Ардино пази добри спомени за поета и драматург Петър Анастасов

Поетът и драматург Петър Анастасов не е роден в Ардино, но хората от родопското градче съхраняват добри спомени за него. Той е роден в село Марково край Пловдив. Неговата пиеса „От сняг помилвана душа“ през 80-те години на миналия век е поставена на сцената на Самодейния театър при Читалище „Георги Димитров“ (тогава) в град Ардино от режисьора Ангел Брънзалов. Петър Анастасов е посещавал многократно родопското градче за срещи с любителите на поезията. Имал е вълнуващи разговори с учители и ученици от двете гимназии. През 2011 година беше почетен гост на честването на 90-годишнината на Читалище „Родопска искра“. Припомняме, че Петър Анастасов е председател на журито на Националния конкурс за детска литература «Петя Караколева», който от 18 години се организира от Община Кърджали и Съюза на българските писатели.

Обеззаразяват тревните площи за празника на Караманци

Кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер разпореди обеззаразяване на тревните площи в местността “Кабаач” край село Караманци, където в неделя ще се проведе празникът на село Караманци, съпроводен с народни борби.

Празникът на село Караманци е посветен на майските събития от 1984 година и ще се проведе на 7 май т.г. На 10 май 1984 в Караманци е проведен масов бунт срещу насилствената смяна на имената на местните мюсюлмани. Това е един от първите случаи на съпротива не само срещу „Възродителния процес“, а и срещу цялата тоталитарна власт в тогавашната НРБ, припомня Мюмюн Искендер, кмет на Минерални бани. „Това е първият отпор на тогавашният режим“.

По традиция на празника в Караманци идва елитът на ДПС от страната и региона. През тази година тук също се очаква да пристигне лидерът на партията Мустафа Карадайъ, народни представители, областни лидери и кметове. След празничната програма на децата от Караманци и митинга по повод майските събития на поляната край селото се провежда голям турнир по народни борби на трева. „Очакваме много гости от Турция, от България. А към 13,00 часа ще бъде даден стартът на народните борби. Наградният фонд е десет хиляди лева. За победителя на първо място е предвидено теле, за второ – коч и за трето – агне“.