Председателят на ОбС – Чирпан Иван Станчев посети Брюксел

Председателят на Общинския съвет на Чирпан Иван Станчев и евродепутатът Андрей Новаков поднесоха цветя пред паметната плоча на Пейо Яворов в Брюксел. Станчев е на посещение в белгийската столица по покана на евродепутата.

Двамата посетиха българското училище в Белгия, което носи името на гениалния български поет и революционер. Те разговаряха с директора на училището Миглена Миланова. Станчев поднесе от името на Община Чирпан, Къща-музей Яворов и Фондация „Яворов“ за 360-те ученика в българското школо, стихосбирки на Яворов, книги и дискове с филми за великия поет. Председателят на Общински съвет-Чирпан посети Европейския парламент и проведе разговори с български евродепутати.

Акция „Безопасно лято” провежда полицията в Стамболово

В периода от 15.06.2022 г. до 14.09.2022 г. в община Стамболово е планирана традиционната акция на полицията „Безопасно лято!“ за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм през летните месеци. Няколко са основните акценти на акцията.

В дните петък и неделя от 14 часа до 21 часа и според интензивността на трафика и натовареността на пътните артерии ще се организира подпомагане на движението на ППС на изходите и входовете на големите населени места и на пътните възли и подходи към активно посещаваните курортни комплекси и гранични контролно-пропускателни пунктове. При осъществяване на дейността по подпомагане на движението при установяване на нарушения на ЗДвП ще се предприемат съответните законови действия. В съботните дни след 23 часа в населените места, с акцент и в малките населени места с висока посещаемост на дискотеки и питейни заведения, както и по пътищата между населените места, са планирани контролни проверки за ограничаване управлението на превозни средства след употреба на алкохол  и/или наркотични вещества или техни аналози, от неправоспособни водачи и движение със скорост над допустимата. Специализирани полицейски операции на територията на областта през летните месеци ще осъществяват цялостен контрол по пътищата по предвидените акценти в акцията, посветена на безопасността на децата. Водещ ще е принципът за нулева толерантност спрямо нарушителите.

Пастири твърдят, че всяка чешма край Сърница има змия-пазител

Край село Сърница в община Минерални бани има построени много чешми. Като намерят някъде вода, хората ги строят дето се вика за хаир, или пък да напомнят за някой добър човек. Най-често ги ползват пастирите, защото и пътеките на техните животни минават край тях. За някои от чешмите има създадени и местни легенди. Почти всяка чешма си има змия-пазител. Най-често това са смокове с дължина над 2 метра. Те не стоят постоянно край чешмите, но си знаят коя чешма в чия зона попада и рядко я отстъпват на друг, разказват пастирите.

По каменистите скатове през лятото често се срещат пепелянки и усойници. По принцип те рядко нападат първи, освен ако не бъдат настъпени или нападнати. Има два вида пепелянки, споделят пастирите. Едните са с по-тъмен цвят, без шарки. Именно те са по-опасните. Другите са светло пепеляви с цветна окраска на главата. Затова при работа в полето, туризъм или разходка трябва много да се внимава.