Фотоизложбата „Аз съм Българка” – „Продължението” в Созопол

Фотоизложба на националния проект „Аз съм Българка“ – „Продлъжението“ ще гостува в Созопол. Тя е дело на габровския фотограф Радослав Първанов.Впечатляващите фотоси на красиви български момичета на фона на емблематични за България места ще гостуват по покана на председателя на Общински съвет в Созопол Георги Пинелов.

Родолюбивата идея на младия автор да показва красотата на българката и автентичните женски носии,  да популяризира непреходността на българската история и природа, е още от 2014 година, когато прави фотосесия с носия на първия си модел в Старинен Пловдив. Той посвещава две години на заснемането на сюжети от първата част на проекта си. Целта е да покаже в поредица цветни фотоси един събирателен образ на българката. Фолклорните модели на Радослав Първанов са одухотворени български момичета с изявено отношение към културното ни наследство, традиции и фолклор. Желанието на младия фотограф е да покаже представителки на своето поколение, които от живеят с българските традиции и пазят родовата памет.

След успеха на първата част на проекта „Аз съм Българка“, Радослав Първанов предприема мащабна кампания, която да обхване колкото се може повече емблематични за България места.Така се ражда „Аз съм Българка“-Продължението“. До края на 2018 година са реализирани 17 сюжета с участието на 22 девойки. Заснети са над 65 уникални места в България, като специално място заемат природните дадености на страната ни и важни исторически забележителности. Сред тях е и Старинен Созопол. Проектът, изложбата и филм ще бъдат показани пред жителите и гостите на Созопол. Изложбата ще остане в града до 1 септември. Тя ще бъде експонирана в сградата на общинския съвет.Проектът „Аз съм Българка“ и в двете си части е представян в над 15 български града, гостувал е в Народното събрание, участвал е в четвъртото издание на събора на българите в чужбина „На мегдана на другата България“ и седмицата на фотографията в Милано. „За мен и моите съграждани е голяма чест, че фотоизложба „Аз съм Българка“-Продължението“ ще гостува в града ни, защото няма по-подходящо място  да бъде представено културното, историческото и природно богатство на България. Изпитах гордост от това, което прави Радослав Първанов и още тогава реших, че неговото творчество и цялата красота на българката и на България трябва да бъде показана именно в Созопол“, обясни идеята си за поканата и гостуването на изложбата председателят на Общинския съвет Георги Пинелов. Откриването й ще е на 10 юни от 17:30 часа в сградата на Общински съвет – Созопол. 

Обявиха конкурс за създаване химн на община Мъглиж

По повод честването на 45 години от създаването на Община Мъглиж е обявен публичен конкурс за създаване химн на град Мъглиж. Ще бъдат отделени необходимите средства за организиране и провеждане на конкурса, за реализиране и представяне на химна на гр. Мъглиж, като готов музикален продукт.

Подборът, оценката и класирането на представените поетични творби и музиката към подбрания текст, ще се извърши от специална петчленна комисия, определена от Общински съвет Мъглиж с участието на доказани експерти. Председател на комисията ще бъде Мария Костова, която е председател на Постоянната Комисия по образование, култура, развитие на библиотечно-информационното обслужване на гражданите, вероизповедания, здравеопазване, социални дейности, спорт, туризъм и младежки дейности към Общински съвет Мъглиж.

Първият етап от провеждането на конкурса е избор на текст, който да засяга миналото, настоящето и бъдещето на град Мъглиж и да подчертава уникалността на града. Срокът за подаване на текстовите творби за химн на гр. Мъглиж: от 01.06.2022 г. до 30.06.2022 г. включително. Адресът за изпращане на текстове: гр. Мъглиж, пл. „Трети март” № 32 или на имейл адрес: obshtina@maglizh.bg. При изпращане на текстовете, авторът трябва да посочи своето име, възраст, местоживеене, телефон за контакт и електронна поща. След изтичане на срока, комисията до 15.07.2022 г. излъчва едно предложение за създаване на музика по него и го обявява на интернет страницата на Община Мъглиж и в Съюза на композиторите и Съюза на българските музикални и танцови дейци, както и в националните електронни медии.

Вторият етап на конкурса е избор на музика за химн на град Мъглиж. Предложенията за музика на химна трябва да бъдат в нотно изписване за клавир, глас и демо запис, включващ цялостния вариант – посочения от комисията текст и създадената музика към него. Срокът за подаване на музикалните творби за химн на Мъглиж: 15.07.2022г. до 31.08.2022г. Адрес за изпращане на музикалните творби на СD: гр. Мъглиж, пл. „Трети март” № 32. При изпращане на творбите, авторът трябва да посочи своето име, възраст, местоживеене, телефон за контакти и електронен адрес.

В срок до 15 септември 2022 г. комисията излъчва три предложения за химн на Мъглиж. Изпратените текстове, CD, музика и др. материали не се връщат. Предложенията на комисията се подлагат на обществено обсъждане в срок до две седмици след излчъването им. След проведеното обсъждане комисята определя едно предложение за химн.

На следващата редовна сесия, Общински съвет Мъглиж утвърждава предложението за химн на град Мъглиж. Наградният фонд за класирания текст и музиката към него за химн на гр. Мъглиж е за класирания текст на химна – 1 000 лева. За класираната музикалната част на химна – 1 500 лева.

Община Минерални бани отбелязва своя празник утре

Традиционният селищен празник „Банско одуше” ще се проведе на 11 юни в община Минерални бани. Организатори на проявата са Община Минерални бани и Народно читалище „Заря-1957”.

Според легендата след битката край Клокотница Иван Асен II наредил ранените войници от неговата армия да бъдат откарани в Минерални бани за да лекуват раните си с целебната вода, която векове преди това е вдигала на крака дори римски императори. От онези времена жителите на селището почитат паметта на загиналите в битката войници на черешова задушница, която наричат още „Банско одуше”. Селищния празник на Минерални бани – „Банско одуше” ще се състои от 18,30 часа на Лятната сцена в националния курорт. В празничния концерт ще вземат участие самодейни колективи от читалищата „Заря-1957” в Минерални бани, „Будилник-1903” – Сусам и „Христо Ботев” – Спахиево. Гвоздеят на програмата ще бъде оркестър „Южни ритми” със солисти Донка и Тодор Кожухарови.