Минерални бани рекламирани във вестник от 1930 година

През 1930 г. Съюзът на журналистите в България посвещава цял брой на своето пeчатно издание на морските и планинските курорти на България. „Вестник на вестниците“ излиза на 30 юни във Варна.

Едно крупно богатство за Хасково представляват неговите топли бани, разположени в полите на Източните Родопи, не много далече от града, пише съюзното издание. По своя състав те са една от най-щастливите комбинации – съдържат желязо, сяра, радий, арсеник. Другият фактор е топлината – от 40 до 50 градуса. Досега хасковските бани са използвани главно при ревматизъм, но пиенето на водата без съмнение ще действа крайно благоприятно при стомашно-чревни заболявания пояснява д-р Стефан Кадиев. Авторът подчертава и голямото изобилие на целебните води – гаранция за тяхното „грамадно бъдеще“. Нашите хора едва започват да живеят хигиенически и да търсят курорти, заключава той и добавя, че „върви засилването на интереса към тия извори“.

Авторът на редовете за Хасковските бани д-р Стефан Кадиев /1897-1985 г / е син на учителско семейство в Хасково. Учи медицина в Австрия и в Софийския университет. Лекар на X-та пехотна дружина в родния си град, основава движението за здравна просвета и активен здрав живот „Хасарей“. В професионалния си път достига до длъжностите главен лекар на Първа българска армия и главен лекар във Военната академия. Следовник е на Петър Дънов. Оставя стихове, есета, над 1300 статии по здравни въпроси и на духовна тематика, включително във вестник „Хасковска поща“.

Вижте на следващата снимка как изглежда днес реновираната обществена баня в  националният курорт Минерални бани.

Отмениха частичното бедствено положение заради пожара в Мъглиж

Със своя заповед от 23 август областният управител Ива Радева отмени частичното бедствено положение в община Казанлък, считано от 00 ч. на 24 август.

Пожарът, който пламна на територията на общините Мъглиж и Казанлък преди два дни, вече е загасен. И тази нощ дежурни екипи ще останат на място, за да следят обстановката в пострадалия от огъня регион.