Кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов поздрави децата за 1 юни

Днес е 1-ви юни, ден към, който всички поглеждаме с любов и надежда, защото това е Денят на нашите деца, на нашето ,,всичко”, на нашите споделени и несподелени въжделения, мечти и надежди! Непрекъснато говорим, как децата са бъдещето на тази държава, но големият и важен въпрос е, дали ние сме осигурили за децата ни бъдеще, защото то не е резултат на гръмки думи и лозунги, а на дела и активност! Това сподели кметът на Община Мъглиж д-р Душо Гавазов в своя фейсбук профил.

Непрекъснато говорим, как „Те, Децата като пораснат, ще оправят държавата“, без да се замислим, че може би ги натоварваме с отговорност, в която самите ние сме се провалили?! Повтаряме им, че трябва да искат бъдеще за себе си, но не си задаваме въпроса, дали с действията си днес, не правим така, че утре бъдещето да не ги иска, защото всеки трябва да запита себе си, какво бъдеще иска за децата – дали бъдеще на сервитьори, шофьори, бармани, общи работници и друг обслужващ персонал за страните, в които ще имигрират, или да останат в България и без пари и признание, да работят за Род и Родина! Като баща и човек не мога да приема миграцията на потомците ни в чужбина! Повече от всичко искам децата на Мъглиж и България, да учат и играят тук, но не мога да приема да са гладни, да ги уча да живеят с режим на тока и водата, да просят по улиците и да приемат това като своя съдба, да ги е страх от педофили, обирджии, измамници, насилници в училище и семейството!

Желая повече от всичко, децата на Мъглиж и България, да останат българчета, да знаят за Левски, Ботев и Вазов, да помнят Батак, Перущица и Шипка, да се прекланят пред саможертвата на Гоце и Яне, да се гордеят с победите при Одрин, Чаталджа, Дойран и Драва, да четат свободно Шекспир, Сервантес, Шилер и Лафонтен в оригинал! Казват, че децата отмъщават на биологичните си бащи и майки за всички разочарования и обиди, които те са нанесли като деца на своите родители! А днес, ние, родителите, отмъщаваме на децата си?! Замисляли ли сте се, защо? Аз със сигурност, да! Ето защо като Кмет, като Лекар, като Човек, ще правя всичко възможно, за да могат Децата на Мъглиж и България да имат Бъдещето, което искат, но така, че да ги иска и То!

Сигнал за строеж на подпорна стена, тип „хотел” в Черноморец

Сигнал на читателка от Черноморец – Борислава съобщава за новопостроена подпорна стена тип „Хотел“ на плажа. „Строежът е буквално на метри от градския плаж. От снимката, която ви изпращам е видимо и с просто око, че не е спазено отстоянието за строеж в близост до морето“, пише Борислава. Според представителя на инвеститора Станислав Стаматов строежът е напълно законен и той има няколко папки с документи, сред които и разрешително за строеж от октомври 2021 г. Строежът е на триетажна жилищна сграда със заведение за хранене. Разбрах, че хората са чувствителни при строителство по морето, но преди да се подават сигнали по сайтове, да се запознаем с документите и след това да подаваме сигнали, каза Стаматов. Подпорната стена е изградена от нас единствено и само за да се укрепи брега и няма нищо общо с тази подпорна стена, за която всички знаем и сме чували. Просто няма как да построим нищо тук на този имот, ако не се направи подпорна стена. Преди това имаше рушаща се сграда и интересно – не се намери никой да сигнализира за тази сграда, че беше потенциално опасна и можеше да се нарани някой тук. Едва сега, когато почнахме да строим пускат сигнали, допълни Стаматов. Според бившия общински съветник и експерт по туризма Диана Ковачева е имало идея да няма никакво строителство на това място. По време на нейния мандат общинският съвет е взел решение на това място да се осъществи озеленяване. По думите й всичко е законно по документи, има няколко папки са с издадени разрешителни, но хората казват, че този закон не отговаря на морала.

„Диана и Аз” в Музея на GISSEN

„Диана и Аз” е новата изложба с хайги в Музея на GISSEN /www.gissenartmuseum.wordpress.com/. Всъщност тук заслугата е повече на Диана, защото тя ме помоли да използва мои графики за да създаде тази серия от хайги, сподели GISSEN. Дизайнът и визията са изцяло на Диана. Искам само да подчертая, че всички тези хайги вече са публикувани в различни списания, които развиват този жанр.

Какво е хайга? Вид изкуство, което идва от Япония и съчетава поетичното умение на късия стих хайку с визуално изображение – картина или фотография. Има правила, по които се прави, за да се получи накрая „картина с душа“, както казват познавачите. По света те са много, а у нас хайгата постепенно си пробива път. Диана Тенева е неизменно сред най-креативните европейски хайку поети през последните няколко години. Тя пише хайку поезия на няколко езика, а нейни хайку произведения са били подреждани на Алеите на Златния триъгълник във Вашингтон.

От няколко години GISSEN експериментира в областта на дигиталното изкуство, но успоредно с това продължава да работи и с традиционните стилове и техники. GISSEN е едно от най-креативните имена в новото българско изкуство от началото на 21-ви век. През последните 12 години той е показал над 150 различни свои изложби – живопис, графика, рисунка, карикатура, плакат, фотография. Голяма част от тях са реализирани в дигитална среда и са показвани във виртуалната Галерия GISSEN, а най-значимите от тях вече се намират в Музея на GISSEN, който заработи от началото на месец февруари 2021г.

Сред най-успешните му графични проекти са „Гротески” /2008/, „Вътрешен ритъм” /2008/, „Матриархат” /2008/, „Първична хармония” /2010/, „Японски графики” /2013/, „Графики от стария грамофон” /2016/, „Преображения” /2018/, „Деветата земя” /2018/, „Red&Blue” /2019/, „Геометрия на сънищата” /2019/, „Рисунки от Париж” /2020/, „Драскотини в пясъка” /2020/, „Парижки провокации” /2021/, „Трубадурът на Лунния камък” /2021/ и „Силуети от Париж” /2022/. Произведения на GISSEN могат да бъдат закупени освен от Музея на GISSEN и онлайн от платформата за изкуство ARTPAL.

В Община Стамболово съжителстват четири етноса

Община Стамболово се намира в североизточната част на Източните Родопи и отстои на 22 км от областния център Хасково. Селото има благоприятно географско разположение. Населението на с. Стамболово се състои от българи, етнически турци, роми, арменци.

Въпреки своите религиозни различия, хората живеят в мир и разбирателство и празниците – християнските и мюсюлмански, се празнуват от цялата общност. В центъра на селото се намира църквата „Св. св. Петър и Павел“ Общинска администрация, Център за информация и услуги на гражданите. В общината има 6 училища, 10 детски градини, 10 читалища, стадион, медицински център, една банка, интернет клубове и др. В селото функционира Народно читалище „Христо Ботев 1926“, основано през 1926 г. от местни ентусиасти. Към читалището съществува библиотека с 8750 тома литература. През 2011 г., след спечелен проект към „Глобални библиотеки – България“, е създаден интернет център, в който потребителите получават лесен и безплатен достъп до информация.

В Минерални бани отбелязаха Международния Ден на детето

В община Минерални бани отбелязаха Международния ден на детето – 1 юни с детски концерт. За първи път от 2 години насам Лятната сцена в Минерални оживя, огласена от детски смях и игри.

През тази година няма да се проведе Международния детски етнофестивал заради пандемията през зимните месеци. Проявата е изключително мащабна и в нея участват деца от много страни от Балканите и Европа и подготовката на фестивала започва още от средата на месец януари. Месеците на пандемията и неяснотите около нея възпрепятстваха подготовката и организацията на проявата, сподели Гинка Тенчева – началник на отдел „Култура” в общината.

Детският празник започна от 10,00 часа на Лятната сцена в Минерални бани с поздравителен адрес от кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер към децата. Проявата е по случай Международния ден на детето – 1 юни и се организира от община Минерални бани. Първи на сцената се качиха децата от Детска градина „Снежанка”, последвани от учениците от СУ „Проф. д-р Асен Златаров” в Минерални бани и СУ „Христо Ботев” в село Караманци. Предвидени бяха още изяви на Детска група „Дъга” от с. Караманци и детска група „Хорце” от Минерални бани. Със свои изпълнения се представиха и Детска вокална група „Изворче” и Детска вокална група „Извор” от Минерални бани.