Арменци даряват каменен кръст „Хачкара” на Музея на Яворов

На предстоящата юнска сесия на местния парламент в Чирпан съветниците трябва да гласуват за поставяне на каменен кръст от истински арменски туф – „Хачкара“, в родната къща на поета Пейо Яворов. Идеята за това е на Ехиазар Узунян – почетен консул на Армения, както и на членове на фондация „Яворов“. Жестът е знак на почит от арменската общност към емблематичния български поети, който пръв обръща внимание на техните проблеми в края на 19 и началото на 20 век. Местните власти в Чирпан са получили писмо от с искане за поставяне на каменния кръст в родната къща на поета, разкри Тодор Иванов – председател на фондация „Яворов“. „За нас арменците Пейо Яворов е повече от поет“, заяви от своя страна Криков Сренц – адвокат по казателно право, дарител и доброволец, който се заема със задачата по осигуряване на необходимите средства за изработване на „Хачкара“.

Стамболово очаква по-добра реколта от зърно

По-високи средни добиви, в сравнение с миналата година очакват зърнопроизводителите в община Стамболово. Състоянието на посевите към момента е много добро, а очакванията прибирането на ечемика започна през тази седмица, посочиха зърнопроизводители. „Тази година времето е с нас. Надяваме се да имаме  много добри добиви. Тъй като ние гледаме ранни и средно ранни сортове, самият дъжд няма как да повлияе, за да можем да влезем в активна жътва, защото от тук нататък ще стане пречка за самата жътва.“  Що се отнася до изкупните цени, те посочиха: „Каквото покаже борсата това ще търгуваме. Очертава се да са добри цените, предвид високите разходи на стопаните“. 

Ритуал за дъжд с хилядолетни корени правят в Горно Брястово

Обредът се извършва в първия четвъртък след Спасовден. Уникалният обред за дъжд, който се нарича Градушка църква, ще направятднес от 09,30 часа жените от село Горно Брястово, община Минерални бани. Ритуалът щесе проведе до специално дърво, което се намира на свещено място върху скалист хълм до селото.

И тази година молитвите ще бъдат до вековния дъб. Ритуалът е уникален, целта е да измолят от свети Градуш да има дъждове, но да няма градушки. Този светец е местен и е почитан единствено тук. Каменният кръг ще бъде поръсен със светена вода. Каменният кръг ще бъде поръсен със светена вода.

Дървото всъщност е многовековен малък дъб, обграден с тесен, но висок кръг от необработени камъни, чийто диаметър е 2.5 – 3 м и са високи 1 м. Кръгът е отворен от запад. На “вратата” е опрян голям куполовиден капак, вероятно от долменен кюп, смятат изследователи. Тук всяка година от незапомнени времена, без прекъсване и само в четвъртък след Спасовден жени от Горно Брястово провеждат обреда Градушка църква.

За пръв път този четвъртък езическият ритуал с молитва за дъжд ще бъде осветен и от медии. Присъствали на ритуала жени твърдят, че винаги половин час след тази молитва започва да вали дъжд. За този ден синоптиците обещават слънчево и сухо време.

След края ритуала край Брястово ръководителят на археологическите разкопки край село Ангел войвода Здравко Димитров ще разкаже каква е целта на експедицията и какво са открили досега.