни браншови организации, туроператори и туристически агенции, хотели и курорти, спа и уелнес комплекси, специализирани агенции за еко и селски туризъм, голф, винен и кулинарен туризъм. На изложението се представят също производители и доставчици на хотелско и спа оборудване, на специализиран софтуер; места за забавления и атракции, както и медии с фокус върху травъл индустрията. „Туризмът е бизнес, който се случва на живо! Хората повече от всякога мечтаят за нови места и нови изживявания. Очакваме Ви, за да рестартираме срещите лице в лице, тъй като при бизнес сре­щите директният контакт е решаващ, защото доверие се гради лице в лице“, споделиха организаторите на изложението. Събитието се провежда традиционно под егидата на Министерство на туризма и с подкрепата на Столична община и браншовите организации, и ще бъде открито от Христо Проданов, министър на туризма.

Денят на розовата фланелка отбелязаха в Първомай

Средно училище „Проф. д-р Асен Златаров“ Първомай се включи в инициативата срещу насилието сред децата, със специална програма от ученици и преподаватели. В редица училища в Пловдив и областта бе отбелязан Денят на розовата фланелка. Това е инициатива за борба с тормоза в училище. Отбелязва се през последната сряда на февруари.

Учениците от Професионална гимназия по облекло „Ана Май“ в Пловдив изработиха розови сърца и окачиха балони на оградата в двора. “Не забравяйте, че най-важното нещо са добротата, приятелството и любовта, а не тормозът, насилието и враждата”, бе посланието на 12 а клас. Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и ПГ „Тодор Влайков“ – Клисура проведоха съвместна инициатива. Учениците участваха във викторина и отговаряха на въпроси, свързани с превенцията на тормоза и агресията в училище.  Всяко училище в община Карлово получи тематично знаме от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Карлово. 

В Мъглиж очакват много високо ниво на Международния пленер

След като Светлозар Недев представи новата си изложба „Танцуващи спомени“ в пловдивската галерия “AK Glass of wine“, той се съсредоточава върху организацията на Международния пленер по живопис в Мъглиж. Едно от посланията на артиста е насочено към творците, към младите и към всички нас – хората на „новото време”, които трябва да се справим с предизвикателствата на живота. Затова ни е необходимо повече въображение, фантазия и понякога се налага да излезем извън рамките на видимото и познатото и да извисим стремежите си, чрез които да изградим нашия собствен свят, който да ни позволи да оцелеем в реалността.

Светлозар Недев е роден през 1961 г. в Стара Загора. Изявява се като художник, фотограф и фотожурналист. Възпитаник е на Националната гимназия по фотография и полиграфия „Юлиус Фучик“ в София. Висшето си образование завършва във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, специалност „Културология“. През 2003 г. защитава магистърска степен със специализация „Мениджмънт в художествената култура” в същия университет, специалност „Мениджмънт в художествената култура“. Той е дипломиран магистър по „Живопис” в Националната художествена академия при проф. Кирил Божков. Автор е на над 40 самостоятелни изложба и участник в множество общи – живопис, фотография в България и чужбина. Негови творби са притежание на частни колекционери от България, Русия, Австрия, Швейцария, Македония, Дания, Турция, Чехия и Франция. Пълното интервю със Светлозар Недев можете да прочетете оттук!

Делото срещу стрелеца от Сърница гледат днес в Кърджали

Разпоредителното заседание по делото срещу 55-годишния Бейсим Салиф, по-известен като Стрелеца от Сърница, е насрочено за 11,00 часа днес. Това стана след като в съда беше внесен обвинителен акт от Районна прокуратура – Кърджали по образувано наказателно дело с общ характер.

Бейсим Салих е с обвинение в извършване на две престъпления: за това, че  на 30.11.2021 г. в землището на с. Душка, община Черноочене, област Кърджали, се заканил на другиго с престъпление против личността му, като отправил спрямо него закани с убийство и това би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл.144 ал.3 във вр. с ал.1 от Наказателния кодекс; и за това, че на 30.11.2021 г. в землището на с. Душка, община Черноочене, област Кърджали, държал огнестрелно оръжие и боеприпаси за огнестрелно оръжие, без да има за това надлежно разрешение по Закона оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите  изделия – престъпление по чл.339 ал.1 от Наказателния кодекс.