Собственици на земи в Синеморец излизат на протест

Над 100 собственици на земи в урбанизираната територия на местност „Поляните“ в Синеморец ще излязат на протест на 11 септември. Причината е, че не могат да ползват имотите си в района и искат да потърсят защита от всички държавни и общински институции за нарушените им права, съобщават организаторите на протеста. 

Собствениците имат проекти за изграждане на едноетажни и двуетажни вили, а не на хотелски комплекси, които по думите им няма да загрозят местността и не могат да се квалифицират като презастрояване, се твърди в съобщението им до медиите. „Под необоснования и произволен натиск на зелените организации държавните институции от години препятстват развитието на района, въпреки че по силата на държавната санкция парцелите имат урбанизиран статут от близо 25 години – обстоятелство, което доказват изрядните документи“, казват още собствениците. И подчертават, че тези терени не представляват защитени територии или пясъчни дюни и не застрашават биоразнообразието в региона. Протестът, при който ще бъде блокиран мостът над река Велека край Синеморец, цели институциите да предприемат действия за защита на законните права на собствениците, както и да не допускат „привилегировано третиране на онези, които са се възползвали от безвластието и вече са построили незаконно и безнаказано огромни постройки“. „Нерегламентирано е и присъствието с палатки, автомобили и кемпери на зелени активисти, които употребяват токсични вещества и замърсяват територията в ущърб на обществения интерес“, се казва още в писмото на организаторите на протеста.

Стефан Янев ще открие кампанията на „Български възход” в Хасково

Коалиция „Български възход” ще открие официално предизборната си кампания за област Хасково в 10,00 часа на 10 септември /събота/. Бившият премиер и лидер на Коалиция „Български възход” генерал Стефан Янев ще пристигне специално по този повод в Хасково, заяви водачът на листата за Хасковска област инж. Тихомир Георгиев. Генерал Стефан Янев ще бъде посрещнат в щаба на Коалиция „Български възход”, който се намира в кафе „Лора” над реката, срещу Комплекс „21-ви век”.

След откриването на кампанията, в 10,30 часа генерал Стефан Янев ще се срещне с граждани и симпатизанти на коалиция „Български възход” пред Драматичен театър „Иван Димов”. След срещата Стефан Янев и привържениците му ще се разходят до монумента на Света Богородица.

Коалиция „Български възход”  е №15 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

В Мъглиж събират помощи за пострадалите карловски села

Община Мъглиж започва от днес 7.09.2022 до 9.09.2022 дарителска акция в помощ на пострадалите села от наводненията в община Карлово. Целта е в рамките на три дни да бъдат събрани най –необходимите продукти за нуждаещите се.

Инициативата в помощ на хората от  Розино, Слатина, Столетово, Христо Даново, Богдан, Каравелово, Огняново, Трилистник е разгърната в две направления, като едната е само сред служителите на общинска администрация Мъглиж и със събраните от тях средства, ще бъдат закупени вода и пакетирани храни. Второто направелние на инициативата е за всички, които желаят да помогнат, каза кметът на общината Душо Гавазов. Даренията ще се събират в  ДЦ „Зорница” гр. Мъглиж от 8.00 до 19.00,  като може да се дарят дрехи, храни /консервирани и пакетирани/, посуда, завивки, спално бельо и друго, което прецените, че ще бъде полезно за хората, останали без дом, каза още Гавазов. Кметът на Мъглиж е категоричен, че трагедия, като тази в Карловско можеше да бъде избегната, ако има добра превенция на речните корита в населените места. „Изключително важно е да започнем да говорим за превенция т.е ние трябва да действаме преди събитията или, ако не можем да действаме преди тях, да действаме едновременно с тях , защото  после вече е късно.“ Душо Гавазов коментира още, че в община Мъглиж също има населени места, които не са застраховани от подобна трагедия. Той  припомни тежкото състояние на пътя Ветрен –  Сливито през който минава река. „Вече 5 години от както общината е представила проект пред Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане за цялостна рехабилитация на пътя с. Ветрен – с. Сливито, но без никакъв резултат до момента. Ако не се вземат мерки на време, реката със сигурност до няколко месеца ще прекъсне пътя, а друг път няма до с. Сливито , обясни кметът на Мъглиж.