Басейните в село Ягода отговарят на изискванията

Във връзка с настъпващия сезон лято 2023 г. инспектори от РЗИ – Стара Загора извършват съвместно с представители на общинските администрации, проверки на готовността за ползване и обезопасяване на водните обекти (плажни комплекси) за къпане и водни спортни дейности на територията на Област Стара Загора.

Контролът е насочен към установяване съответствието на обектите с изискванията на Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи. Към настоящия момент са извършени проверки на откритите и закрити плувни басейни в община Мъглиж и община Казанлък. На територията на Община Мъглиж функционират два открити басейна: · Открит плувен басейн към хотел „Терма“, с. Ягода · Открит и покрит плувен басейн към хотел „Минерал“, с. Ягода. Проверените плувни басейни на територията на община Мъглиж и община Казанлък отговарят на изискванията на Инструкция № 34 за хигиената на спортните съоръжения и екипировка и на Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи.

Минерални бани с най-много дъжд в Хасковска област

Най-много дъжд през последните дни в Хасковска област е валял в Минерални бани – 29.8 литра на квадратен метър, съобщиха от метеорологичната обсерватория.

В Меричлери количеството е 24.6 литра, Димитровград – 17.5 литра, Хасково 10.3 литра на квадратен метър. Най-малко е валяло в село Елена – 9.5 литра. За снощи в региона беше в сила жълт код за валежи и гръмотевични бури. За днес няма издадени предупреждения за опасни явления.

Правилата за безопасно движение припомнят в Банско

Община Банско и Мото дружина Банско организират събитие, посветено на Деня на безопасността на движението по пътищата. То ще се проведе 29 юни, от 10:00 часа, на пл. „Никола Вапцаров“. Отворено е за граждани и гости на Банско, но най-желаните и специално поканените участници са децата от детските градини и учениците.

Мото дружина Банско, Обществен ред и сигурност на Община Банско, БЧК – гр. Благоевград, РУ на МВР – гр. Банско и ПБЗН – гр. Банско ще представят пpaвилaтa зa бeзoпacнo движeниe нa двyĸoлecни пpeвoзни cpeдcтвa, важността на екипировката, ще има демонстрация на последствията от неспазването на всички тези правила. Мотористи, полицаи и пожарникари ще покажат реалистично последиците от превишената и несъобразената скорост, правилното ползване на предпазни средства, техническата изправност на МПС, поведението на участниците в движението към уязвимите участници в него и последствията от неспазването на всички тези правила. Мотото на инициативата на Община Банско и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ е „Карай по-бавно, живей повече!“ Участниците в нея ще получат специални грамоти в края на мероприятието. 

Заедно блестим по-ярко – тиймбилдинг в СУ “Св. Паисий Хилендарски”

Деветокласниците съчетаха знанията си по английски език, ИКТ и философия с уменията на 21. век /работа в екип, съпричастност, сътрудничество, емоционална интелигентност и активно слушане/ и заедно със своите учители работиха по трудни и сложни педагогически казуси, които се срещат ежедневно в българското училище. Фокусът на този нестандартен час на класа бе върху екипната работа и умението да потърсиш помощ и да поискаш съвет от по-компетентен член на екипа. Отборите, състоящи се от 5-6 ученици, представиха себе си с лого и рекламно изречение, изработено от тях самите в часовете по ИКТ под вещото ръководство на г-жа Петя Велева и г-жа Татяна Запрянова.

https://www.sou-paisiy.com/news/read/id/314 Компетентно жури в състав: г-жа Дамянка Русева – зам.-директор, г-жа Мария Кунчева – педагогически съветник и г-жа Диана Стоянова – старши учител о БЕЛ оцени работата на четирите отбора, и определи екипа на „Великолепната шесторка“ като най-добър. Всички ученици получиха подаръци с логото на класа, изработено от Фатме Халибрям. А учителите-консултанти и журито бяха изненадани с красиви ръчно изработени картички с лично послание под формата на акростихче, сътворено в часовете по английски език с помощта на г-жа Диана Тенева – преподавател и класен ръководител.

Златото от Синеморец заминава за САЩ и Канада

Експозицията „Първите владетели на Европа“ включва повече от 700 предмета на културата, които датират от неолита до желязната епоха. Основен акцент в изложбата в Чикаго са уникалните български артефакти – златен наушник от първата половина на III в. пр. н. е., открит край Синеморец, с изображението на древногръцката богиня на победата Нике.

Боровското съкровище от първата половина на IV в. пр. н. е. и находките от могилния гроб на тракийски аристократ от Голямата могила до с. Златиница, датиран към средата на IV в. пр. н. е., включващи уникален златен венец с апликации, пръстен – печат, наколенник и два ритона от сребро. Към тези артефакти пред публиката са представени и част от находките от най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол и датирано в периода между 4600 и 4200 г. пр. н. е. Изложбата има за цел да разкрие пред американската публика историята за това как хората са придобили власт и влияние чрез натрупване на богатство и контролиране на търговията, технологиите, ритуалите и войната. Държавите, сред които и България, които представят своето културно наследство са Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Косово, Черна гора, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения.

Началото на мащабния международен проект – пътуваща изложба “Първите владетели на Европа”, бе поставено през месец септември миналата година, когато в Института за изследване на древния свят в Ню Йорк, САЩ, се откри изложба под наслов “Ритуал и памет: Древните Балкани и отвъд тях”, в която участваха артефакти на Националния исторически музей и Регионален исторически музей в Русе. Мащабният проект се реализира в три от най-престижните музейни институции в Северна Америка – Института за изучаване на Античният свят в Ню Йорк, музеят “Фийлд” в Чикаго и Канадският музей за история в Гатино, Квебек.

В Общински исторически музей гр. Царево е изложено копие на уникалното златно съкровище от с. Синеморец. Ценната находка е открита през 2006 г. в разбита могила край село Синеморец в един от най-богатите гробове от периода на елинизма в Европа. Откритието е направено от експедиция „Странджа“, ръководена от Даниела – Агре – НАИМ – БАН. Гробът принадлежи на жена, а ритуалът е кремация на място. Над 180 са златните предмети и около 30 са сребърните украси.

Сред шедьоврите на античното ювелирство се нареждат откритите в гроба златни обеци – наушници. Композицията представя богинята Нике, а невероятното майсторство при направата на миниатюрните образи на богинята и двата коня, издава ръката на виртуозен майстор. Не по-малко изящна е златната глава на бик, явяваща се централна висулка на една от огърлиците. В центъра на това украшение е монтиран камък, аналогичен на камъка от плочката – част от венеца – диадема. Най-значимото е вмъкнат между украсата надпис при тази плочка, на гръцки език :“Дем етриос направи за Кортодзунтос“. Присъствието на този надпис многократно увеличава ценността на откритието, т.к. надписите върху златни предмети от този период от Тракия липсват, а в целия свят са няколко на брой. Безспорно може да се каже, че гробът в могилата край Синеморец принадлежи на богата аристократка живяла във втората половина на IIIв. пр. Хр. Тя по всяка вероятност е съпруга на местен тракийски владетел, чиито дом е разположен наблизо с могилата, където през 2012г. беше открито уникалното сребърно монетно съкровище от 199 тетра драхми. И двете съкровища от Синеморец са експонирани в Исторически музей – Царево.

Кметът на Минерални бани поздрави мюсюлманите за Курбан Байрам

Кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер и председателят на Общинския съвет Мехмед Лятиф честитиха на мюсюлманите от общината  свещения празник Курбан Байрам.

Пожелаваме ви здраве, успех и благоденствие! Нека това бъде празник на толерантността, милосърдието и прошката, се казва в поздравителния адрес. Нека в тези светли дни да отворим сърцата си за добро, почтеност и взаимно уважение! Нека бъдем по-мъдри и добронамерени, нека цари мир и разбирателство! Честит празник!

Курбан Байрам започна с празничен намаз във всички джамии в общината. Мюсюлманите в България отбелязват свещения празник Курбан Байрам, наричан още Коч Байрам. Коч или теле колят по-заможните и раздават на бедните, за здраве и берекет. По традиция преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от семейството рано сутринта отива на джамия, за да се моли и кланя. След като се върне, чете първо молитвата и тогава коли животното.

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3 или 4 дни. От по-възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави и трябва да направи курбан. Този, който не отглежда животни за курбан, си купува, ако има възможност. Това се прави в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.

Защо Чирпан не иска за кмет Ивайло Крачолов?

Защо Чирпан не иска Ивайло Крачолов за кмет на общината. Тези настроения на хората могат да се видят във Фейсбук групата Чирпан, която наброява над 16 000 членове. Понякога трябва да се вслушваме в гласа на хората, нали така г-н Крачолов.

Станислав Петков

Да благодарим на г-н Крачолов за това, че изпълни предизборното си обещание и направи Чирпан един от най-развитите индустриални центрове в света. Поклон!

Георги Николаев

Герой от романите на Илф и Петров, Дванадесетте стола’’ и ,,Златният телец’’ ,,великият комбинатор’’ ,който знае четеристотин сравнително лесни начина за измъкване на пари. Вече Общината затъна с над 10 милиона. Това е жалко на фона на всичко ставащо!

Мария Павлова

Само коментаторите да се кандидат и съответно да ги изберат ще настане голям успех, завод, след завод, чедо, а на фона на всички които търсят работа, Пепко си търси персонал, но няма желаещи…що ли

.при заплата 1500 лева.

Нина Гиргинова

Тъжно за града и жалко за изгубеното време. Логореята е заболяване, нереалните фикции още повече.

GISSEN в изложба за сатирична графика в Буковина

Живко Тенев – GISSEN и още двама български артисти представят България на 17-тата международна изложба за сатирична графика “Буковина” в Румъния. Темата на изложбата е “Голямото пренастройване” и тя се организира от Националния музей на Буковина. За участие в изложбата са селектирани 239 артисти от 50 страни, информираха организаторите.

GISSEN е редакционен художник на Антен Ер от основаването му преди 19 години. Преди това е публикувал свои карикатури във вестниците „Антени”, „Пулс”, „Шипка”, „Демокрация”, „Ориент Експрес”, „Новинар Юг” и др. Печелил е награди за свои произведения в Италия, Сирия и Китай. Сред най-успешните му карикатурни проекти са авторските изложби „Царят е г-о-о-о-л!” /1996/, „Безкнижниците” /2004/ и „Морска сатира” /2010/ в Дома на хумора и сатирата – Габрово. Следват още изложбите „Червена книга” /2007/, „Сезам, усмихни се!” /2007/, „Мила Родино” /2008/, „Стената на смеха” /2009/, „24 карата” /2010/, „Номер едно” /2014/, „Царевичак” /2015/, „GISSEN в страната на гочетата” /2015/, „Репортаж от мястото на вица” /2017/, „Europeada” /2018/, „Каталунска Диада” /2018/, „Кривици” /2019/, „Жълтият GISSEN” /2019/, „Няма никой в Рая” /2019/, „америГанците” /2020/, „ФейсБукварница” /2020/, „Навъсен, усмихни се!” /2020/, „Изгубени в прехода 1 и 2” /2021/, „Доктрината GISSEN” /2021/, „Двойките” /2022/, „Последният хидалго” /2022/, “GISSEN в Капана“ /2022/, “BG Power” /2023/ и “Драски в мозъка” /2023/.

Община Стамболово ремонтира пътя между Пътниково и Светослав

Обществена поръчка за изготвяне на работен проект и упражняване на авторски надзор за основния ремонт на пътя между селата Пътниково и Светослав обявиха от община Стамболово.

Общата дължина на обекта е 3 500 м. Пътят е разбит, като се нуждае от ремонт. Отводняването е решено изключително повърхностно, чрез необлицовани земни окопи, които са обрасли с храсти и има наноси, посочват от общината. Прогнозната стойност на поръчката е 69 000 лв. без ДДС, а офертите на кандидатите ще бъдат отворени на 11 юли.

Минерални бани с нов проект за рехабилитация на водопроводна мрежа

“Рехабилитация на водопроводна мрежа в Община Минерални бани” се нарича новият проект, спечелен от родопската община. Проектът е по Програмата за развитие на селските райони – Приоритет 6: “Насърчаване на социалното приобщаване, намаляването на бедността и икономическото развитие в селските райони”, а  стойноста му е 2 923 932 лева.

Искам да спомена и кои други проблеми са решени в цялата община каза кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер. Изцяло е решено водоподаването за питейна вода. Когато през 2011 година застанах за първи път на този пост като кмет на община Минерални бани, всичките ни населени места, а те са общо 12 на брой, имаха проблеми с питейното водоснабдяване, обхващащи време от 3 до 5 месеца в годината. С 5-6 проекта, които успяхме да реализираме този проблем за следващите 10-20 години е решен. След като приключим всички тези проекти, смятам, че проблема с питейната вода в общината ще бъде решен за 50 години напред, добави още кметът Искендер.