Стотици хора посетиха Фестивала на Странджанската зеленика

Стотици природолюбители от цялата страна се стекоха в царевското село Бродилово. Там през уикенда се проведе 18-то издание на Фестивала на Странджанската зеленика. Гостите на фестивала имаха възможност да разгледат къде цъфти уникалното растение по предварително подготвени от природен парк „Странджа“ маршрути.

Официални гости на празника бяха кметовете на общините Царево и Малко Търново – Георги Лапчев и Илиян Янчев, областният управител Стойко Танков, заместникът му Тодор Иванов, депутатът Петър Кънев. Те поздравиха присъстващите и им казаха, че са късметлии да имат възможността да присъстват в най-уникалния парк в страната – природен парк Странджа. С бродиловско агне бяха почерпени гостите на Фестивала на зелениката. То бе изпечено на бавен огън. Гостите на фестивала опитаха местни специалитети и видяха ръчно изработени изделия, дрехи и сувенири. Фестивалът се провежда в рамките на два дни и е посветен на емблематичното растение Странджанска зеленика.

Читалището в село Рабово отбеляза своя празник

В деня на светите братя ,,Кирил и Методий“ и професионалния празник на библиотекаря читалището в с. Рабово, което носи тяхното име, бе домакин на среща на библиотекарите от община Стамболово. Гости на събитието бяха представители на отдел култура и образование от общинска администрация. 11 май е ден на библиотекаря. Библиотеките са преминали през цялата човешка история и във времена на кризи и войни. Библиотекаря носи духа на книгата, познава вкуса на читателите, като му дарява топлотата на душата си, дарява духа на любовта си към четенето, превръща храма на книгата и в социален дом за приятелско общуване. Библиотеките са били основен страж да се запази натрупаното наследство на цивилизацията за бъдещето, да се съхрани българския дух и идентичност. Културното мероприятие завърши с прекрасните, вдъхновяващи български народни песни, изпълнени от читалищните секретари.

Червено Лунно затъмнение наблюдаваха в Минерални бани

Червено Лунно затъмнение наблюдаваха в Минерални бани. Първото пълно лунно затъмнение за 2022 г. обагри Луната в червенорано сутринта в понеделник. От Земята естественият спътник се виждаше в небето, окъпан от ярка бронзова светлина. Лунно затъмнение е астрономическо явление, при което Луната напълно или частично се скрива от сянката на Земята. То настъпва, когато Луната навлезе в сянката на Земята, тоест Слънцето, Земята и Луната трябва да лежат на една права линия. Това се случва при пълнолуние. Майското пълнолуние е известно на народите по света с различни популярни названия, свързани с природните промени на Земята. В Северна Америка индианските племена наричат явлението „Луна на цветята”, защото през май традиционно в Северното полукълбо цъфтят полските и градински цветя. В англосаксонската традиция пълнолунието се свързва с млякото, тъй като през май кравите се доели по три пъти на ден и давали най-много мляко. Лунните затъмнения са впечатляващи за любителите астрономи, макар да не са така редки и необичайни като слънчевите затъмнения.  Продължителността на затъмнението от сянката на Земята ще е 3 часа, 27 минути и 16 секунди. Само пълната му фаза ще бъде 1 час, 24 минути и 53 секунди.