Лозенец ще се превърне в Ню Орлиънс това лято

Лозенец ще се превърне в Ню Орлиънс за няколко дни през това лято. Курортното селище ще е домакин на най-новия джаз фестивал, който организира Община Царево. „Джазче“ ще превърне главната улица в сцена за различни джаз музиканти и обещава да привлече много любители на хубавата музика. И през този сезон в морската община залагат на силна културна програма. Тя вече започна с мистичните нестинарски игри в Българи, а финалът ще са емблематичните за Царево Рибен фест и Джурджуна през септември. Град Царево вече уверено влиза в летен режим, коментира и кметът Георги Лапчев. Първите туристи са тук, а плажовете са готови да посрещат летовници. „Добрата новина е, че морето върна част от пясъка на централния ни плаж. Останалите ивици също се подготвят, а ние стягаме градовете и селата“, разказа още кметът.

Близо до Стамболово се намира българският Стоунхендж

В непосредствена близост до община Стамболово, край село Долни Главанак се намира българският Стоунхендж, за който ще ви разкажем днес. Това е най-добре запазеният в България кромлех (от бретонски crom – кръг и lech – камък).

Мегалитното съоръжение е датирано от ранножелязната епоха, в периода между VIII – VI век преди Христа, и представлява религиозен паметник, в който траките са извършвали различни обреди и ритуали. Уникалното светилище е открито за света от археолога Георги Нехризов през 1998 г. То е изградено от няколко вертикални пирамидални каменни блокове със средна ширина 1 метър и височина 1,20 – 1,50 метра, образуващи кръг с диаметър около 10 метра. Въпреки грубата обработка обаче, блоковете имат приблизително еднаква форма – неправилен трапец с удебелена основа и сходни размери. Те са поставени директно върху скалата, без да са правени специални дупки, но са стабилни благодарение на формата си и плътното укрепване с по-малки камъни. Вертикалните скални отломъци в кромлеха са 15 на брой и са на разстояние един от друг на приблизително 75 – 90 см. На места, в промеждутъците между високите менхири (пак от бретонски: men – камък, и hir – дълъг, висок), има по-ниски мегалити, които се издигат на 20 – 30 см над земята. Свидетелства за извършваните обредни действия са откритите части от глинени съдове, късове мазилка и метални предмети, концентрирани главно около каменните блокове. Смята се, че тракийското светилище е функционирало дълъг период от време. В него са се извършвали религиозни обреди дори и през късножелязната епоха, а единични находки доказват, че мястото е било почитано и през Средновековието. Кромлехът при с. Долни Главанак е оприличаван на Английския „Стоунхендж“. До него се достига по екопътека, започваща от информационен център, намиращ се на шосето между селата Долни Главанак и Тополово.

В Минерални бани стартира акция „Ваканция! Да пазим децата на пътя”

Традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ ще се проведе в областта в периода от 15.06.2022 г. до 31.08.2022 г. с цел опазване живота и здравето на подрастващите през летните ваканционни дни. В рамките на акцията са предвидени разнообразни форми, които да фокусират вниманието към спазване на правилата за безопасност.

В обучителни форми ще се дават конкретни препоръки за безопасно поведение на децата като участници в движението по пътищата, свързани с: игра на обезопасени места, обособени игрища, площадки; управление на велосипед, индивидуално електрическо превозно средство, тротинетка, ролери, скейтборд, ховърборд и други видове пътни превозни средства (ППС) в съответствие с разпоредбите на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) съобразно възрастта на водача; правилно движение като пешеходци и безопасно поведение като пътници в ППС, включително и  разясняване на административнонаказателната и наказателната отговорност при управление на МПС от неправоспособни. В периода от 15.06.2022 г. до 30.06.2022 г. са предвидени специални мерки за сигурността на децата в началото и в края на учебния ден чрез полицейски екипи в районите на детските градини и училищата. Засилен ще е контролът по отношение безопасността на децата и техните придружители. Той ще е насочен към правилното превозване на деца на предна седалка и правилното превозване на деца на задна седалка и използването на детски обезопасителни системи в съответствие с изискванията на производителите. Служителите на реда ще следят за използването на обезопасителни колани/каски и системи от родителите-водачи на МПС, от пътниците в МПС. Спиране на подходящи места за слизане на децата-пътници, без да бъде застрашен техният или животът на други деца в районите на училищата и недопускане спирането на по-малко от 5 метра преди или на пешеходните и велосипедните пътеки и недопускане на други нарушения, застрашаващи сигурността на децата и техните придружители са другите детайли, обект за проверки. Ще се следи и за пресичането на пешеходците на определените за това места. Служителите от  Пътна полиция, полицейските и младши полицейските инспектори са натоварени да установят собствениците на мотопеди и мотоциклети в малките населени места с цел да не се допуска предоставянето за управление на МПС на неправоспособни водачи, в т.ч. на малолетни или непълнолетни.

В периода от 15.06.2022 г. до 14.09.2022 г. е планирана традиционната акция на полицията „Безопасно лято!“ за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм през летните месеци. Няколко са основните акценти на акцията. В дните петък и неделя от 14 часа до 21 часа и според интензивността на трафика и натовареността на пътните артерии ще се организира подпомагане на движението на ППС на изходите и входовете на големите населени места и на пътните възли и подходи към активно посещаваните курортни комплекси и гранични контролно-пропускателни пунктове. При осъществяване на дейността по подпомагане на движението при установяване на нарушения на ЗДвП ще се предприемат съответните законови действия. В съботните дни след 23 часа в населените места, с акцент и в малките населени места с висока посещаемост на дискотеки и питейни заведения, както и по пътищата между населените места, са планирани контролни проверки за ограничаване управлението на превозни средства след употреба на алкохол  и/или наркотични вещества или техни аналози, от неправоспособни водачи и движение със скорост над допустимата.

Специализирани полицейски операции на територията на областта през летните месеци ще осъществяват цялостен контрол по пътищата по предвидените акценти в акцията, посветена на безопасността на децата. Водещ ще е принципът за нулева толерантност спрямо нарушителите.