Сезонът в Созопол започна както през миналата година

В Созопол вече има туристи. Сезонът започва идентично  като този от миналата година. Това коментира пред медиите кметът на града Тихомир Янакиев. Вече бе дадено официалното начало на летния туристически сезон в Созопол.

„Ние направихме един турнир в началото на месеца, който доведе тук около 800 човека за четири дни, което пак си е нещо”, каза градоначалникът в контекста на това, че туристите се насочват към Созопол още през юни. По думите на градоначалника обективен факт е, че няма да има рускоговорящи туристи. „Тези които са собственици на жилища и са успели да дойдат тук, са много малка част от това, което сме свикнали да  гледаме като туристи. Искрено се надявам, че ще съумеем за поредна година да компенсираме с наличието на повече българи. Бих се радвал ако тази тенденция се затвърди и се добавят още туристи от Западна и Централна Европа”, коментира Янакиев.

Що се отнася до уикенд туризма и пряката му връзка със скъпия бензин,  Янакиев смята, че по тази логика трябва изобщо да няма туризъм. „Мисля си, че българинът ще съумее да си направи удоволствието”, изрази оптимизъм кметът. Той призна, че това лято цените са по-високи във всяко едно отношение. „Няма какво да се вайкаме, просто трябва да се нагаждаме към новата реалност –цената на бензина, електроенергията”, обобщи Янакиев и продължи: „По-качественият продукт има два аспекта – единият е това, което предлагаме ние като институции и ние сме се постарали, колкото ни стигат силите. Аз лично срещнах доста трудности, защото късно бе приет държавния бюджет, от там и общинските. Не успяхме да си направим ремонтите, които трябваше да се случат преди летния сезон – плочки, бордюри. Все пак успяхме да асфалтираме някои от улиците в новия град направихме канализация, която работи добре. Другият аспект обаче касае частният бизнес. Те също трябва да предлагат качествен продукт, такъв, какъвто да кара туриста да се връща отново. Там вече основната роля е на частните предприемачи”. Той призна, че паркирането е голям проблем за Созопол. Планираният нов паркинг не се е реализирал, заради това, че бюджетът не бе приет на време. Плановете са той да бъде изграден на есен. Янакиев коментира и факта, че преди туристите за големите и средните хотели пристигаха  в Созопол с автобуси, а сега всеки идва с автомобил и това още повече утежнява проблема с паркирането. Голяма част от обектите, когато са строени към тях няма предвидени паркинги и гаражи. Въвеждането на синя зона до някъде ще облекчи паркирането особено около местата където има административни сгради, убеден е кметът.

Започва жътвата на ечемика в община Стамболово

В средата на тази седмица, около 15-16 юни, ако не е дъждовно, се очаква да стартира жътвената кампания на ечемика в община Стамболово. След 20 юни ще започне да се жъне и първата пшеница. А как и на каква цена ще се реализират на пазара, предстои да се види.

Военният конфликт между Русия и Украйна се отразява в повечето случаи негативно върху бизнеса, независимо от това, какъв е той. Чуват се обаче коментари, че има и такива сфери, които не са чак толкова притеснени от ставащото. Една от спряганите, че не се притесняват, е тази на зърнопроизводителите, които са сигурни, че ще намерят пазар за реколтата от предстоящата жътва, и то на добра цена. Говори се и за това, че има вече продажби „на зелено“. Това на фона на фактите, че двете страни са глобални лидери в износа на ечемик, царевица, рапица, слънчогледово семе, както и олио. Заедно двете страни осигуряват 30% от световните доставки на пшеница. Русия изнася 17% от световната пшеница, а Украйна – 20% от световната рапица.

Зърнопроизводителите се притесняват и не знаят докога ще хвърчат цените на торовете, препаратите, горивата и другите консумативи нагоре. Чака се да се успокои пазарът“. Някои ще загубят, други ще спечелят, зависи от това, кой ще избере правилния момент да продаде. Сега никой не знае какво ще се случи и всеки се ослушва.

За старата реколта се знае, че който успя да задържи след жътвата и да не бърза да продава, взе хубава цена. Но, според запознати, това не е само заради военния конфликт. Влияние оказва и инфлацията. Поредният кьорфишек на правителството се оказа и купуването на зърно от родните производители.

Древно светилище или Стъпката на Крали Марко край Татарево

Туристи от Хасково и Пловдив посетиха исторически забележителности край село Татарево в община Минерални бани. Това сподели кмета на селото Халил Салим. Всяка година тези хора идват тук и вървят пеша няколко километра в силно пресечена местност, за да стигнат до мястото, което местните хора наричат „Стъпката на Крали Марко”. Според легендата Крали Марко стъпил с единия си крак на брега на река Дунав, а с другия именно на тази скала край село Татарево. В твърдата скала останал отпечатък от стъпалото на юнака.

Научната теза за мястото обаче говори друго. Най-вероятно става въпрос за древно светилище с издълбан в скалата жертвеник от времето на енеолита, който наподобява огромна човешка стъпка. В скалата има издълбани и няколко ниши, които местните наричат прозорци. Подобни древни паметници бяха установени и на други места в община Минерални бани. Проф. Ана Радунчева обясни преди време за скалните образи край Сърница, че най-вероятно са сечени с каменни инструменти. Според свидетели в близост до светилището край Татарево е намерен и каменен инструмент, с който вероятно е изсечен и дооформен каменния жертвеник.  Кметът на Татарево Халил Салим каза, че ще поиска от общината историческите обекти край селото да бъдат обхванати в туристическа пътека, която да бъде свързана с изградените вече такива в община Минерални бани. По този начин туристите ще могат да започват своя поход още с влизането в общината. Татарево е първото село в община Минерални бани при влизане от посока Хасково.