GISSEN в изложба на новогодишната карикатура в Хърватия

Живко Тенев – GISSEN и още шест български артисти представят България на Международната изложба на новогодишната карикатура в град Мали Лошин, Хърватия. Това са Дилян Дочев, Мая Чолакова, Валентин Георгиев, Мирослав Божков, Цочо Пеев и Йовчо Савов. Проявата е организирана от читалище Осор и в нея участваха 216 автори от 47 държави с повече от 360 произведения.

Това бе едно от последните ми участия за отиващата си 2022 година, сподели GISSEN. Преди това той участва в Международния фестивал на карикатурата – Африка 2022 в Мароко. Очаквам новата година да бъде много по-наситена с подобни прояви освен авторските ми изложби на всяко първо число от месеца, сподели артистът.

GISSEN е редакционен художник на Антен Ер от основаването на сайта преди 19 години. Преди това е публикувал свои карикатури във вестниците „Антени”, „Пулс”, „Шипка”, „Демокрация”, „Ориент Експрес”, „Новинар Юг” и др. Печелил е награди за свои произведения в Италия, Сирия и Китай. Сред най-успешните му карикатурни проекти са авторските изложби „Царят е г-о-о-о-л!” /1996/, „Безкнижниците” /2004/ и „Морска сатира” /2010/ в Дома на хумора и сатирата – Габрово. Следват още изложбите „Червена книга” /2007/, „Сезам, усмихни се!” /2007/, „Мила Родино” /2008/, „Стената на смеха” /2009/, „24 карата” /2010/, „Номер едно” /2014/, „Царевичак” /2015/, „GISSEN в страната на гочетата” /2015/, „Репортаж от мястото на вица” /2017/, „Europeada” /2018/, „Каталунска Диада” /2018/, „Кривици” /2019/, „Жълтият GISSEN” /2019/, „Няма никой в Рая” /2019/, „америГанците” /2020/, „ФейсБукварница” /2020/, „Навъсен, усмихни се!” /2020/, „Изгубени в прехода 1 и 2” /2021/, „Доктрината GISSEN” /2021/, „Двойките” /2022/ и „Последният хидалго” /2022/.

Кметът на Казанлък покани близо 100 златни двойки

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова отново изпълни ритуала по сключване на граждански брак за близо сто Златни двойки в града след 50 години съвместен живот. Тя се обърна към младоженките и младоженците дали са съгласни да продължат брака си за още 50 години и получи в отговор звучно „Да!“.

„Тази вечер Вие сте най-младите семейства в община Казанлък!“, заяви Кметът Галина Стоянова и честити на Златните двойки повторното им бракосъчетание. „Нека децата Ви знаят, че няма по-хубаво от това да се държите за ръка и да разкажете за това на Вашите деца и внуци!“, пожела тя. „Вие сте достойни казанлъчани, хора и семейства за пример как се живее и се оставя следа след себе си! Гордея се с Вас! Поклон на всички Ви!“, сподели Кметът на Казанлък. По традиция, Галина Стоянова разказа притча как младоженците трябва да бият камбаната заедно, а не поотделно, за да бъде оповестено на техните съграждани с камбанения звън за новата двойка в населеното място. За да бъдат поканени да отбележат своите Златни времена екипът на Кмета е издирил близо 200 мъже и жени измежду 480, регистрирани в ГРАО, че са встъпили в брак през 1972 г. в Казанлък.

Празничното събитие се организира за шеста поредна година, по идея на Кмета Галина Стоянова. Възобновяват се всички ритуали, съпътствали сватбения ден на Златните двойки: първа брачна целувка, първа брачна наздравица, танц, чупене на питка, торта и хоро… Получават от Кмета новите си Брачни свидетелства. Поздрави към младоженците на вечерта отправиха от Клуб по спортни танци „Роза“ с ръководители Ваня и Петър Радеви, Танцов ансамбъл „Арсенал“ с художествен ръководител Христо Стоянов и Рени Петрова от Школа по пиано и поп пеене „Орфей“ с музикален педагог Мариана Мъгева към НЧ „Възродена Искра – 2000“. От 2016 г. Кметът на Казанлък Галина Стоянова всяка година кани Златните двойки, за да празнуват заедно Любовта. Освен уважението, което показва към Златните двойки, Галина Стоянова изказа адмирации за решението да сключат брак и така да бъдат добър пример за по-младите.

Кметът на община Асеновград поздрави своите съграждани

Кметът на община Асеновград Христо Грудев отправи Коледен поздрав към своите съграждани. На прага  на Бъдни вечер и Рождество Христово! Дните са заредени с толкова много вяра, че ние като хора ставаме по-добри. Настъпва най-хубавото време през годината – посрещането на вестта за раждането на Исус! Празникът, който сплотява семействата и е чакан с нетърпение  от млади, и от стари.

Бъдни вечер е безценна! А посрещането на Коледа е особено специално! Всеки от нас е с близките си и обичани хора! Вестта за Рождество Христово озарява домовете ни! Семейното огнище тлее по-силно от всякога! Тези мигове, прекарани с хората, които обичаме, са неповторими. Те са ярък знак, че няма по-здрав корен и няма по-силна опора от семейството. То е онази непоклатима здравина, която крепи народа ни от векове и дава сили на всеки от нас! Коледа е послание към всички ни за силата и енергията от направените през годината добрини. Коледа е светлина! Любов и надежда! Вяра и добрина! Коледа е традиция, която остава непреходна във времето! Наш дълг е да почитаме семейството и да го крепим! Нека кажем най-топлите думи на близките си хора, да им благодарим за разбирането и сигурността, за търпението и грижите. Нека възпитаваме децата и младите хора в почит към миналото ни, в дух на родолюбие! Нека те растат, познавайки християнските ценности и добродетели! Всичко това е закодирано в гените ни на българи!

Пожелавам на всички вас и Вашите близки да бъдете заедно, за да ви сгрява най-голямата човешка сила- топлината на семейното огнище. Нека на Бъдни вечер около трапезата да наречем дните си за доброто на нашите деца, за дълголетието на родителите ни и са благото на града ни. Подкрепяйте и помагайте на хората, които имат нужда от протегната ръка. Бъдете солидарни с тях! Пазете българщината и носете в сърцата си  традициите, които са ни съхранили като нация през хилядолетията! Желая Ви крепко здраве, прекрасни семейни празници, успешно изпълнение на плануваното за 2023 година, мир и благодат за Община Асеновград.

Сигурността на британските туристи коментираха в Банско

Банско отново спечели първо място сред любимите зимни курорти за туристите от Великобритания и се очаква ръст през предстоящия зимен сезон, като Великобритания е сред най-големите пазари за българските ски курорти. По инициатива на Негово превъзходителство Роб Диксън, посланик на Великобритания в България, беше проведена среща между ръководството на община Банско и представители на Юлен АД, Областно управление на МВР – Благоевград, Районна болница – Разлог, туроператори, представители на туристическия бранш в Банско и др. Основните въпроси, които бяха дискутирани са свързани със сигурността и помощта, която могат да си оказват институциите, като посланик Диксън даде висока оценка за работата и сътрудничеството им, спрямо британските туристи и граждани, които живеят в Банско и за отличните условия за провеждане на семейните ски ваканции.

Кметът Мюмюн Искендер поздрави жителите на Минерални бани

Кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер честити коледните и новогодишни празници на жителите от общината. „Честито Рождество Христово! Нека да е мирна, здрава и благодатна за целия ни народ Новата 2023 година! Нека във всяко семейство да цари любов и разбирателство!“, пожела Мюмюн Искендер. Обръщам се към всеки един поотделно и към всички заедно! Коледа ни обединява и ни показва още веднъж, че вярата в доброто е по-силна от всичко! Нашето човешко отношение, състрадание и любовта към хората ни обединява и ни прави по-добри. Учейки се взаимно да помагаме и да даваме надежда, ние възпитаваме и сме пример за децата си! Коледа е във всеки дом, където  е доброто! Коледа е топлина в душата ни! Коледа е светлина в мислите ни! Да бъдат здрави децата ни! Да се множат успехите ни, пожела още кметът на община Минерални бани.

Коледен концерт на група Тангра в Несебър

Коледен концерт на група „Тангра“ ще се проведе  на 25 декември от 17.30 часа на пл. „Жулиета Шишманова“  в Несебър. Събитието е израз на  искрените   и дълбоки благодарности към всички мои съграждани, които се включиха в организацията и провеждането на коледните благотворителни базари и концерти и в украсяването на града и общината, каза кметът на общината Николай Димитров. Проявата е за тези, които отварят сърцата си с щедрост и съпричастност и участват при събиране на средства за добри и благородни каузи. Концертът е и за всички  граждани и гости на Несебър, дави още той.

Кметът на Ардино Изет Шабан се отчете пред съгражданите си

„С всички извършени инфраструктурни и социални дейности през годините, които не спират и към настоящия момент, община Ардино, все повече започва да придобива европейски вид. Общината не спира да проучва и работи усилено за реализиране на бъдещи проекти. В този смисъл престоят хубави дни и години. Имаме идеи да превърнем Ардино в прекрасно място за живот“.

С тези думи се обърна кметът инж. Изет Шабан към ардинци, представяйки ключови моменти от работата си и свършеното от неговия екип и общинската администрация през 2022 година. Той направи публичен отчет за извършената дейност през третата година от своя мандат в препълнения салон на читалище „Родопска искра“. Инж. Изет Шабан отбеляза, че водещи правила в дейността на администрацията подчиняващи се на трите основни принципа отговорност, публичност и прозрачност са: работа за благото на хората, създаване на условия за по-добър живот, осигуряване на предпоставки за добър инвестиционен климат в общината. Извършваните услуги отговарят на принципите на законност, бързина, достъпност, икономия на време и удобство за заявителите. Подчерта, че през текущата година на територията на Общината са реализирани много проекти от местно значение, като особено внимание привличат инфраструктурните проекти, с реализацията на които се обнови и подобри не само облика на град Ардино, но и на селата разположени на територията на общината. „Тази година се увеличи броят на детските площадки в Общината с такива каквито има във всеки европейски град. Осветени бяха и най-отдалечените квартали. С всички извършени строителни дейности през годината община Ардино все повече започва да придобива европейски вид. Виждате обновения парк за широко обществено ползване със средства, осигурени по линия на Стратегията за Водено от общностите местно развитие (ВОМР), обновен бе центърът на град Ардино като част от цялостна градоустройствена концепция, изграден е въжен атракцион в КТК “Бели брези“. Работим по реконструкцията и новото оборудване на градския стадион също чрез средства по линия на ВОМР. Направихме постъпки  за  включването на Дяволския мост в списъка на ЮНЕСКО. Също така беше направено проучване за минерална и термална вода в района на града. От 15 август отвори врати център за физиотерапия и рехабилитация в МБАЛ – Ардино“, заяви инж. Изет Шабан. Той запозна присъстващите с проектите, които са реализирани в община Ардино, като “Реконструкция, оборудване и обзавеждане на СУ „Васил Левски” – гр. Ардино, община Ардино”, “Строителство, реконструкция и/или рехабилитация на нови и съществуващи улици и тротоари, и съоръженията и принадлежностите към тях, в гр. Ардино, община Ардино”. „В процес на изпълнение са социални и инфраструктурни проекти, насочени към грижи на нуждаещи се граждани и към създаването на качествена жизнена среда в населените места. В процес на изграждане е Туристически информационен център (ТИЦ), финансиран отново по ВОМР. Работи се усилено по създаване на музей на тютюна. Конкретните проекти са “Реконструкция, оборудване и обзавеждане на градски стадион”, „Предоставяне на интегрирани социални услуги за устойчиво ранно детско развитие и активно социално включване в община Ардино“, „Топъл обяд в условията на пандемията от  COVID-19 в община Ардино“. Съгласно приетият годишен план за развитие на социалните услуги, на територията на общината се предоставят 10 вида социални услуги като общият брой на потребителите на тези услуги през 2022 г. е 1 829 души. В заключение, инж. Изет Шабан, изказа огромното си удовлетворение от работата на служителите на общинската администрация и ги поздрави за професионалната им и екипна работа през текущата година. Подчерта, че през отчетения период между кмета на общината и Общинския съвет е имало много добро взаимодействие. „Искам да изкажа моята искрена благодарност към общинските съветници за тяхната подкрепа. И накрая, искам да изкажа благодарности към всички Вас затова, че ми вярвате и подкрепяте в усилията ми да управлявам честно, прозрачно и почтено община Ардино. Най-отговорно Ви обещавам, че ще направя всичко зависещо от мен и от ръководената от мен администрация, за да оправдая това доверие”, заяви в края на своя отчет инж. Изет Шабан. Той отправи благопожелания към всички във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници.

Тихомир Янакиев избран за „Кмет на годината”

Кметът на община Созопол Тихомир Янакиев е избран за „Кмет на годината“ след анкета на предаването „БГ Маршрути“ на национална телевизия България 24. Той получи статуетка от екипа на предаването в своя кабинет. Това е поредното признание за община Созопол, което в случая се присъжда за цялостно развитие. Статуетка получават само пет български градоначалници, един от които е на Созопол. Отличието се дава на базата на вота на зрителите, както и на оценката на журналистическия екип на предаването за дейността на кметовете през последните три години. „През този труден за всички кметове мандат малко от тях успяха да подобрят средата на живот, реализирайки ключови за общините проекти. Сред тях определено се откроява г-н Янакиев“, коментира журналиста от медията Снежана Димитрова. Тихомир Янакиев сподели, че е приятно изненадан от връчената му награда и отбеляза, че я приема като едно признание за работата на него и неговия екип. „Факт е, че през последните 3 години преминаваме от криза в криза, но любовта към родния град, моят екип и всички хора, които ми гласуваха доверие през 2019 г. са моят стимул да правя всичко възможно община Созопол да върви напред“, сподели Янакиев.

В Мъглиж започна реализацията на мащабен проект

В община Мъглиж започна реализацията на един от най-мащабните инвестиционни проекти, свързани с цялостна рехабилитация на близо 12 км общинска пътна мрежа. Финансирането е осигурено по мярка 7.2 по Програмата за развитие на селските райони на Държавен фонд „Земеделие”, каза кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов.  Проектът включва цялостна рехабилитация на колизионни за общината пътни участъци като: с. Тулово – гр. Мъглиж; с. Юлиево – с. Дъбово; с. Зимница – с. Елхово; с. Шаново – с. Люляк; с. Юлиево – Сушилните: с. Ягода – Прелеза към с. Ръжена: с. Ветрен – Детелината към с. Сливито! Инвестицията е за близо 7 млн. лева и това е добър завършек на календарната година, каза още кметът д-р Душо Гавазов.Благодаря на всички жители на Община Мъглиж за проявеното търпение и благородство към нашите успехи и неуспехи! Без Вас всичко губи смисъл, добави още градоначалникът.

Тихомир Георгиев направи обобщение върху ветото на президента

Народният представител Тихомир Георгиев от ПП „Български възход” направи обобщение относно ветото на президента за изборния кодекс в пленарна зала. Направихме крачка напред, а сега връщаме две назад, каза Тихомир Георгиев по време на обсъждането на ветото на президента върху Изборния кодекс. „С машинното гласуване въведохме образователен ценз, сега поправяме това“, подчерта той. „Няма съвършено законодателство. Винаги има възможности за подобряване“, коментира Георгиев мотивите на президента да наложи вето над текстове в Изборния кодекс. Той все пак изтъкна, че има проблеми, останали нерешени в изборното законодателство и даде пример с избирателните списъци. По думите му трябва да се обсъдят предложенията за преброителни центрове и машини скенери.