Кметът на Чирпан инспектира подготовката за Фестивала на лавандулата

Кметът Ивайло Крачолов и председателят на Общинския съвет Иван Станчев посетиха Средно градище, за да видят готовността за проявите в селото по повод Международния фестивал на лавандулата. Двамата разговаряха с местни жители и с кмета Димо Савов. Обсъдени бяха теми, свързани с развитието на празниците и селото. Към срещите се присъедини и Денес ван Гилс – нидерландецът, който живее в България от десетина години. Той се опитва със своите проекти да популяризира Средно градище за селски туризъм.

Денес ван Гилс, впечатлен от политиките на общинското ръководство в сферата на културата и туризма, изяви желание за разработване на общи идеи, които да привлекат млади хора за уикенд вечери, за рок и джаз партита и да се включи в проявите от културния календар на Общината. Заедно със своите съседи и приятели се радват на събитията в Средно градище, които ще съберат гости от близо и далеч на 18 юни, събота, и са част от програмата за Международния фестивал на лавандулата.

14 художници от 7 държави на международен пленер в Мъглиж

14 художници от 7 държави ще вземат участие в Международния арт пленер „Изкуството в Мъглиж”, който ще се проведе от 20 до 27 юни в Мъглиж. Куратор на пленера е Светлозар Недев. Сред участниците тази година са много известни имена от света на изкуството. Надявам се артистите да останат с добри впечатления от Мъглиж, а в общината да останат хубави произведения, каза Светлозар Недев и представи участниците:

Атанас Дончев /България/

Вахит Акан /Турция/

Георги Чернев /България/

Гюлчин Онтас /Турция/

Константино Льондев /България, Италия/

Людмил Блажев /България/

Намик Исмаилзаде /Азербайджан/

Пуунам Тиаги /Индия/

Регина Бачинска /Украйна/

Сандра Блажева /България/

Селда Меней /Турция/

Светлозар Недев /България/

Теменуга Димова /България/

Рареш Керекеш /Румъния/ Откриването на Арт пленера ще бъде от 17,30 часа на 20 юни пред сградата на Община Мъглиж. Изложбата с картините, създадени по време на пленера ще бъде открита на същото място от 17,30 часа на 27 юни.

Ягодова Луна ще грее над Минерални бани тази вечер

Ягодова Луна ще грее над Минерални бани на 14 юни. Това е новото астрологично събитие, на което ще станем свидетели. След ретроградния Меркурий, тя ще ни се види като песен. С нейната светлина купоните и лудориите за някои ще стартират. Изгряваща в малките часове на 14 юни, тази Ягодова луна ще ни донесе доста вълнения. Пълнолунието, единствено за месеца, ще се случи в последната седмица от бурния натоварен период на Близнаците. Социалният ни живот ще се подобрява и много от нас ще бъдат по-ангажирани със заобикалящата ги среда. Луната, която има розов цвят и прилича на ягода, ще попадне в огнения и свободолюбив Стрелец – противоположният на Близнаци. Това ще ни помогне да разширим хоризонтите си и да гледаме на нещата по различен начин. Планетата Сатурн ще поддържа връзка с въпросната Ягодова луна. Това добавя известна чувствителност към нашите намерения. А и може да замъгли нашата преценка за случващото се. Каквото и да се случи, ще се развие така, че ще ни изненада, казват астролозите.