Пиян и неправоспособен шофьор катастрофира край Мъглиж

На 09.05.2022 г., около 19:25 ч., по ПП-I-6, от град Мъглиж за град Гурково, настъпил пътен инцидент, при който л.а.“Мерцедес“, управляван от неправоспособен 32-годишен водач, се преобърнал в крайпътна канавка. По първоначална информация, от удара водачът е получил комоцио и разкъсно-контузна рана на главата, настанен е за наблюдение в  болнично заведение, без опасност за живота. Същият е тестван за употреба на алкохол с техническо средство, което отчело резултат над 1.2 промила.  В РУ-Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.343б, ал.1 от НК.

Фестивалът на зелениката ще се проведе през уикенда в Бродилово

18-то издание на Фестивала на зелениката ще събере почитатели на природата край царевското село Бродилово на 14 и 15 май. Тази година то е домакин на двудневният празник. Официалното откриване е  в местността „Харманята“  в 10.00 ч. с  изпълнение на химна на Странджа „Ясен месец“ от фолклорни групи на територията на ПП „Странджа“.

Празникът ще започне с изпълнение на стихотворението „Странджа” от актьора Юри Ангелов и песента „Хубава си, моя горо” от местни фолклорни групи. Кметът на община Царево Георги Лапчев ще произнесе поздравително слово, след което ще бъдат връчени плакети за особени заслуги към Природен парк „Странджа”. В рамките на фестивалната програма ще се проведе кулинарен конкурс за ястие от зелентии и ще бъден даден стартът на фолклорната броеница. От 11,00 часа започва информационният маратон в читалище „Екзарх Антим I” в село Бродилово, който е организиран от СНЦ „Зелени Балкани” и ДПП „Странджа”. Гостите ще могат да видят какво има по масите на занаятчиите и демонстрация на първа долекарска помощ в гората от експерти на БЧК-Бургас. След това ще бъде даден стартът на туристическите маршрути.

Детският фест „Нашето европейско бъдеще” се провежда в Стамболово

Детският фестивал „Нашето европейско бъдеще” се провежда днес в община Стамболово. Проявата ще започне в 12,00 часа пред сградата на общинската администрация и СУ „Св. Климент Охридски”. Организатор на фестивала е МИГ „Стамболово – Кърджали 54” в партньорство с община Стамболово и училищата на територията на общината. Група от малки художници ще останат да творят пред сградата на общината, а останалите участници ще се отправят към спортната площадка. Двама водещи ще открият фестивала, който започва с изпълнение химна на Европа. Децата от ЦДГ – Стамболово ще изпълнят песни и стихотворения, след което ще бъдат представени примери за проектни идеи на ученици от СУ „Св. Климент Охридски”. Децата от ОУ „Христо Ботев” от село Долно Ботево ще представят куклената постановка „Честит рожден ден!” След това ще има интерактивни игри и спортни състезания между представителите на различните училища. Около 14,00 часа всички участници ще се върнат отново пред общината, за да разгледат рисунките на платна и асфалт и да пуснат балони със знамената на страните членки на ЕС. След награждаването на участниците във фестивала „Нашето европейско бъдеще” следва танцът „Йерусалима” и хоро, с които ще бъде закрит фестивала.

Енгин Исмаил от Хасково спечели телето на борбите в Караманци

Енгин Исмаил от Хасково бе големият победител на народните борби в Караманци послучай празника на селото. Той спечели оспорваната схватка с Георги Иванов от Димитровград, въпреки, че последният значително го надвишаваше по килограми. В борбата за трето място се наложи Кемал Кямид от Паничково над Георги Димитров от София. За най-продължителна пък бе определена схватката между Дениз Тефик от Караманци срещу Ердал от Стремци. В състезанието се включиха над 50 борци от подготвителна възраст до мъже – тежка категория. Наградният фонд на борбите бе 10 000 лв. а генерален спонсор на надпреварата бе кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер, който е основен спонсор и на Спортен клуб по борба „Буря” Караманци. Вторият основен спор на народните борби в Караманци бе бизнесменът Фикрет Вели, собственик на ВиК „Бунар”.