Фотоволтаична централа с мощност 5 мегавата ще има край Чирпан

Общинският съвет допълни Програмата на Община Чирпан за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост за 2021 г. с имоти в землището на гр. Чирпан за учредяване на право на строеж за строителство на фотоволтаична електроцентрала. В Община Чирпан е постъпило инвестиционно предложение от „Сол Кепитъл” ООД, със седалище в град Смолян, с което дружеството заявява инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаична електроцентрала. Предложената инвестиционна идея е за изграждане на централа с мощност 5 мегавата при стойност на инвестицията около 8 милиона лева. Инвеститорът желае да му бъде учредено право на строеж върху 8 общински имота в землището на град Чирпан с обща площ 141197 кв.м. Предложението обаче предвижда да бъдат включени имоти с площ 99997 кв.м., тъй като останалите са пасища и един попада в територията на закритото сметище, където се извършва биологична рекултивация.

Сандра и Людмил Блажеви са двама от участниците в пленера в Мъглиж

Сандра и Людмил Блажеви са двама от авторите, които ще вземат участие в Международния пленер в Мъглиж, който ще се проведе от 20 до 26 юни т.г. Сандра Блажева се вдъхновява от това да създава провокативни портрети в стил Поп арт. В своите произведение тя използва техниката на маслената живопис, колажа и впръскването с ярък, контрастен колорит. Нейно верую са думите на Анди Уорхол: „В бъдеще всеки ще бъде известен за 15 минути”.

Произведенията са изградени под въздействието на постмодерните тенденции от втората декада на 20 век. Провокацията тук е пресъздаването на портретната характеристика в унисон с техниките на постмодерните течения и дълбочината на творческия мироглед, който носи всяка една от тези личности. Още в първите прояви на европейския Поп арт в произведенията присъстват цитати от старото класическо изкуство. Днес самите произведения и техните автори дори се превръщат в образи на масовата култура, тиражирани в милиони екземпляри разпечатвани върху предмети от бита. Лицата, имената на художниците и самите те присъстват в телевизионните предавания, билбордовете и рекламите. Музеите на изкуството са част от масовия културен туризъм. Съвременната дигитална личност има връзка с художествените произведения от цял свят посредством различните медии, което води, изкуството към нови смисли и измерения. Личността на автора излиза на преден план. За свои теми Сандра избира лица на художници, оказали силно влияние върху нейното творчество. Чрез образите на артисти като Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Анди Уорхол, тя се опитва да пресъздаде върху платното и техния характер. Сред тези вдъхновители от световна величина е и българинът Христо Явашев – Кристо. За него тя твърди, че носи позитивизъм и иска да въздейства леко, както и неговото изкуство.

Людмил Блажев е скулптор, син на известния в културните среди Иван Блажев, като скулпторът на Яворов. Писане, музика и спорт са хобитата на Людмил. Но особеното отношение към нашата история, преклонението пред великите личности на нашето време са истинските предизвикателства за него. В творческата му биография има престижни награди и спечелени конкурси, сред които са за барелеф на Яворов в Брюксел, награда за малка пластика в Бостън, Първа награда за малка ластика в Сиатъл и прочие.

Община Минерални бани ще отбележи своя празник на 11 юни

Традиционният селищен празник „Банско одуше” ще се проведе на 11 юни /събота/ в община Минерални бани. Организатори на проявата са Община Минерални бани и Народно читалище „Заря-1957”.

Според легендата след битката край Клокотница Иван Асен II наредил ранените войници от неговата армия да бъдат откарани в Минерални бани за да лекуват раните си с целебната вода, която векове преди това е вдигала на крака дори римски императори. От онези времена жителите на селището почитат паметта на загиналите в битката войници на черешова задушница, която наричат още „Банско одуше”. Селищния празник на Минерални бани – „Банско одуше” ще се състои от 18,30 часа на Лятната сцена в националния курорт. В празничния концерт ще вземат участие самодейни колективи от читалищата „Заря-1957” в Минерални бани, „Будилник-1903” – Сусам и „Христо Ботев” – Спахиево. Гвоздеят на програмата ще бъде оркестър „Южни ритми” със солисти Донка и Тодор Кожухарови.