Висок интерес към туристически обекти в Асеновград

Много добра посещаемост отчитат двата основни туристически обекта край Асеновград. И Асеновата крепост, и пещера „Добростански бисер“ се превръщат все повече в привлекателни места за български и чуждестранни туристи. Радват се на засилен интерес, предлагайки на посетителите да се впуснат в дълбините на историята и природните дадености на Асеновград и Родопа планина.

Въпреки продължилите почти два месеца валежи от дъжд, за периода от началото на тази годината до 6-ти август, включително, Асеновата крепост е била посетена от 45 000 души. От тях – 123 групи, от които 48 са ученически. Пещера „Добростански бисер“, пък, е била разгледана от 3000 души за периода от отварянето си (1-ви май) до 06.08.23 г., включително. Туристите, посетили двата обекта, са не само от цяла България, но и от Италия, Латвия, Турция, Израел, Тайланд, Гърция, Швейцария, Англия, Румъния, Япония, Полша, Германия, Испания, Финландия, Украйна, Холандия, Нова Зеландия, Америка и Мексико.

Четири обекта от Минерални бани в национална програма на МОН

Четири обекта от община Минерални бани са включени в Националната програма на МОН “България – образователни маршрути”. За област Хасково обектите са общо двадесет, информираха от Туристическия информационен център в Хасково.

Обектите от община Минерални бани са Скално-култовият комплекс “Град на Слънцети” край село Ангел войвода, който е включен в раздел “История и археология”. Във втората категория “География и икономика” попада връх “Аида”. Местността “Шарапаните” край Минерални бани и мегалитния комплекс “Орлови скали” край село Сърница са включени в категорията “Биология, биоразнообразие и екология”. Целта на програмата е придобиването на знания чрез преживяване извън училището, в реална среда чрез различни образователни маршрути за ученици.