Акция „Ваканция! Да пазим децата на пътя” започна в Стамболово

Традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ се провежда в община Стамболово в периода от 15.06.2022 г. до 31.08.2022 г. с цел опазване живота и здравето на подрастващите през летните ваканционни дни. В рамките на акцията са предвидени разнообразни форми, които да фокусират вниманието към спазване на правилата за безопасност.

В обучителни форми ще се дават конкретни препоръки за безопасно поведение на децата като участници в движението по пътищата, свързани с: игра на обезопасени места, обособени игрища, площадки; управление на велосипед, индивидуално електрическо превозно средство, тротинетка, ролери, скейтборд, ховърборд и други видове пътни превозни средства в съответствие с разпоредбите на Закона за движението по пътищата и съобразно възрастта на водача; правилно движение като пешеходци и безопасно поведение като пътници в ППС, включително и  разясняване на административно наказателната и наказателната отговорност при управление на МПС от неправоспособни.

В периода от 15.06.2022 г. до 30.06.2022 г. са предвидени специални мерки за сигурността на децата в началото и в края на учебния ден чрез полицейски екипи в районите на детските градини и училищата. Засилен ще е контролът по отношение безопасността на децата и техните придружители. Той ще е насочен към правилното превозване на деца на предна седалка и правилното превозване на деца на задна седалка и използването на детски обезопасителни системи в съответствие с изискванията на производителите. Служителите на реда ще следят за използването на обезопасителни колани/каски и системи от родителите-водачи на МПС, от пътниците в МПС. Спиране на подходящи места за слизане на децата-пътници, без да бъде застрашен техният или животът на други деца в районите на училищата и недопускане спирането на по-малко от 5 метра преди или на пешеходните и велосипедните пътеки и недопускане на други нарушения, застрашаващи сигурността на децата и техните придружители са другите детайли, обект за проверки. Ще се следи и за пресичането на пешеходците на определените за това места. Служителите от  Пътна полиция, полицейските и младши полицейските инспектори са натоварени да установят собствениците на мотопеди и мотоциклети в малките населени места с цел да не се допуска предоставянето за управление на МПС на неправоспособни водачи, в т.ч. на малолетни или непълнолетни.

Международният фестивал на лавандулата започва в Чирпан

Международният фестивал на лавандулата започна с форум за туризъм и икономика в 10:30 часа днес. Община Чирпан организира международното събитие в комплекс „Мидалидаре“ – с. Могилово, съвместно с Регионалната асоциация на общините „Тракия“.

В него вземат участие представители от местната власт, браншови организация, търговски камари от Италия, Сърбия, Турция, Израел и др. Форумът бе открит от председателя на Комисията по туризъм в 47-ото Народно събрание, а ще бъде закрит от министъра на туризма. Още за Международния фестивал на лавандулата по часове:

08:00 – Туристически поход: „Лавандуловите пътеки на Средно градище”

11:00 – Лавандулов базар на занаятите, фермерите, кулинарията и изкуствата

11:00 – Винени дегустации и посещения на винарни и дестилерии

12:00 – „Традиционна и лавандулова кулинария” – дегустация на гозби от Чирпанския район

13:00 – Фолклорен концерт на самодейни формации

16:00 – Изложба на домашни любимци „Моето приятелче”

17:00 – Детски лавандулови забавления

19:00 – Концерт на оркестър „Черните мамби” (Сърбия)

20:00 – Концерт с участието на Пламен Бонев – De La Bona и Тони Димитрова, водещ – Камен Воденичаров

22:30 – Международно техно парти с DJ Таркан

Роденият в Татарево писател Петър Ангелов ни напусна

На 15 юни 2022 си отиде писателят Петър Ангелов. Той е роден 15.11.1938 г. в село Татарево, община Минерални бани. Петър Ангелов е известен като журналист и творец, който рисува еднакво добре и с четката, и с думите. Той е носител на наградата „Южна пролет“ с първия си роман „Жаравата”.

Книгата излиза през 1983 г.и предизвиква истински фурор. Първоначално е издадена в 19-хиляден тираж. Романът „Жаравата” е плод на работата му като агроном, когато обикаля селата от региона. Книгата е първият  роман на хасковски автор след Втората световна война. Петър Ангелов е автор още на романите „Тервион”, „Разгромът” и „Децата на бога”. Последният е обявен за роман на 2006 г. от СБП.  Бил е директор на издателство „Земиздат”, основател и издател е на списанието „Южнобългарски страници”. Ангелов е носител и на наградата за цялостно творчество „Александър Паскалев”.  Творецът има редица успехи и като художник. Последната му голяма изложба бе в хасковската галерия „Форум“. Област Хасково загуби един многолик творец.