Фестивалът на странджанската зеленика откриват в Бродилово

За 18-ти път дирекцията на ПП „Странджа“ организира фестивал посветен на символа на Парк „Странджа“ – Странджанската зеленика (Rhododendron ponticum). Откриването ще бъде утре  от 10,00 часа в местността „Харманята“ край село Бродилово, община Царево с изпълнение на химна на Странджа „Ясен месец“ от фолклорни групи на територията на ПП „Странджа“.

Празникът ще започне с изпълнение на стихотворението „Странджа” от актьора Юри Ангелов и песента „Хубава си, моя горо” от местни фолклорни групи. Кметът на община Царево Георги Лапчев ще произнесе поздравително слово, след което ще бъдат връчени плакети за особени заслуги към Природен парк „Странджа”. В рамките на фестивалната програма ще се проведе кулинарен конкурс за ястие от зелентии и ще бъден даден стартът на фолклорната броеница.

От 11,00 часа започва информационният маратон в читалище „Екзарх Антим I” в село Бродилово, който е организиран от СНЦ „Зелени Балкани” и ДПП „Странджа”. Гостите ще могат да видят какво има по масите на занаятчиите и демонстрация на първа долекарска помощ в гората от експерти на БЧК-Бургас. След това ще бъде даден стартът на туристическите маршрути.

Към добре подготвените, мотивирани туристи и природолюбители организаторите отправят няколко различни предизвикателства като маршрути:

• Маршрут: Нагоре до Милекоп

Продължителност – около 3 часа за достигане до м. Милекоп

с. Бродилово – м. Харманята – м. Милекоп, в подножието на връх Ходжата

• Маршрут: Харманята – Габърът – Царското кладенче… Около 8 км по коларски път по протежение на десния бряг на река Велека… Край м. Царското кладенче има чешма със студена букова вода.

• Маршрут: Блей баирите – От информационната точка за ДПП „Странджа” до читалището и църквата Свети Пантелеймон – местността Гьолът и чешмата Хайдушкото кладенче… От местността Гьолът – до гледката в м. Блей баирите със заслон Папия – параклис Свети Пантелеймон в непосредствена близост до село Бродилово където маршрутът приключва

• Продължителност: около 7 часа.

*Най-лек маршрут, подходящ за майки с малки деца, и възрастни хора… Обща продължителност отиване и връщане около 2,5 километра.

Маршрутът се движи по стабилизиран път в горска обстановка, с малка денивелация (около 50 м). По маршрута могат да се видят вековно орехово дърво край поречието на река Велека; корията с вековните габърови дървета с причудливи стволове; големи и представителни масиви от странджанска зеленика от двете страни на пътя до местността Кукула. След почивка в крайната точка, маршрутът предлага възможността всеки един от посетителите сам да избере своето темпо за прибиране и времето, което да отдели за разглеждане (или заснемане (smiley) ) на природните образци. Лек маршрут, без значителни натоварвания, с максимална продължителност около час и половина до два часа… Точно в 20.30 ч. Вечерта ще бъде запален фестивалния огън, ще има раздумка, хора, песни и ръценици. Във фестивала ще вземат участие фолклорни състави от населените места на територията на общините Царево и Малко Търново, ЦОП „Цветница” – Малко Търново, към Сдружение Каритас – България, СНЦ „Зелени Балкани”, БЧК – Бургас. Ще има и много занаятчии и производители на местни и млечни продукти, пчелари и хора, които творят с ръцете си красота, продукти за здравето, изделия за дома. Природните паркове в България ще се представят със свои щандове.

Втори празници на поезията предстоят в Мъглиж

Втори празници на поезията с международно участие ще се проведат на 31 май в община Мъглиж. Проявата е под патронажа на кмета на общината д-р Душо Гавазов, а нейни организатори са Община Мъглиж, НЧ „Пробуда-1869” и вестник „Мъглижки нюанси”. Началото ще бъде дадено от 15,00 часа на 31 май с откриване на щанд за книги и слово на кмета на общината. В програмата е предвидено представяне на поетичен сборник със стихове на поетите – участници в празниците и литературно четене. Авторите, поканени за участие в литературния форум са Веселина Ангелова, Ина Иванова, Тони Теллалов,, Антоний Димов, Владислав Христов, Владимир Матиновски, Елена Петрова, Гергана Атанасова и Александър Арнаудов. Празникът ще завърши с раздаване на автографи на чаша бяло вино.

Производители на тютюн в Минерални бани се регистрират до 31 май

Производители на тютюн в Минерални бани се регистрират до 31 май. Със заповед на министъра на земеделието д-р Иван Иванов срокът за вписване на тютюнопроизводители в регистъра за 2022 г. съгласно Закона за тютюна, тютюневите изделия и свързаните с тях изделия е удължен до 31 май. Удължаването бе поискано от председателя на Управителният съвет на Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 /НАТ- 2010/ Цветан Филев. Аргументите му бяха,  че с това ще се даде възможност на максимален брой земеделски стопани да се снабдят с пълния набор от документи, необходими за регистрацията –  сключени договори с фирми за изкупуване на реколтата; правно основание за ползване на земите, предвидени за разсаждане с тютюн; документи за продадените количества тютюн през миналата година. Това е второ удължаване на срока с по един месец. От НАТ-2010 призовават земеделските стопани, които имат намерение да отглеждат тютюн да се регистрират.