Стефан Янев: Основният ни приоритет е цената на живота

Приключи срещата на президента Румен Радев с ПГ на „Български възход“. След разговорите лидерът на „Български възход“ Стефан Янев коментира, че формацията е готова за диалог с всички партии за съставяне на правителство. По думите му въпросите от дневния ред на обществото се решават чрез смислен диалог, взаимодействие между партиите и излъчване на коалиционно мнозинство.

„Приоритетите са инфлацията, цената на живота, предсказуемостта, образованието, здравеопазването, социалната и демографска политика. Всички партии, които желаят да имат принос към тези неща в коалиционното споразумение, са добре дошли“, изтъкна Стефан Янев. Според него има потенциал за политически диалог, който да доведе до формиране на кабинет. „Имаме една единствена червена линия – българският национален интерес. В условията на война на километри от нас и на противопоставяне и разделяне на геополитическите пластове, ако ние като политическа класа се занимаваме с дребнотемия и не се заемем с важното за българските граждани, значи не оценяваме добре ситуацията. Историята показва, че когато се появи думата война, дребонотемията се заравят и трябва диалог. Винаги има време да осигурим още зрелища, сега на дневен ред е хлябът“, заяви Янев.

Стефан Янев не коментира с кого е готов да се коалира и при какви условия. Според него има потенциал за съставяне на правителство с всеки един от мандатите. Ако се стигне до трети мандат и той отиде при „Български възход“, от партията ще започнат разговори с втората най-малка група в парламента – „Демократична България“ и след това във възходящ ред и с останалите политически сили. „Ще водим диалог с всички на базата на търсене на приоритетни конкретни решения, които да са в основата на евентуално коалиционно споразумение“, каза още Янев. С тази среща президентът Румен Радев завърши консултациите с парламентарните сили в 48-ия парламент преди връчването на първия мандат за съставяне на кабинет.

Видеонаблюдение за подземните контейнери в Созопол

Допълнително видеонаблюдение е монтирано в Созопол на всяка площадка с поставени подземни контейнери. То е активно от днес и по този начин Общината ще следи денонощно за правилната експлоатация на съдовете за смет.

Haпoмня ce нa житeлитe нa Созопол дa нe пocтaвят тeжĸи пpeдмeти, зeмнa пpъcт, cтpoитeлни, eдpoгaбapитни, лecнo зaпaлими, взpивooпacни, paзяждaщи, мeдицинcĸи и дp. oтпaдъци в cъдoвeтe зa cмeт, тъй като тoвa вoди дo yвpeждaнe нa caмитe cъдoвe, cмeтoизвoзвaщaтa и cмeтooбpaбoтвaщaтa тexниĸa. „Сметосъбирането в последните години е един от основните проблеми на Созопол. Въвеждането на новия подход за подземно събиране на отпадъците показва качествен резултат, а с внедряването на системата за видеонаблюдение ще направим още една крачка напред за облика на града и качеството на живот на созополчани“, коментира кметът Тихомир Янакиев.

Румен Радев прие за консултации „Български възход” на Стефан Янев

Не виждам резултат, бяха първите думи на президента, след като прие ръководството на най-малката парламентарна група в НС, тази на „Български възход“, на консултации за сформиране на кабинет цял месец след началото им. Радев посочи, че съзнателно е дал повече време на формациите, но вместо да решават неотложните проблеми на хората, партиите загубили часове за поправяне на Изборния кодекс.

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев е последният, който влезе на разговор при президента преди връчването на първия мандат за правителство. Със срещата между Радев и бившия му служебен премиер и секретар завършва цикълът на политическите консултации, продължили почти два месеца. „Не тръгнахме да търсим конфронтация, нови разделителни линии, а зададохме тон на сътрудничество и диалог“, започна Стефан Янев, като се съгласи с констатацията на президента за това, че парламентарните групи през последните месеци не са се занимавали с важните неща. „Най-важното решение е да се състави мнозинство, което да подкрепи кабинет, защото повтаряйки предизборната реторика, внушенията, че отивайки на предсрочни избори, ще решат някакви проблеми, които вълнуват обществото, няма да бъдат решени“, каза лидерът на „Български възход“. Той отчете, че вече има условия за диалог и все още „има надежда този диалог да даде резултат.“

„Водеща да бъде конструкцията на новото правителство, не името му, принципите и приоритетите му, и хоризонтът, до който ще действа това правителство“, обясни визията си Янев. Той се обяви за коалиционно споразумение с ясни правила как функционира коалицията и с ясни приоритети. Според него е въпрос на технологии коя партия ще предложи политически лица или експерти. На въпрос на президента как вижда бъдещото правителство – дали ексепртно по-скоро, Янев посочи, че въпросът за експертите е на следващ етап. Държавният глава още в началото им обяви, че не бърза, за да може партиите да намерят път едни към други чрез диалог. „Това, което чакаме всички – консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление за решаване на важните проблеми отива в друга посока – на чертане на нови разделителни линии“, отбеляза той миналата седмица на предпоследната среща с ДБ. Радев вече обяви, че не желае избори през януари и февруари, и ще връчи третия мандат, ако се стигне до такъв, след Нова година.

Готовност да сформира правителство с него пък нееднократно изрази Стефан Янев. „Бихме подкрепили възможност за съставяне на правителство при ясни правила, при разписана програма и приоритети. Тези приоритети, тази програма, ако не отговарят на очакванията на хората за решаване на техните проблеми, това означава, че даваме някаква подкрепа, която е просто ей така, между другото, безпринципна“, коментира лидерът на най-малката парламентарна група.

Подновяват водопроводната мрежа във Варвара

Водопроводната мрежа на царевското село Варвара ще бъде ремонтирана. За целта Община Царево е обявила обществена поръчка. Предметът на дейност е извършване на строителни и монтажни работи по реконструкция на водопровод и сградни отклонения по улици в селото, съгласно одобрен инвестиционен проект. Новопроектираната водопроводна мрежа на селото ще се изпълни като сключена с един главен и двадесет и четири второстепенни клона. Трасето на главния клон дублира това на настоящия. Дължината на мрежата, обект на реконструкция, е 3264 линейни метра. Цялата водопроводна мрежа следва да се предвиди за изграждане с тръби полиетилен висока плътност /PEHD/ с ∅90 – ∅200, която следва да бъде положена върху пясъчна подложка с дебелина 10 см. Подмененият водопровод по пътя Варвара – Ахтопол следва да се запазва изцяло. По водопроводната мрежа следва да се предвидят за монтаж ПХ 70/80 на разстояние от 150 м. На местата, където се образува отток, да се предвиди задължителен пожарен хидрант, а на смяната на възходящ с низходящ наклон на тръбата следва да се изгради шахта въздушник или сградно водопроводно отклонение, където това е възможно. На всички начални или крайни точки на второстепенните клонове с главния клон е необходимо да се монтират СК с охранителна гарнитура. Чрез тях, в случай на авария ще могат да се изолират възможно най-малко консуматори до приключване на ремонт. Предвидената прогнозна стойност е в размер на 1 930 108.94 лева, без ДДС.

Новата седмица в Мъглиж започва със снеговалеж

Със снеговалежи започна последната седмица на ноември. Какво време ни очаква през идващите 7 дни? През новата седмица ще има интензивни валежи от дъжд и от сняг в северните райони на страната. За днес е обявен жълт код за значителни валежи от сняг в Северна България и югоизточните райони. В София около обед се очакват отново превалявания от сняг, но той бързо ще се топи. Мокрият сняг крие рискове за шофьорите, тъй като е възможно да има заледявания по пътищата. „Сутрините температурите ще бъдат отрицателни – от -2 и ще стигат до 10 градуса. Сбъдна се дългосрочната прогноза за ноември за хубави слънчеви дни и за застудяване в края на месеца“.