Депутатът Тихомир Георгиев организира експертна среща в УАСГ

Народният представител от Коалиция „Български възход” Тихомир Георгиев организира среща  с Камарата на инженерите, Камарата на геодезистите и Съюза на геодезистите и строителите в България. Тя ще се проведе от 16,30 часа днес в централния офис на Университета по архитектура, строителство и геодезия. По време на срещата ще бъдат коментирани проблеми на Закона за устройство на територията, както и измененията на някои части от този закон, сподели пред Агенция Антен Ер Тихомир Георгиев. На по-късен етап мненията и предложенията на експертите ще бъдат използвани за изработване на проектозакон. На срещата ще присъстват инж. Виолета Коритарова  – изп. директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, както народният представител от Коалиция „Български възход” арх. Виолета Комитова.

В Несебър стартира специализирана здравна кампания

Поредната здравна кампания със специализирани безплатни прегледи стартира до дни в  община Несебър. Организатори на инициативата са местната администрация и МЦ „Месемврия“. Прегледите ще са с характер на предварителен скрининг, на ранна диагностика на евентуални заболявания,  установяване на предхронични или хронични състояния.

Идеята е да се информират жителите за възможностите за лечение и да се проведат медицински консултации за нуждаещите се. На разположение на жителите на общината ще са специалисти по вътрешни болести – пулмология, белодробни заболявания, кардиология, травматология. По време на среща в сградата на Община Несебър бяха координирани съвместни дейстия по инициативата между организаторите й. Бе очертан обхватът на кампанията, като първият етап от нея включва селата Кошарица, Тънково, Оризаре, Гюльовца, Паницово, Приселци, Раковсково. Кметът на Несебър Николай Димитров, представителите на Медицински център „Месемврия“ – д-р Амини и д-р Спасов, и кметовете на посочените населени места обсъдиха подробности около провеждането на кампанията. Под ръководството на градоначалника, с чието лично съдействие, се провежда инициативата, бе изготвен график на безплатните  ррегледи по места. Кметът на Несебър изрази задоволство от екипната работа и от  дългогодишното ползотворно сътрудничество между общината и медицинския център, благодарение на което са реализирани различни здравни инициативи, насочени към повишаване качеството на живот и здравния статус на жителите на общината. Предоставяме на Ваше внимание графика на безплатните прегледи, които ще се провеждат в посочените дни, в часовете от 12 часа до 15.

Лицата на Лондон вече красят болницата в Ардино

От свое име и от името на целия колектив управителят на Многопрофилната болница за активно лечение в Ардино д-р Гюнер Осман изрази искрените си благодарности за дарението, направено от фотографа Нуркан Кахраман. „Дарените от Вас картини вече красят коридорите на лечебното заведение.

Благодарим от сърце за загрижеността към нашите пациенти! Пожелаваме Ви много здраве, лични и професионални успехи!“, заяви д-р Осман. Припомняме, че в началото на ноември Нуркан Кахраман откри фотографска изложба „Лицата на Лондон“ във фоайето на градското читалище „Родопска искра“. Тогава авторът на изложбата сподели, че има намерение да дари картините на местната Многопрофилна болница за активно лечение в името на пациентите – за да се чувстват още по-добре в болничната обстановка.

Община Мъглиж приключи няколко значими проекта през годината

Основният проект, който община Мъглиж завърши през тази година е банския комплекс в село Ягода. Това сподели кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов.

Вторият голям проект е изграждане на водопроводна мрежа с последващо асфалтиране на уличните платна в Ягода. Общата стойност на проекта е близо 2 млн. 650 хил. лв. Асфалтиране на около 11 км общинска пътна мрежа, като основните пътни артерии – с. Дъбово – с. Юлиево, с. Тулово – гр. Мъглиж, с. Юлиево – Сушилни, с. Шанево, Люляк и още няколко пътни отсечки са напълно рехабилитирани. Другият ни голям проект е т. нар. воден цикъл – изграждане на пречиствателна станция за отпадни води в село Тулово с около 4,2 км довеждащ водопровод и колектори от Мъглиж към с. Тулово. Парите са от ПУДООС в размер на 5 млн. 550 хил. лв. Друг голям проект е цялостна реконструкция и рехабилитация на автогарата в с. Ягода. Селото е курортно място от местно значение, такива са 35 в цялата страна, каза още градоначалникът д-р Душо Гавазов.

Общинският съвет в Банско заседава днес

Днес от 9.30 заседава Общинският съвет в Банско. В дневния ред са включени 21 точки. Съветниците трябва да се произнесат по предложения от кмета на общината Иван Кадев за разглеждане на годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Банско за 2023г., придобиване на публични ВиК активи за 2021г. и предаване на активите в управление от Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, за стопанисване, поддържане и експлоатация на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград. Сред темите за дебат в работата на местния парламент в Банско е и осигуряване на финансиране за школа по вероучение в Банско и обсъждане на предложение на администрацията относно необходимостта от дофинансиране на НУ „Св. Паисий Хилендарски” в Банско. Предстои да бъде разгледано и предложение за определяне месечното възнаграждение на кмета на община Банско и определяне месечните възнаграждения на кметовете на кметство Добринище и кметство Филипово, както и увеличение на трудовото възнаграждение на управителя на „Топлофикация Банско” ЕООД. Един от важните акценти в днешната сесия е и разглеждане на писмо на Иван Кадев – кмет на община Банско, относно „Футболен клуб Банско ООД“.

Тихомир Георгиев: Връщането на хартиената бюлетина е несъстоятелно

Депутатът от Коалиция „Български възход” Тихомир Георгиев, който е член на Комисията по транспорт и съобщения и на Комисията по електронно управление и информационни технологии, застана категорично срещу връщането на хартиената бюлетина. Според него аргументът, че никоя европейска страна не гласува само машинно, не е състоятелен, заради търговията с гласове у нас и големия дял невалидни бюлетини при гласуването на хартия. Георгиев сподели още пред Агенция „Антен Ер”, че дискусията, която се води в парламента е далеч от проблемите на хората. „Трябва да гласуваме само с машини. В Европа не гласували само с машини, защото там нямат 10% невалидни бюлетини и никой не си продава гласа за 20 евро. Дискусията за флашките също е несъстоятелна. Не мога да приема, че изборите са били фалшифицирани, не за друго, а за това – как така фалшифицираш изборите и ги подаряваш на ГЕРБ?!

Поредният пенсионерски клуб бе открит в община Тунджа

Нов пенсионерски клуб „Старо злато“ беше официално открит в с. Драма. Това е 41-ят пенсионерски клуб в община „Тунджа“ от общо 44 села. Поводът за откриването отново се превърна в истинско събитие, събрало самодейни състави от съседни села, за да празнуват заедно.

Кметският наместник Цвятко Цветков припомни колко хубави неща са се случили през тази година в с. Драма – новият път, земляческата среща, а сега и нов пенсионерски клуб и благодари на ръководството на общината и на кмета Георги Георгиев за подкрепата. Тунджанският кмет поздрави инициативните хора от селото, които са дали нова перспектива на Драма и сподели, че това село дава надежда и за останалите тунджански населени места, че заедно като общност могат да се справят рано или късно с всеки проблем. „Радвам се, че чрез този клуб можем да създадем онези условия, които са жест на отплата към всичко, което възрастните хора са дали през своя живот, за да я има нашата община, нашата общност“, каза кметът Георги Георгиев и допълни, че общината ще продължи да създава условия възрастните хора да се чувстват по-добре и да общуват в пенсионерските клубове. Символично кметският наместник Цвятко Цветков връчи ключовете за клуба на новия председател на пенсионерския клуб „Старо злато“ Митка Жечева. Празничният концерт започна с излъчването на филма „Надежда за Драма“, който разказва за земляческата среща на 6 август, събрала стотици от цялата страна и от чужбина, които милеят за своите корени. Музикален поздрав за новите членове на пенсионерския клуб бяха изпълненията на тунджански самодейци. На сцената се изявиха Танцов състав „Детелини“ от с. Стара река, Дует Димка Демирева и Митка Стефанова от с. Маломир, Певческата група на с. Тенево, Танцовият състав към Обединено училище „Васил Левски“ с. Тенево, Певческа група с. Маломир, певческа група с. Дряново, Певческа група към пенсионерски клуб „Надежда“ с. Кукорево, Тонка Атанасова от с. Тенево, Стойка Нейчева от с. Стара река и Певческата група към Пенсионерски клуб „Сребърни коси“ с. Стара река. Гости на празника бяха и зам.-кметът на община „Тунджа“ Димитър Димитров и Владимир Стоев – директор на дирекция в общината.

Поредният пенсионерски клуб бе открит в община Тунджа

Нов пенсионерски клуб „Старо злато“ беше официално открит в с. Драма. Това е 41-ят пенсионерски клуб в община „Тунджа“ от общо 44 села. Поводът за откриването отново се превърна в истинско събитие, събрало самодейни състави от съседни села, за да празнуват заедно.

Кметският наместник Цвятко Цветков припомни колко хубави неща са се случили през тази година в с. Драма – новият път, земляческата среща, а сега и нов пенсионерски клуб и благодари на ръководството на общината и на кмета Георги Георгиев за подкрепата. Тунджанският кмет поздрави инициативните хора от селото, които са дали нова перспектива на Драма и сподели, че това село дава надежда и за останалите тунджански населени места, че заедно като общност могат да се справят рано или късно с всеки проблем. „Радвам се, че чрез този клуб можем да създадем онези условия, които са жест на отплата към всичко, което възрастните хора са дали през своя живот, за да я има нашата община, нашата общност“, каза кметът Георги Георгиев и допълни, че общината ще продължи да създава условия възрастните хора да се чувстват по-добре и да общуват в пенсионерските клубове. Символично кметският наместник Цвятко Цветков връчи ключовете за клуба на новия председател на пенсионерския клуб „Старо злато“ Митка Жечева.

Празничният концерт започна с излъчването на филма „Надежда за Драма“, който разказва за земляческата среща на 6 август, събрала стотици от цялата страна и от чужбина, които милеят за своите корени. Музикален поздрав за новите членове на пенсионерския клуб бяха изпълненията на тунджански самодейци. На сцената се изявиха Танцов състав „Детелини“ от с. Стара река, Дует Димка Демирева и Митка Стефанова от с. Маломир, Певческата група на с. Тенево, Танцовият състав към Обединено училище „Васил Левски“ с. Тенево, Певческа група с. Маломир, певческа група с. Дряново, Певческа група към пенсионерски клуб „Надежда“ с. Кукорево, Тонка Атанасова от с. Тенево, Стойка Нейчева от с. Стара река и Певческата група към Пенсионерски клуб „Сребърни коси“ с. Стара река. Гости на празника бяха и зам.-кметът на община „Тунджа“ Димитър Димитров и Владимир Стоев – директор на дирекция в общината.

Минерални бани с проект по Инвестиционна програма Минерални води

Община Минерални бани кандидатства с проект по Инвестиционна програма Минерални води. Проектът е финансиран 50 % по Норвежката програма, останалите 50 % ще бъдат финансиране от общината, каза кметът Мюмюн Искендер. На практика това е втори етап за минералната вода, който ще се изгради от резервоар „Банска чука” до Каптаж №3. Проектът ще даде възможност за изграждане на четвърти водоем, който ще бъде регулиран с резерв до 1 000 кубически метра вода, каза кметът на общината Мюмюн Искендер.

Стефан Янев: Основният ни приоритет е цената на живота

Приключи срещата на президента Румен Радев с ПГ на „Български възход“. След разговорите лидерът на „Български възход“ Стефан Янев коментира, че формацията е готова за диалог с всички партии за съставяне на правителство. По думите му въпросите от дневния ред на обществото се решават чрез смислен диалог, взаимодействие между партиите и излъчване на коалиционно мнозинство.

„Приоритетите са инфлацията, цената на живота, предсказуемостта, образованието, здравеопазването, социалната и демографска политика. Всички партии, които желаят да имат принос към тези неща в коалиционното споразумение, са добре дошли“, изтъкна Стефан Янев. Според него има потенциал за политически диалог, който да доведе до формиране на кабинет. „Имаме една единствена червена линия – българският национален интерес. В условията на война на километри от нас и на противопоставяне и разделяне на геополитическите пластове, ако ние като политическа класа се занимаваме с дребнотемия и не се заемем с важното за българските граждани, значи не оценяваме добре ситуацията. Историята показва, че когато се появи думата война, дребонотемията се заравят и трябва диалог. Винаги има време да осигурим още зрелища, сега на дневен ред е хлябът“, заяви Янев.

Стефан Янев не коментира с кого е готов да се коалира и при какви условия. Според него има потенциал за съставяне на правителство с всеки един от мандатите. Ако се стигне до трети мандат и той отиде при „Български възход“, от партията ще започнат разговори с втората най-малка група в парламента – „Демократична България“ и след това във възходящ ред и с останалите политически сили. „Ще водим диалог с всички на базата на търсене на приоритетни конкретни решения, които да са в основата на евентуално коалиционно споразумение“, каза още Янев. С тази среща президентът Румен Радев завърши консултациите с парламентарните сили в 48-ия парламент преди връчването на първия мандат за съставяне на кабинет.