Ограда на хотел в Лозенец скара съветниците в Царево

Ограда на хотел “Мерилин Александрия“ в Лозенец се оказа най-обсъжданата тема на сесията в Царево, предава репортер на Грамофона нюз. Дори защитената морска територия Корал не трогна така опозицията, която не обели нито дума за вчерашната комисия в РИОСВ.

За сметка на това се наложи извънредна почивка и горещи дебати при закрити врати, за да се поправи грешка от преди 15 години. Казусът с оградата е от времето на кмета Петко Арнаудов. Тогава е продаден общински имот, върху който е построен хотел. Собственикът прави ограда, която следва границите, описани в подробния устройствен план. След време се оказва, че има разминаване в ПУП и данните в кадастъра. Новият собственик иска да купи земята, върху която е вдигнал ограда. Става въпрос за неравно парче, което на места е широко около 10 см, а на други е около метър. Четиримата съветника на опозицията гласуваха против и въздържали. Един глас не стигна, за да се случи продажбата. Това е втори опит на администрацията да поправи грешка на Общината. Преди две години отново опозицията се обяви против. Днес се наложи съветниците да прекъснат сесията, за да уточнят каква да е позицията им. В крайна сметка решиха да прегласуват докладната и да позволят на собственика да запази оградата си.

Пътна полиция Стамболово започва проверки на автобуси и камиони

Пътна полиция в община Стамболово започва акция за проверка на автобуси и товарни автомобили. Проверките ще се провеждат от Пътна полиция в сътрудничество с правоприлагащи органи на пътя в съответствие със законодателството на отделните държави членки. В България проверките ще се извършват от съвместни екипи на „Пътна полиция“, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Изпълнителна агенция „Главна инспекция на труда“, като проверките ще се извършват на територията на цялата страна и ще включват следните показатели: контрол на скоростните режими, спазване времето за почивка от водачите, употреба на наркотични вещества и алкохол.

Възстановяват отнесената от пороите канализация на Сърница

Обществена поръчка за неотложен авариен ремонт на част от канализацията в село Сърница обявиха от община Минерални бани. По канализацията са нанесени щети при интензивните валежи в периода 6 – 9 юни, когато се е разляло дерето в селото. Водите са отнесли част от канализационната мрежа на Сърница с дължина 105 метра. Наноси заприщват отнесения участък, а дъждовните и обратните води наводняват къщи и стопански постройки. Нанесени са щети на частни имоти, както и на улицата в залетия район, съобщават от общината. Съставен е доклад от общинска комисия, в който се препоръчва незабавното извършване на неотложни аварийно-възстановителни и ремонтни дейности. Работата включва възстановяване на отводнителната и канализационната мрежа, както и почистване на наносите за нормалната проводимост на дерето. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 15 200 лв. без ДДС.

Мъглиж посрещна участниците в Осмия международен арт пленер

В Мъглиж посрещнаха снощи участниците в Осмия международен арт пленер „Изкуството в Мъглиж”, който се проведе от 20 до 25 юни. Куратор и участник в пленера е Светлозар Недев, който през месец март т.г. бе удостоен с титлата академик. 14 художници от 7 държави ще вземат участие в проявата, като най-много са представителите на България – 7.

Антония Коева, председател на Сдружение „Темида Арт” поздрави артистите с добре дошли. Това е едно прекрасно място, едно райско кътче в нашата родина, България и аз съм убедена, че невероятно красивата и величествена природа, както и любезността на нашите домакини, ще вдъхновят художниците да направят невероятни картини, на които ние ще имаме възможността да се насладим само след няколко дни по време на заключителната изложба.

Приветствие към участниците в Международния пленер отправи и кмета на община Мъглиж, д-р Душо Гавазов. Чуйте какво каза той в звуковия файл!

Моите приятели, художници са тук с една единствена идея, да направят едни прекрасни картини, която има вече община Мъглиж от предишните пленери, каза кураторът и участник в пленера Светлозар Недев, след което представи всички участници. Сред тях са представителят на домакините Атанас Дончев, Георги Чернев, Людмил Блажев, Сандра Блажева, Теменуга Димова и Константино Льондев, който представя България и Италия. Република Турция ще бъде представена от трима артисти – Вахит Акан, Гюлчин Онтас и Селда Меней. По един участник имат Азербайджан, Украйна и Румъния. Това са съответно Намик Исмаилзаде, Регина Бачинска и Рареш Керекеш. За първи път от създаването на пленера в него ще има и участник от Индия – Пуунам Тиаги.