Център за култура и изкуство ще има на остров Св. Кирик и Юлита

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев е част от сформирания  инициативен комитет за създаване на център за култура и изкуство на остров Св. Кирик и Юлита.

Председател на комитета е Министърът на културата проф. Минеков, а сред членовете са вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител на Бургас проф. Нейкова, арх. Радост Георгиева, както и част от авторския екип на концепцията за превръщането на острова в световен център на изкуствата. „През годините се прокрадваха различни идеи за експлоатацията на този остров, които обаче категорично не се харесаха на нас – созополската общественост и се противопоставихме на това. Назря момента, обединявайки се много институции и експерти, да намерим правилния начин да върнем красотата на това ценно място“, заяви кметът Тихомир Янакиев и допълни „Кирик не е богатство само на Созопол, той е богатство на България“.

Царево ще посреща своя празник с рибен фестивал

Тази година морето е повече от щедро за рибарите. За това и Никулден ще се превърне в истински празник за всички, които са свързани с него. 6 декември е и празникът на град Царево, а морските хора там са решили да го почетат подобаващо. Всеки, който смята, че е майстор не само на въдицата, но и на черпака ще може да се включи в кулинарната надпревара. Организаторите обещават атрактивни награди и много настроение по време на конкурса. Тричленно жури ще оценява кое е най-вкусното рибно ястие. А в Царево определено имат опит, всяка година стотици туристи идват за рибния фестивал, на който опитни кулинари влизат в спор, чия е най-вкусната рибена чорба.

Община Мъглиж инвестира около 230 000 лева във фотоволтаици

Община Мъглиж инвестира около 230 000 лева  във фотоволтаици. Имаме общо 120 киловата мощност, каза кметът на общината д-р Душо Гавазов. Фотоволтаичните централи са разположени върху покрива на общинската сграда, покрива на спортния комплекс в града, детска градина „Камбанка“ и читалището в село Юлиево. При договора с EVN по отношение на фотоволтаичната централа, ние договорихме 18 ст./киловат. Сега мегавата е 460 лева, което означава че киловата е 46 ст. Това е безкрайно неизгодно за нас. На месец сградата на общинска администрация харчи около 8 мегавата, ние произвеждаме 1 мегават, тоест губим над 2000 лева само от общинската сграда. Когато продаваш електроенергията на EVN съгласувателнателните процедури са улеснени до 30 киловата. Другата възможност, която обсъждаме, е да излезем свободния пазар през лицензиран доставчик на ел.енергия. Третата възможност е да използваме електроенергията за собствени нужди, да не я продаваме, добави още градоначалникът д-р Душо Гавазов.