Община Несебър модернизира сградите на две училища

В изпълнение на приоритетната си политика в областта на образованието, Община Несебър  подготвя два проекта за модернизация на сградите на две училища на своя територия – ОУ „Св. св. Кирил и Методий“-  Равда, и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Св. Влас.

В тази връзка вече започна работното проектиране и подготовката на документите, с които ще се кандидатства за  финансиране по процедура BG-RRP-1.007 – „Модернизация на образователна среда“ от Национален план за възстановяване и устойчивост. Срокът за подаване на проектите е до януари 2023 г., а по мярката е допустимо извършване на основен ремонт, основно обновяване, енергийно саниране, подмяна на отопление и обновен цялостен облик отвън и отвътре на сградите. Целта на двата проекта ще бъде да се създадат условия за равен достъп до образование чрез изграждане на благоприятна, включваща, иновативна, енергийно ефективна, подкрепяща и стимулираща образователна среда, която съдейства за повишаване мотивацията за учене и самоподготовка и подобряване на образователните резултати на учениците. С планираните ремонтни дейности Община Несебър цели да осигури съвременна материална база, която гарантира здравословни и качествени условия за обучение в институциите в системата на предучилищното и училищното образование.

Екопътека свързва Дядовци с Дяволския мост

Екопътеката, която свързва село Дядовци с Дяволския мост на река Арда е новата атракция в Община Ардино. Тя е част от древен път на кервани от Беломорието за Горнотракийската низина. На много места са запазени калдъръма, укрепващите каменни зидове в северната част на Дяволския мост, където се намират и високите скали „Чимен кая“ и „Картал кая“, откъдето има невероятен панорамен изглед към пролома на р. Арда, село Латинка, връх „Карабурун“ и село Ахрянско.

Екопътеката започва от разклона по асфалтирания общински път за Дяволския мост, минава покрай наскоро изградената беседка в с. Дядовци от страна на общината, преди билото над селото се отклонява на дясно. Тя е обозначена с табели и необходимата туристическа маркировка с дължина около 5 км. Атракция са изградените старинни кладенци по пътя от местното население, каменните зидове в местността „Баглък“ в селото, където преди години са били обработваемите земи на хората. По екопътеката могат да се видят и част от 25-те вида защитени растения, включени в червената книга на България – „Родопски силивряк“ (Хаберлеа родопензис“), „ Див чемшир“ и др. Препоръчително е по екопътеката да има екскурзовод, както и да се внимава, тъй като има участъци с много висок наклон, за мерки за безопасно движение. „Туризмът е основен приоритет за нас. Изграждането на туристическа инфраструктура ще продължава и в бъдеще., включително и към крепостта Асара село Башево, крепостта край село Дойранци“, заяви кметът на община Ардино инж. Изет Шабан.

Бум на манатарки в Мъглижкия Балкан

Валежите и високите температури през последните дни  доведоха до невиждан бум на манатарки в Мъглижкия Балкан. Местни и чужденци с имоти по селата плъзнаха по горите да берат с кошници и чували. Конкуренция им правят опитните гъбари, които всяка година по това време кръстосват местностите, за които от десетилетия се знае, че са плодородни.  Търсачите на гъби твърдят, че пикът на реколтата от вкусните гъби е този уикенд, когато и Балканът почернял от берачи. Съвсем закономерно се появиха продавачи, които продават из кварталите огромни манатарки по 6 лв. килото. Изкушените гастрономи изчисляват, че при тази цена на бензина и дизела излиза по-евтино да си купиш гъби в града, отколкото да бръмчиш 40-50 километра до находищата, а след това и обратно. Освен това към края на деня мургавите продавачи са склонни на пазарлък и дават по цяла касетка от нетрайната стока за 10 лв.