Община Созопол ще иска 500 000 лева за възстановяване на Зидарово

Комисия от Община Созопол започна описването на щетите от бурята, която помете село Зидарово. Целият център на селото бе в тиня, асфалтът е унищожен напълно. Имаше наводнени къщи, унищожена е селскостопанска продукция. Двете дерета на реките, които минават през селото, са прелели, след като над Зидарово са се излели над 80 литра на кв.м. „Ще кандидатстваме пред Комисията за бедствия и аварии за средства за покриване на щетите. По наши изчисления ще са ни необходими 500 000 лв. Деретата на реките бяха почистени миналата година. Причината за потопа е огромното количество дъжд. Районът е водосборен“, заяви зам. кметът на Созопол Румен Кисьов. Местните казват, че селото се наводнява при всеки голям дъжд.

Градушка унищожи ягодови масиви в стамболовското село Жълти бряг

Пет заявления са подадени от земеделци за помощ заради унищожени от градушки посеви през този сезон в Хасковска област, съобщи директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Златка Господинова. Площите не са пропаднали на 100%. 4 от заявленията са от стопани в община Ивайловград.

Става въпрос за 9.7 декара пипер, 4 декара домати, по 2.8 декара дини и пъпеши, има унищожени ягодови насаждения в стамболовското село Жълти бряг. От Симеоновград, където наскоро падна голяма градушка, не са подадени заявления. Експертите казаха, че основният валеж е бил в градската част и по-малко в земеделските земи. Градушки са засегнали житни блокове предимно в южните общини, като се очаква качеството на част от зърното да е влошено. Какво точно е качеството ще стане ясно след старта на жътвата след няколко дни, допълниха от дирекцията. От там уточниха, че градушката е ударила сравнително рано в развитието на пшеницата и пораженията не са били толкова големи. В община Хасково очакват добив между 500 и 550 кг. от декар. От дирекцията отчетоха 8 931 обработени заявления в приключилата на 10 юни кампания за директни плащания 2022 г. Заявени са 96 947 парцела с обща площ 1 810 967 дка, като по схема тютюн са 5 419. Земеделските стопани в областта са 4 486, като новорегистрираните са 168.

Площите с пшеница и ечемик през тази година са по-малко в сравнение с миналата и са съответно 526 170 дка и 36 696 дка. Рапицата е повече в сравнение с 2021 г. и е 121 650 дка. С царевица са засети 11 589 дка, слънчоглед – 393 007 дка, пипер – 1 035 дка, домати – 1 096 дка, дини – 6 713 дка, тютюн – 5 365 дка. При всички има намаление в площите в сравнение с миналата година, само слънчогледът е повече с около 500 дка.

Златка Господинова награди четирима служители за добре свършената работа по време на приключилата кампания за директните плащания. Грамоти и подаръци получиха Таня Илиева, Гергана Георгиева, Сейхан Салим и Райко Алексиев.

Националния курорт Минерални бани посреща първите летни туристи

Националния курорт Минерални бани посреща първите летни туристи. През последните няколко години Минерални бани промени коренно своята визия и се превърна в атрактивна туристическа дестинация за балнеоложки, еко и културен туризъм през всички сезони.

Общинското ръководство, чрез реализиране на редица проекти по европейски програми, успя да преобрази и обнови коренно облика на курорта и да го превърне в едно прекрасно място за отдих, развлечения и балнеолечение. Продължава да се работи за подобряване на инфраструктурата в общината, свързана с развитието на туристическия бизнес. Почти всички паркови площи са реконструирани и модернизирани – със спортни и детски площадки, с прекрасни цветни алеи и зелени площи.

Изградени бяха интересни туристически атракции и екопътеки. Това доведе до привличане на нови частни инвестиции в сферата на туризма. В центъра на Минерални бани отвори врати частна Специализирана болница за рехабилитация. Само през последната година се увеличи броя на местата за настаняване с 13 нови хотели, къщи за гости и стаи за гости. Към повечето хотели и къщи за гости има малки СПА центрове и басейни с минерална вода.

Нов модерен басейнов комплекс „Олимпик”, разположен в централния парк „Калето”, привлича хиляди посетители през летния сезон.

Едно от най-значимите постижения за Минерални бани е откриването на новопостроения балнеохотел „Божур” към „ПРО” ЕАД, в който туристите ще могат да извършват профилактика на здравето си и да се лекуват при преференциални цени по програмата на НОИ. Балнеохотелът разполага със 113 легла и модерно оборудван медицински център за физиотерапия и рехабилитация, в който обслужването се извършва от отлично квалифициран медицински персонал.