Китин Муньос снима нестинарските игри в Българи

Българи и съседните села се напълниха с гости през уикенда заради нестинарските игри. По традиция на 3 юни, когато в Странджа почитат Св. св. Константин и Елена, нестинарите влизат в огъня. Танцът им е признат за нематериално културно наследство от ЮНЕСКО и е един от най-красивите ритуали, които се изпълняват в България. Той е съхранен в автентичния си вид единствено в царевското село Българи.

И тази година къщите за гости не само там, но и в съседните села бяха пълни, похвалиха се хора от региона. Четирима нестинари влязоха в огъня навръх Деня на Св. св. Константин и Елена.

Княгиня Калина и Китин Муньос се появиха изненадващо в Българи, за да снимат нестинарските игри. Китин  в момента снима филм за красотите на Българското Черноморие. Царският зет е посланик на добра воля  към ЮНЕСКО. Княгинята и съпругът й имат сантимент към тази част от Българското Черноморие. През 2009 година двамата пристигнаха в най-южната част на страната – Резово. Тогава Симеон Сакскобурготски беше премиер, а Калина и Китин -току що се бяха сгодили. Царският зет не за пръв път посяга към камерата, за да запечата българските културни феномени. Преди години той направи филми за Рилския манастир и за Бистришките баби, които бяха излъчени по испанската телевизия като реклама за България. Сега сам е сценарист и режисьор на документалните ленти, които ще бъдат излъчени по БНТ. Вече е договорено показването им и в Испания и Мароко, каза генералният директор на телевизията Емил Кошлуков преди време, когато се представяше проекта. Нещо повече, ЮНЕСКО ще ги разпространява във всичките си комуникационни канали, затова видеата на Муньос ще бъдат на 5 езика – български, испански, френски, английски и арабски.

Национален състезател по борба става почетен гражданин на Мъглиж

Състезателят по борба, класически стил в категория до 130 кг Радослав Георгиев ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на град Мъглиж”. Той е един от най-изявените състезатели на националния отбор по борба на България. Внесохме в Общински съвет Мъглиж това предложение, защото физическото и духовно развитие са неразделни и вървят ръка за ръка, каза кметът на общината д-р Душо Гавазов.

Родът и корените на Радослав са от село Ветрен, община Мъглиж, където семейството му живее и работи. Още от малък проявява интерес към спорта и на седем години започва да тренира усилено. До десети клас учи и тренира в Спортно училище «Тодор Каблешков» гр. Стара Загора. Като изключително изявен спортист и национален шампион от ДЛП по класическа борба, в теглова категория – 100 кг., е преместен в София и единадесети клас завършва в Централното спортно училище «Олимпийски надежди» София, като спортист на отбора по борба на «ЦСКА». След това продължава образованието си в Националната спортна академия «Васил Левски», където ще се дипломира през 2022 г., като бакалавър по специалността «Спортен мениджмънт».

Спортните постижения, с които е прославил своя роден край, община Мъглиж и България са много. Още като кадет, Георгиев е сред големите таланти в класическия стил в тежка категория. През 2014 година става пети на световното за кадети в Словакия. През този период печели първо място на международния турнир «Victory cup» гр. Анталия, Република Турция и е четирикратен шампион на Република България в ДЛП по класическа борба, в тежка категория – 120 кг.

Като юноша продължава с упорития си труд, постоянство, преданост и любов към спорта да развива своя талант, като неведнъж е наричан от спортните светила – огромен гений в класическия жанр, в тежка категория. В този период става три пъти шампион на България в ДЛП, печели второ място на международния турнир „Петко Сираков – Иван Илиев“ и пето място на Европейското първенство в гр. Истанбул, Рупблика Турция.

Кариерата му продължава в Нациналния отбор по борба, но вече във възрастовата категория – мъже и теглова категория – 130 кг.  През този период на спортни изяви печели едно първо място на международния турнир „Дан Колов – Никола Петров“, 2-ро място на международния турнир „Александър Нестеренко“ – в гр. Новосибирск, Русия, 5-то място на европейска олимпийска квалификация, 6 сребърни и 8 бронзови медала от републикански първенства, участва в 5 световни и 6 европейски първенства. Но неуспорим е неговият успех, като петкратен шампион на Република България в тегловата си категория – 130 кг, ДЛП по класическа борба.

През януари 2022 г., Радослав Пламенов Георгиев е отново шампион в теглова категория 130 кг. от ДЛП по класическа борба – Сливен 2022, като с това си гарантира място на европейското първенство през настоящата година. На 24.02.2022 г. за пореден път получи награда от Община Стара Загора в церемонията по награждаване на Спортист на годината. Мотото на Радослав Георгиев е същото, като на колоса в българската борба Дан Колов, а именно „Чувствам се силен, защото съм българин.“ Не можем да не се възхищаваме на всеотдайността на този млад българин, чиито бъдещи планове са, да се бори под националния флаг за прославяне на името на България и несломимата българска сила и дух, и един ден да стане отличен треньор на талантливи български деца. Удостояването със званието „Почетен гражданин на град Мъглиж“ на Радослав Пламенов Георгиев ще се извърши на официална церемония на тържествена сесия на Общински съвет Мъглиж, която ще се проведе на 30.06.2022 година.

Хотел „Его” в Минерални бани приема украински граждани

На територията на област Хасково в хотел „Его“ в Минерални бани, който приема след 31 май украински граждани с временна закрила по правителствената програма, са настанени 29 украински граждани. 17 от тях са възрастни, децата са 12. По програмата се осигурява по 15 лева на ден за един човек, включвайки три хранения. От началото на войната в Украйна на територията на област Хасково са били регистрирани 562 украински граждани, от които на частни адреси – 229, в хотели – 333. Жените са 282, децата – 154, мъжете – 126, съобщават от служба „Миграция“ към МВР – Хасково. С предоставена временна закрила са 382 лица, като на 264 от тях са издадени регистрационни карти. До 1 юни 2022 г. в подразделенията към  Регионална дирекция „Социално подпомагане“  111 човека са подали заявления за подпомагане с еднократна финансова помощ, като досега са отпуснати 94 помощи, 7 са в процес на обработка, има 10 отказа. В дирекция „Социално подпомагане“ – Харманли е постъпило заявление за заплащане на проведено лечение на украинска гражданка, по реда на Постановление № 17 на Министерски съвет. От регионалната структура на Българския червен кръст информират същевременно, че продължават да са в готовност, ако има нуждаещи се от храна, санитарни материали и дрехи. Информацията бе предоставена от Кризисния областен център в област Хасково. Останалите служби в него не съобщават  за промяна в данните, предоставени преди седмица, касаещи украинските граждани.

Стартира интерактивния моноспектакъл „Пътуване по приказките”

На добър час на „ПЪТУВАНЕ ПО ПРИКАЗКИТЕ“! На трети юни бе даден старт на разпространението на „ПЪТУВАНЕ ПО ПРИКАЗКИТЕ – интерактивен моноспектакъл“. Премиерата се състоя в кинозалата на СУ „Н. Вапцаров“ – Пловдив.

Това е финалният резултат от проекта на режисьора Георги Кайцанов и Светлана Урумова, актриса и сценограф – създаване на ново театрално произведение с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи“. Екипът сподели: Трите премиерни спектакъла се състояха пред три различни по възраст, но еднородни групи ученици – първи, втори и трети клас. Естествено, получиха се три различни представления поради
ентусиазираното участие на децата, влизащи в ролите на приказните герои. Макар че, разбира се, екипът ни репетираше без участието на деца, опитът на актрисата в техниките на комедия дел арте провокира високия градус от празнични емоции и на малките зрители и на техните гости родители, като предизвика изненадващи и оригинални изпълнения по класическите сюжети. Деца и родители искрено се забавляваха на събитието, а ние сме особено щастливи от високата оценка на педагозите, с които работим от дълги години. Радваме се, че успяхме да осъществим премиерата в празничната седмица около завършването на учебната година и Деня на детето. Вдъхновяващо е, че реализацията на проекта, с помощта на НФК, ни даде възможността да създадем и да включим в репертоара си новото заглавие „ПЪТУВАНЕ ПО ПРИКАЗКИТЕ“. Стартът е даден!… На добър час!…