В Царево обсъждаха обществения ред около училищата

По инициатива на кмета на Община Царево се проведе среща с представители на училищата и училищните настоятелства, министерство на вътрешните работи, прокуратурата и експерти от администрацията.

Заседанието беше посветено на обществения ред около училищата и на публични места в общината, превенцията срещу противообществени прояви и срещу вредното въздействие на наркотичните вещества сред подрастващите, съобщиха от пресцентъра на морската община. Обсъдени бяха проблеми и инициативи за преодоляването им. Участниците в срещата се обединиха около тезата на инж. Георги Лапчев, че само с общи усилия на институциите и на цялото общество може да се намери трайно и ефективно решение на подобни обществени явления, пряко засягащи живота на децата и подрастващите. В тази връзка предстои и провеждането на родителска среща в разширен формат, с представители на институциите, на която да бъдат обсъдени редица въпроси свързани със здравето и безопасността на учениците и подрастващите, с предотвратяването на противообществени прояви и с опазването на добрата среда и обществения ред в морската община. В училищата ще се проведе и запознаване на учениците с техните права и задължения. Ще бъдат инициирани и поредица от обучения с представители на прокуратурата, относно вредните последици от алкохола и наркотиците и последващите противоправни прояви.

Четири кукерски групи от община Тунджа с награди от “Сурва 2023“

Четири кукерски групи от община „Тунджа“ се завърнаха с  награди от Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Кукерската група при Народно читалище „Светлина-1929“, с. Калчево е удостоена с бронзов медал в категория „Награда за атрактивност на група “ за Източна България.

Кукерската група при Народно читалище „Васил Левски-1950“, с. Хаджидимитрово получи сребърен медал в категория „Награда за маски и костюми “ в раздел „Кукери“. Кукерската група при Народно читалище „Пробуда-1928“, с. Могила спечели бронзов медал в категория „Награда за атрактивна игра “ в раздел „Кукери“. В категория за персонаж „Награда за войвода “, в раздел „Кукери“ бронзов медал е получил Войводата на кукерска група при НЧ „Й. Андонов1927 г.“, село Веселиново. В 29-то издание на фестивала взеха участие осем тунджански кукерски групи от Калчево, Хаджидимитрово, Чарган, Веселиново, Стара река, Могила, Челник и Кабиле и на всички община „Тунджа“ осигури транспорт.

Ивайло Крачолов: Готвим се за спринтовото бягане

Аз по принцип винаги съм на мнение, че може и повече, но определено изпратихме една година, която не беше никак лека, особено за тези, които сме ангажирани в управлението и то в местните власти.

Това сподели кметът на община Чирпан Ивайло Крачолов. В края на годината мога да кажа, че една голяма част от това, което планирахме го свършихме. Има едни добри стартови позиции за тази година и се надявам, че последната година от мандата ще направим това спринтово бягане накрая, с което да затворим максимално голям брой от ангажиментите, които сме поели и които сме работили през изминалите три години, така че хората да бъдат удовлетворени от това, което правим заедно с моя екип.

Нов ученически автобус получи община Минерални бани

Нов ученически автобус получи община Минерални бани. Това информира кметът на общината Мюмюн Искендер. До един месец очакваме да получим и втори автобус, добави още той. Причината е остарелите и амортизирани, училищни автобуси, лошото им техническо състояние и честите повреди. Към момента в МОН са постъпили множество заявки за училищни автобуси. Правителството отпусна 44 млн. Лева за закупуване на училищни автобуси. Допълнителните средства за Министерството на образованието и науката са необходими, тъй като се налага обновяване на амортизирания автопарк. По този начин ще се гарантира безопасността на децата и учениците от населените места, в които няма детска градина или училище. С предвидените в бюджета за 2022 година 10 000 000 лв. за училищни автобуси бяха закупени 34 автобуса. С допълнителните 44 млн. лева ще могат да се предоставят подходящи превозни средства на общини и училища, които спешно се нуждаят от подкрепа.

Учениците от Стамболово излизат в грипна ваканция

Кметът на община Стамболово обяви 30 и 31 януари, понеделник и вторник за неучебни дни на територията на община Стамболово. Така срочната ваканция на учениците ще се съедини с грипната и цялата следваща седмица ще бъде неучебна.

В заповедта се казва, че поради наличието на висока заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип към настоящия момент на територията на община Стамболово и настъпилите усложнения при по-голяма част от децата и учениците, както и с цел превенция на риска от заразяване дните 30 и 31 януари ще бъдат неучебни за училищата и ДГ ,,Звездичка“ с. Стамболово на територията на община Стамболово. Настоящата заповед е изпратена на Началника на РУО гр. Хасково, ще бъде връчена на всички директори на училища и ДГ на територията на общината.

Асфалтираха централния булевард „Васил Левски” в Минерални бани

Положен е новият асфалт на централния булевард “Васил Левски” в националния курорт Минирални бани. Крайният срок за завършването на ремонта бе преди началото на пролетта. Амбициозната задача на фирмата-изпълнител обаче бе до Нова година централната артерия да грейне. За да се изпълни предсрочно заложения срок, се работеше активно и през почивните дни.

Паркингът пред общината и пред Централните общински бани също бе асфалтиран. Главният булевард е с дължина 1,8 километра. Той преминава през целия курорт, като започва от входа откъм Хасково и завършва на изхода в посока Сусам. “Направена  е нова маркировка и са сменени пътните знаци, поставени са също така соларни лампи и са подменени кошчетата за боклук”. Стойността на ремонта е 680 000 лева без ДДС.

Повече деца са родени в община Тунджа през 2022 година

Повече родени деца са регистрирани по постоянен адрес и по-малко са починалите жители на Община „Тунджа“ през 2022 г. Това стана ясно след приемане на регистрите по гражданско състояние от 44-те населени места, съобщи кметът Георги Георгиев.

През 2022 г. родените с постоянен адрес в общината са 199, докато година по-рано са били 193. От тях 103 са момчета, а 96 са момичета. Родените деца в чужбина с пресъздадени актовете за раждане в общината са 31, с 10 повече спрямо 2021 г. Починалите с постоянен адрес в община „Тунджа“ през 2022 г. са 546, което е с 53 души по-малко спрямо 2021 г. Съставените актове за смърт в общината са 405, като 4 от тях са на починали в чужбина лица.

Увеличени са и сключените бракове – през 2022 г. са съставени 67 акта за граждански брак в общината, докато през 2021 г. са били 63.  В чужбина са сключени 8 брака на граждани на община „Тунджа“, актовете на които са признати на територията на държавата. В Община „Тунджа“ са сключени 59 граждански брака, 8 от тях са с т. нар. изнесен ритуал и 2 граждански брака са сключени през почивни и празнични дни в сградата на кметствата. По данни на ГРАО в края на 2022 г. жителите на Община „Тунджа по постоянен адрес са 20 287 души, което е със 152 по-малко спрямо 2021 г. Жителите на общината по настоящ адрес са 23 743 души и са с 328 по-малко от края на 2021 г.

Тихомир Георгиев: Увеличава се числеността на службите по геодезия

С промяна в Устройствения правилник на Агенцията по геодезия, картография и кадастър 7 щатни бройки от общата и специализираните дирекции на централната администрация се прехвърлят към териториалните й звена – службите по геодезия, картография и кадастър. Това информира Тихомир Георгиев, народен представител от коалиция “Български възход“. С увеличаване на персонала на службите по геодезия, картография и кадастър ще се намали натовареността на служителите. Това ще доведе до по-високи ефективност и качество при изпълнение на дейността, а това ще повиши и удовлетвореността на потребителите на кадастрални услуги.

Най-много дъжд през седмицата валя в Минерални бани

Най-много дъжд през последната седмица в Хасковска област валя в Минерални бани – 59.6 литра на квадратен метър и Хасково – 58.3 литра, съобщиха от метеорологичната обсерватория. Заради дъжда се наводниха някои проблемни улици в Хасково. В Димитровград количеството е 48 литра на квадрат, а в Любимец например не е измерен валеж. Днес и утре също са възможни превалявания. Температурите ще са между 4 и 9 градуса. Застудяване се очаква и през уикенда.

Община Тунджа с най-много проекти по европейски програми

Община „Тунджа“ има най-много проекти в област Ямбол по три от европейските програми през втория програмния период, стана ясно на конференцията на Национален пресклуб на БТА в Ямбол – „Европа в България: Общо бъдеще“. Това са Програма за развитие на селските райони – 82 сключени договора за бенефициенти от Община „Тунджа“ от общо 191 за областта, ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ – 8 договора за общината от общо 12 за целия регион и ОП „Храни“ – 3 договора за Община „Тунджа“ от общо 10 за област Ямбол.

Общо 166 са сключените договори на бенефициенти в община „Тунджа“ през втория програмен период, с което общината се нарежда на второ място в областта. В конференцията на БТА взеха участие заместник-кметовете на Община „Тунджа“ Димитър Димитров и Светозар Грозев, който е и председател на МИГ – Тунджа. „Има концентрация на финансови ресурси и дейности, предвидени в стратегическите планове, в големите градове. Има развитие на големите градове, а не на регионите“, коментира заместник-кметът на Община „Тунджа“ Светозар Грозев. Той подчерта, че това води до липса на междурегионално развитие, а оттам тръгва и проблемът с липсата на икономически субекти в по-малките населени места, забавяне на растежа и отлив на млади хора, които освен икономически дейности, търсят и добра техническа инфраструктура. Той изтъкна, че за инфраструктурни обекти общината е ограничена да кандидатства за финансиране само по Програмата за развитие на селските райони, но съществува и пречка за финансиране на проекти за ремонт на водопроводна инфраструктура заради ограничението населеното място да има 2000 еквивалент жители.

Общината разполага с около 640 км водопроводна мрежа – довеждаща, разпределителна и сградни водопроводни отклонения, а ресурса за европейско финансиране е изключително ограничен заради малките населени места на нейна територия. Светозар Грозев изтъкна, че преимущество за общината е Местната инициативна група, чрез която тя реализира многофондово финансиране.

Фокусът на социалните проекти на Община „Тунджа“ е осигуряване на безплатна храна на нуждаещите се, на интегрирани медико-социални услуги в дома и на интегрирани здравни, социални и образователни услуги за ранно детско развитие, коментира зам.-кметът Димитър Димитров. По три проекта по ОП „Храни“ общината е осигурила топъл обяд за над 1, 267 млн. лв. По ОП „Развитие на човешките ресурси“ общината е работила по проекти за над 3,9 млн. лв., а по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ е приключила проекти за над 1,6 млн. лв. По проекта „Желани пространства“ вече седма година се извършва скрининг на децата в Община „Тунджа“ от най-ранна до ученическа възраст.  До края на 2022 г. са здравните специалисти по проекта са извършили над 2300 стоматологични и над 4000 диагностични прегледа на деца до 7-годишна възраст. Благодарение на тези прегледи е било установено сърдечно заболяване на дете, за което родителите не са подозирали и в впоследствие то е било оперирано.