10-годишната Даная изпълни песен за лавандулата в Спасово

Едно от най-атрактивните събития на първия Международен е ритуалната жътва на лавандула. Събитието събра в лавандуловите насаждения близо до чирпанското село Спасово деца и самодейци, които направиха запомняща се възстановка на начина, по който някога старите чирпанлии са прибирали богатата лавандулова реколта.

Организаторите бяха подготвили интересна арт инсталация с врата, която води към лавандуловите полета, огледало за селфита в цял ръст на фона на лилавия безкрай, ретро велосипед за романтични снимки и още много възможности за създаване на красиви спомени. Те останаха на разположение на посетителите до края на тридневния фестивал. До мястото возеше открит микробус, който тръгва от центъра на града до лавандуловото поле и обратно. Така гостите на фестивала можеха да си наберат от омайните лавандулови цветове и да ги отнесат в домовете си. Аплодисментите на всички дошли на полето събра изпълнението на песен за лавандулата на 10-годишната Даная Атанасова, ученичка от СУ „П.К. Яворов“, носител на много първи награди за фолклорно пеене от конкурсите „Орфеево изворче“, „Орфееви таланти“, Широка лъка, Песни и танци без граници, Националния конкурс „Заблеяло ми агънце“.

В Мъглиж посрещат днес участниците в Международния арт пленер

Днес в Мъглиж пристигат участниците в Международния арт пленер „Изкуството в Мъглиж”, който ще се проведе от 20 до 27 юни. Куратор и участник в пленера е Светлозар Недев, който през месец март т.г. бе удостоен с титлата академик. 14 художници от 7 държави ще вземат участие в проявата, като най-много са представителите на България – 7.

Сред тях са представителят на домакините Атанас Дончев, Георги Чернев, Людмил Блажев, Сандра Блажева, Теменуга Димова и Константино Льондев, който представя България и Италия. Република Турция ще бъде представена от трима артисти – Вахит Акан, Гюлчин Онтас и Селда Меней. По един участник имат Азербайджан, Украйна и Румъния. Това са съответно Намик Исмаилзаде, Регина Бачинска и Рареш Керекеш. За първи път от създаването на пленера в него ще има и участник от Индия – Пуунам Тиаги. Сред участниците тази година са много известни имена от света на изкуството. Надявам се артистите да останат с добри впечатления от Мъглиж, а в общината да останат хубави произведения, каза Светлозар Недев. Откриването на Арт пленера ще бъде от 17,30 часа пред сградата на Община Мъглиж. Изложбата с картините, създадени по време на пленера ще бъде открита на същото място от 17,30 часа на 27 юни.

Община Минерални бани дофинансирана с 38 000 лв за образование

Община Минерални бани ще бъде дофинансирана с 38 000 лева за образование. Средства за работа с уязвими групи са разпределени за всички общини в областта, показва справката. Над 441 000 лв. получава община Хасково за работа с деца и ученици от уязвими групи в детските градини и училищата. Повече от 190 000 лв. са средствата за допълнително финансиране за издръжката на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности от професии и специалности, по които е налице очакван недостиг от кадри на пазара на труда за 2022 г. Сумите са гласувани на едно от последните заседания на Министерския съвет. По двете направления Димитровград ще разполага с общо 294 000 лв., а Симеоновград – 219 000 лв.