Община Созопол ще продължи да прави проекти

Обстоятелствата няма да ме спрат да правя проекти, аз лично се притеснявам за автогарата в град Созопол, защото е изключително трудна комуникацията ми с Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Това каза кметът на община Созопол Тихомир Янакиев.

Те ни връщат проекта с искане да се направят пълни разкопки на определеното място. Това може да продължи с години. Не устройва нито мен, нито гражданите на Созопол, а още по-малко туристите. Нашето желание е да се проведе археологическо наблюдение, когато започне строителството, ако няма значими находки, да ни оставят да построим автогарата. Такава е процедурата и при строителството на друг мащабен обект, който е само на трийсет метра от терена за новата автогара. При този обект не бяха поискани разкопки, а той е на частен инвеститор. Не мога да не си задам въпроса защо не се прилагат същите изисквания както към общината. Аз виждам, че НИНК мерят с различен аршин, добави още г-н Янакиев 

Първо гайдарско надсвирване организират в царевското село Кости

Първо гайдарско надсвирване „Странджанска гайдуница” ще се проведе на 8 октомври в село Кости, община Царево. Официалното откриване на надсвирването е от 10,00 часа на мегдана в селото. Тогава ще бъде представено и журито.

От 18,30 часа ще започне награждаването на лауреатити и гала-концертът с участието на странджанската народна певица Ирена Станкова и майсторите-гайдари д-р Иван Георгиев, Динко Палазов, Петко Янгьозов, Яни Добридис и Панайот Зингидис. Организатори на проявата са Тракийският културен клуб „Св. св. Константин и Елена” и Народно читалище „Васил Левски” в село Кости. Събитието се осъществява по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ към Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria и с любезното съдействие на Община Царево и кметско наместничество с. Кости.

Австрийци ще строят най-големия у нас соларен парк край Чирпан

Над 200 млн. лв. инвестира австрийска компания в най-големия соларен парк у нас, край Чирпан. С новината се похвали кметът на общината Ивайло Крачолов. По проект соларните панели ще бъдат с обща мощност 200 мегавата като за целта компанията инвеститор ще изгради две допълнителни подстанции за своя сметка.

На последното заседание на общинарите е одобрено предоставянето на безвъзмездно право на строеж, а решението ще донесе на региона близо 3 млн. лева, като 1,4 млн. лв. от сумата ще бъдат преведени авансово. “Идеята на инвеститорите е в рамките на следващата година първите 1685 дка от парка да бъдат изградени, както и първата подстанция”, обясни кметът. Ще бъдат разкрити 40 до 50 работни места. Компанията има и социална програма, която ще развива на територията на трите села, където започва изграждането на соларния парк. Ще бъде поета издръжката на местните читалища. Помагат и за издръжката на футболен клуб “Чирпан”.