Двата плажа на Созопол отличени със „Син флаг”

Концесионерът на двата плажа в Созопол – Централен и Хармани, Кирил Спасов получи отличието „Син флаг“, по време на отриването на летния сезон в Созопол. И двете ивици покриват всички еконорми, снабдени са със спасители и са готови за туристите.  Цените на чадъри и шезлонги тази година не са променяни и са като миналогодишните. 7 лева струва шезлонът на централния плаж в Созопол, колкото и чадъра. Спасов се надява на по-дълъг и успешен сезон, тъй като миналогодишния бил едва 45 дни. „След тези две тежки години за целия бранш, надявам се от тази година по-рано да започне сезона, защото последните два започна късно.  Първите туристи бяха на плажа към 15-20 юли до към  25 август“, каза Спасов.

Селце ще вдъхновява творците от Международния арт пленер в Мъглиж

Община Мъглиж е домакин на Международен арт пленер „Изкуството в Мъглиж“, който се провежда за осми път. Това съобщиха в пресклуба на БТА в Стара Загора организаторите на инициативата Фондация „Център за правно и културно застъпничество „Темида Арт“-Стара Загора с подкрепата на община Мъглиж. 

Във форума вземат участие Атанас Дончев, Вахит Акан, Георги Чернев, Гюлчин Онтас,  Константино Льондев, Людмил Блажев, Намик Исмаилзаде,  Пуунам Тиаги, Регина Бачинска, Сандра Блажева, Селда Меней, Светлозар Недев и Теменуга Димова. Те ще имат възможността да се разходят в балканското село Селце, където са настанени и да пресъздадат живописната природа, която ги заобикаля, допълниха още организаторите. Официалното откриване на изложба от създадените картини ще бъде на 25 юни от 17:30 часа пред сградата на местната администрация.

„Важно е да вдъхнем живот и творчество в картините, които ще сътворим“, каза художникът и куратор на изложбата Светлозар Недев. Той допълни, че целта е да бъде създадена Градска художествена галерия в подбалканското градче. Чуйте какво каза по този повод и кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов!

Кметът на Община Мъглиж д-р Душо Гавазов обясни, че по мярка 7.2 от програма за развитие на селските райони чрез Местна инициативна група Мъглиж, Казанлък, Гурково е местната администрация е кандидатствала с проект за израждане на експозиционна зала. „В нея ще бъдат изложени творбите от всички пленери, които са се провели до сега в Мъглиж“, категоричен е кметът. От думите му стана ясно, че при одобрение се очаква през следващата година залата да бъде открита.

По-високи средни добиви от зърно очакват в Минерални бани

По-високи средни добиви, в сравнение с миналата година, прогнозират зърнопроизводителите в община Минерални бани. Състоянието на посевите към момента е много добро, а очакванията са масово прибирането на ечемика да започне през следващата седмица, посочиха зърнопроизводители. „Тази година времето е с нас. Надяваме се да имаме  много добри добиви. Тъй като ние гледаме ранни и средно ранни сортове, самият дъжд няма как да повлияе и е време вече да поспре, за да можем да влезем в активна жътва, защото от тук нататък ще стане пречка за самата жътва.“  Що се отнася до изкупните цени, те посочиха: „Каквото покаже борсата това ще търгуваме. Очертава се да са добри цените, предвид високите разходи на стопаните“.