Древен ритуал с мачкане на грозде в шарапана в Минерални бани

С пресъздаване на древния ритуал „Виното на Сабазий-Загрей” от 10,00 часа днес започна съботната програма на Празника на минералната вода, здравето и красотата в община Минерални бани. В местността „Шарапаните” бе възстановен древен ритуал за произвеждане на вино, чрез мачкане на гроздето с боси нозе.

Преди началото на програмата в полезрението на медиите отново бе малката Сиси, която предната вечер пя на сцената на Летния театър заедно с Росица Делева. Този път тя беше се изкачила смело на най-високата скала от комплекса на древното култово светилище.

Събрали сме се тук за да възкресим една прекрасна легенда, тази за гроздето и виното и да си припомним част от древната история на Тракия, каза Мария Бялкова. Именно оттук, от Тракия води началото си за отглеждането на гроздето и правенето на вино. Още от древността Тракия е била прочута с прекрасните си сортове грозде и пенливите си вина. Тази история води началото си отпреди 6 000 години и това е легендата за древнотракийския бог на виното Сабазий-Загрей, който по-късно е преименуван от древните гърци на Дионис, а още по-късно древните римляни го наричат Бакхус.

Оттук в древността са тръгвали кервани за цял свят, натоварени не само с изкусно изработени златни и сребърни изделия, но и с различни видове пенливи вина. Нека си пожелаем тези традиции да се запазят и да се разнася славата на вкусното грозде и пивкото вино от Минерални бани.

Но не е достатъчно да се каже само това, трябва да се спомене, че благодарение на трудолюбието и упоритостта на земеделските стопани от община Минерални бани, винопроизводителите от община Минерални бани са си съхранили гроздовите масиви с подбрани сортове. Съхранила се е и технологията за правенето на традиционните за този край вина. След това богът Сабазии поведе своята свита от млади девойки за да възстановят ритуала.

Вино…! Не напразно древните са казвали „In vino veritas” – „Във виното е истината”. Тук в Минерални бани е най-подходящото място за неговото пиене и за веселба. А сега скъпи приятели, тъй като снощи имах видение, под въздействието на виното, и това видение ми каза: „Избери две момичета, за да изпълнят древния обичай”. Ей, ела ти, оп, ела и ти! Походете с бавна стъпка към шарапаните, направете хора място на младите девойки, бяха думите на Сабазий.

Когато стигнаха до шарапаната с гроздето Сабазий реши да пожали момичетата, като им каза, че ритуала може да спре дотук, тъй като гроздето вече бе нападнато от цели кохорти оси и стършели. Въпреки това, се намери едно невероятно красиво и смело момиче, което влезе с боси нозе в шарапаната с гроздето. Нейният танц наподобяваше този на нестинарите от странджанските села, които влизат с боси нозе в огнената жарава. Разликата бе в това, че тук девойката се впусна между стоци жилещи и хапещи ципокрили. Въпреки това тя излезе напълно невредима от шарапаната, а гроздовият сок все пак потече по улея на шарапаната, за да се превърне след време в пенливо и искрящо вино. След това празникът продължи с музика и танци.

Празник на минералната вода и красотата започна в Минерални бани

Празникът на минералната вода, здравето и красотата започна в община Минерални бани. В рамките на проявата ще се състои и Петия фолклорен фестивал на клубовете за народни танци. Организатори са община Минерални бани и Сдружение „Фолклорен клуб Славяни”.

Началото бе поставено в 09,00 часа на бул. „Васил Левски”, до църквата, където се проведоха забавни спортни игри. Тук бяха малките шахматисти от Караманци, които премериха сили с шахмайстор Владимир Вълков от Хасково. Две от партиите завършиха реми, което си е направо постижение за децата от Караманци и кметът обеща да им финансира участие в турнир извън общината. Другата спортна проява бе състезание по майсторско колоездене.

Успоредно с това ще се проведе и рисуване върху асфалт на паркинга пред общината. В него се включиха деца от СУ „Проф. д-р Асен Златаров” в Минерални бани и СУ „Христо Ботев” в село Караманци. Всички участници в сутрешните прояви получиха грамота за участие. В 10,00 часа на сцената на Летния театър започна и Детското утро „Бъди звезда”, включващо детски арт работилници под мотото „С дъх на море”, конкурс за таланти, детски състезателни и музикални игри, рисунка върху лице, забавни снимки с гений-изненада, много награди и изненади за всички участници. Водещи бяха Хриси и Гери. Най-много аплодисменти получи Модното ревю с еко костюми, в което със свои костюми отново участваха деца от двете средни училища в Минерални бани.

В 18,30 часа отново на Лятната сцена започна Празничният концерт с участието на Общинския център за танцово изкуство „Галаксико” – Димитровград, с ръководител Тихомир Митев. Публиката бе запленена от танците „Кокетка”, „Барби” и „Танц в лилаво”. Марти и Габи предизвикаха истински възторг сред публиката с танца си по музика от балета „Лешникотрошачката” на Чайковски. С това изненадите на „Галаксико” съвсем не свършиха.

Вихърът на руско-циганските ритми на танца „Лейла” взриви публиката, а Марти се преобрази в мъничкия крал на поп музиката Майкъл Джексън. Специален поздрав за жителите на община Минерални бани бе танцът „Вода” по едноименната песен на Елица и Стунджи, която покори „Евровизия”. След това на сцената се качи Формация „Звезди” с ръководител Димчо Делев и солист Росица Делева, която е от Минерални бани. На сцената около нея веднага се заформи импровизиран балет от млади танцьори, а малката Сиси дори участва в изпълнението на песента „Десет братя”, по която танцива група „Хорце” ще прави танц. Празничната вечер завърши с хоротека на открито. Утре празникът продължава с нови прояви.