Рибарите от Ахтопол ловят скорпид, попче и хамсия

На юг от Бургас в морето се лови най-много скорпид, попче и хамсия. Все още е рано да се каже какъв ще бъде сезонът, каза Йордан Каракашев от Рибарската кооперация в Ахтопол:

„В момента  работим със скорпид, хамсия, попчета. Имаше и цаца, почти нормални количества. В момента очакваме сафрида, морето дава някакви количества, но все още сезонът му закъснява с около две седмици. Някои даляни вадят още цаца, но водата е студена. В момента има забрана за улов на калкан. Горивото поскъпна, сметката не излиза при риболов, токът също е скъп, гледаме да не замразяваме много риба и да не използваме фризери. Лятото вадим меджид, но тази година заради горивото явно есента ще работим с траловете, когато има повече риба, за да излиза сметката“, допълни Йордан Каракашев.

„Малко закъсня цацата, но уловите сега са добри, при хамсията също. На приливи и отливи е, защото рибите също се влияят от военните действия, взривовете, замърсяването. В района, където беше аварията с кораба „Вера Су“ няма някакви особености. Мидите във фермите растат малко по-бавно, защото е по-малко храната. В Черно море от известно време се появи една гребеновидна медуза, която се храни с планктон. Той е важна храна за черните и белите миди, както и най-вече за цацата, която пък е началото на останалата хранителна верига – на чернокопа, паламуда, на всички други морски хищни риби. Това е, което рибарите наблюдават, но е и информация, която вероятно ще бъде важна за хората, които правят съответните изследвания.

Секторът има нужда от помощи, защото това, което се дава от държавата е малко в сравнение от поскъпването на електроенергията. Нека да го обясня така, че да бъда разбран правилно. При нас рибата се съхранява в хладилна камера на -25/-21 градуса, ежедневно, денонощно. Докато хранителните продукти като плодовете, зеленчуци и млечни продукти се съхраняват от 0 до +6 градуса. Това изисква много по-малко разходи. Ние ловим рибата и я замразяваме, след това се продава като замразена и може да се продаде след месеци. Уловът на риба също е разход, защото използваме горива, те също поскъпнаха. Имам усещането, че земеделското министерство не може да се ориентира кой кой е в хранителната верига, както и каква е продоволствената верига. Тази продоволствена верига не е само хляб, сирене и домати, изброявам тези продукти, защото като се говори за потребителската кошница нашият сектор липсва. Нека да напомня, че рибата е основен хранителен продукт. Недостатъчното подпомагане на сектора ще рефлектира и върху цената на крайния продукт, защото стойността на рибата ще се повиши“, допълни Йордан Господинов.

Кметът на Стамболово поздрави децата от общината

По случай 1 юни – Международен ден на детето представители на общинска администрация посетиха ДГ,,Звездичка”, и базите по населени места. От името на кмета на община Стамболово – Аднан Йълдъз те раздадоха торти по всички детски градини. Връчи се и поздравителен адрес от името на кмета.

Аднан Йълдъз честити на децата 1 юни – Международния ден на детето. Този ден е най-слънчевият, най-веселият и жизнерадостен празник, защото е посветен на вас, децата от целия свят. Вашите усмивки, светлинките в детските ви очи, правят този ден вълнуващ и незабравим и за нас, възрастните. Вие сте най- хубавият подарък в живота ни, нашето бъдеще, нашата надежда и вяра в доброто и красивото. От сърце ви желая да не губите детското си очарование, своята искреност и нека винаги да има слънце в живота ви! Бъдете здрави, енергични и безкрайно щастливи. Изживейте своето детство безгрижно, с много мечти, смях и приятели! С тези думи кметът Аднан Йълдъз им пожела весел празник. Децата представиха литературно-музикална програма. Мероприятието завърши с много усмивки и детски глъч.

Стрелецът от Сърница получи 2,5 години условно от Хасковския съд

2 години и половина условно с 4 години и половина изпитателен срок получи от Районен съд – Хасково 55-годишният Бейсим Салиф от село Сърница, община Минерални бани. Присъдата е след споразумение. Той е признат за виновен в закана за убийство към двама от съседите си в селото при пореден скандал на 29 ноември миналата година и в държане на незаконно оръжие и боеприпаси. Обвинението към него за опит за убийство е свалено и затова делото беше преместено от окръжен в районен съд.

Бейсим беше освободен още в съдебна зала и си тръгна видимо доволен. Той изкара в ареста около 7 месеца. Според неговия адвокат Георги Зарчев още от самото начало е било ясно, че обвинението в опит за убийство няма да издържи. По неговите думи този случай е показателен как цялата държава се изправя срещу един обикновен човек. Припомняме, че Бейсим беше издирван от близо 200 полицаи. Той беше задържан от Ердинч Аптиш в землището на село Душка, община Черноочене. Отново след споразумение Бейсим Салиф получи 2 г. условно с изпитателен срок от 4 години от Районен съд – Кърджали за закана за убийство спрямо Ердинч Аптиш. Адвокат Зарчев допълни, че сега предстои двете присъди да бъдат обединени в една.

Днес в Пловдив стартира проектът „Пътуване по приказките”

„Пътуване по приказките – интерактивен моноспектакъл за деца” е проект на театралния режисьор Георги Кайцанов, който се осъществява с финансовата подкрепа на НФ „Култура” по програма „Творчески инициативи”. Премиерните представления са днес в ОУ „Никола Вапцаров” – град Пловдив. Основния подход на екипа ни е: „Театърът влиза в клас” – разказва режисьорът… В рамките на един учебен час с помощта на куклената актриса Светлана Урумова малките зрители ще пътешестват през серия от драматургични миниатюри, базирани на класическите приказни сюжети: Червената шапчица, Вълкът и седемте козлета, Хензел и Гретел, Снежанка и седемте джуджета, Трите прасенца… Децата ще бъдат включени като изпълнители в ролите на героите, познати им вече от книжките с приказки. Същността на театралното действие е създаването на Детски празник на четенето и книжките, чрез демонстрация на познанията на децата и удоволствието им да се докоснат до магията на театралната импровизация пред погледа на съученици, учители и гости.