Пиян с триколка катастрофира в Равда

ЗЗ годишен мъж от Равда самокатастрофира с триколка, без установена марка и модел, съобщават от полицията. Мъжът е получил „троторана екзема“ – разкъсна  рана на устните, без опасност за живота. При теста за употреба на алкохол – дрегерът е отчел 2.34, което ще рече, че не е безопасно да се карат и индивидуални електрически превозни средства когато си пил.

Обучение за реакция при бедствия проведоха в Ардино

Служители на общинската администрация в Ардино преминаха обучение за адекватна реакция при бедствия, аварии и катастрофи на тема „Превантивни мерки и защита при бедствия – начини за правилно поведения и реагиране“.

Събитието се проведе в заседателната зала на общината. С мултимедийна презентация старши инспектор инж. Селяхтин Юсеин, началник на група „Превантивен контрол и превантивна дейност“ и инспектор инж. Пламен Цепенишев, инструктор по „Защита на населението“ към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кърджали запознаха общинските служители с мерките и действията преди и по време на земетресения, наводнения, пожари, транспортен инцидент, силен вятър, гръмотевични бури, както и с правилата при използване на газови уреди и инсталации. На обучението присъстваха временно изпълняващия длъжността кмет на община Ардино и председател на Общинския съвет за недопускане на риска от бедствия (ОбСНРБ) Наско Кичуков и главният специалист „Гражданска защита“ към общината Ганчо Костадинов, Обучението бе част от Програмата за недопускане на риска от бедствия на община Ардино.

В Минерални бани определиха секция за трудно подвижни хора

Временно изпълняващият длъжността Кмет на Община Минерални бани Нуртин Сабри определи със своя заповед избирателна секция, в която ще могат да гласуват избиратели с увредено зрение или такива със затруднения при придвижването на изборите за кметове и общински съветници на 29.10.2023 г.

Това ще бъде избирателна секция №261900001, находяща се в сградата на СУ „Проф. д-р Асен Златаров”, става ясно от заповедта.

Георги Михайлов обяви своите заместници на старта на кампанията

Кандидатът за кмет на община Гълъбово Георги Михайлов обяви на самия старт на изборите с кого смята да управлява общината. Обявявам имената на моите заместници, защото според мен е най-важно, вие гражданите да знаете кои ще са хората, които ще заемат управленските длъжности, а не като на последните местни избори – гласувахме за едно, а получихме ДПС, каза Георги Михайлов.

Това е екип от млади хора, с образование и хора с възможности и желание за развитие на нашата община, каза кандидатът за кмет Георги Михайлов. Стефан Николов е моето предложение за заместник-кмет, който ще поеме всичко свързано с енергетика и екология. Живко Балабанов е предложението ми за заместник кмет по дирекция ТСУ-ИРУ, ДД-икономика, строителство и др. Оставям още едно свободно място за заместник кмет, като имам достатъчно време да обмисля кой би бил най-подходящ. Надявам се да ни дадете шанс и да видите на какво сме способни и ние – младите, каза още Георги Михайлов. Предизборната програма на кандидата за кмет на община Гълъбово Георги Михайлов можете да видите тук!

Созопол ще бъде домакин на научен симпозиум

В Созопол ще се проведе поредно циклично събитие „Невро-фийдбек-срещи“ с участие на близо 100 специалиста в областта на неврология, невромодулация и биофийдбек – невролози, психиатри, психолози, невротерапевти, психотерапевти, логопеди, педагози и др. То ще бъде от 30.09.203 – 01.10.2023г.

Срещите се организират в различни градове и имат за цел събиране на практикуващи специалисти в областта на Невромодулация и Неврофйдбек терапия и възможност за среща с заинтересовани от тези съвременни методи, касаещи мозъчна диагностика и терапия. Симпозиумът в Созопол е практически ориентиран към презентации, споделяне на опит и панелни дискусии. Специални ни гости: проф. Пламен Божинов – невролог от Плевен, проф. Силвана Филипова – логопед от Скопие, доц. д-р Михаил Проданов – СБУ от Бургас, доц. д-р Елка Горанова – логопед от Благоевград, д-р Пламен Димитров – невролог и психолог от Варна, д-р Димитър Колев – невролог от София, д-р Цветана Иванова cross-disciplinary research Лондон и много други лекари, терапевти и невротерапеви.

Поход до Орлови скали и змийския град готвят в Минерални бани

DCIM\100MEDIA\DJI_0083.JPG

Летният туристически сезон приключи в община Минерални бани, но туристите идват тук целогодишно заради минералната вода, чистия въздух и тишината. Много от се интересуват от мегалитните комплекси край Минерални бани, но има и хора от общината, които са запознати с тях само на думи.

Това е поводът община Минерални бани да организира пешеходен преход за свои служители по една от най-популярните туристически пътеки Сърница – Орлови скали – Змийски град – Сърница. Той ще се състои на 21 октомври т.г. Желаещите да се включат могат да се обадят на г-жа Гинка Тенчева, началник отдел „Култура” в общинска администрация, за да получат по-подробни указания.

„Орлови скали“ или както е известен на местните хора „Доган кая“ е мегалитен комплекс, около които витаят различни легенди и конспиративни теории. Според една от тях, мястото е скално светилище и е част от тракийски култов комплекс. Част от скалите достигат до 30-40 метра височина, а на тях има култови ниши. Тук са и изсечените в скалите изображения на човешки лица. До мястото се стига лесно, а край него има изградено и място за отдих. След това, като се продължи по същата пътека, оято е в кръг, може да се премине и покрай Змийския град, известен още като „Дикликташ”. Оттам пътеката върви покрай Олу дере и извежда до „Пещерата” и „Петте чучура”, след което се връща отново в Сърница.

Това е нашето предложение за разходка, а в него могат да се включат и хора, които не са служители на общината.

Традиционният есенен панаир „Карабаа” провеждат в Харманли

Тази година традиционният есенен панаир „Карабаа“ ще се проведе в седмицата от 2 до 8 октомври в парк „Димана Данева“.

На 7 октомври /събота/ от 11:00 часа на Ротондата пред Историческия музей ще бъде даден старта на турнира по народни борби. От 19:00 часа на сцената в парк „Димана Данева“ за доброто настроение на жителите и гостите на Харманли ще се погрижат изпълнителите от оркестър „Канарите“.

Банско се готви да отбележи 111 години свобода на 5 октомври

111 години ни делят от онзи паметен 5-ти Октомври, когато е провъзгласена свободата на Банско. Във връзка с това знаменателно събитие и по случай Деня на Банско, Община Банско организира поредица от събития, които започват на 29 септември, а кулминацията е на 05.10.2023 г.

Община Банско и Българска национална филмотека продължават поставеното миналата година начало да показват на публиката в Банско стари киноленти, които са свързани с миналото на града и страната. В първия ден от програмата, посветена на 111-та годишнина от Освобождението на Банско, в Туристическия информационен център ще има прожекция на филмите ,,Балканската война‘‘ (1913, реж. Александър Жеков) и ,,Банско‘‘ (1973, реж. Иван Цонев). През 2022 БНФ осъществи дигитална реставрация на филма „Балканската война“ (1913). Автентичният кинодокумент е заснет от Александър Жеков на фронта по време на военния конфликт от 1912-1913 година. Това е най-ранният филм изцяло създаден от български автор и едно от малкото произведения в световен мащаб, които по завършен начин отразяват военен конфликт от онова време. Веднага след него ще бъде излъчена и документалната миниатюра ,,Банско‘‘. Заснета и режисирана през 1973 от големия български оператор Иван Цонев, творбата само за 8 минути показва красотата на тогавашното малко градче, сгушено под върховете Тодорка, Вихрен и Кутело. Ще видим и неговите жители в автентична атмосфера от 70-те години на ХХ век.

На 5 октомври в 09,00 часа в църквата „Света Троица” ще започне тържествената литургия за празника на града. Веднага след нея ще бъдат положени цветя пред паметниците и паметните плочи в града. В същото време ще се проведе и Националната кампания по повод Световния ден на ходенето с поход от Банско до местността „Пещерите”.В 10,30 часа ще започне възпоменанието „Банско помни героите” пред паметника в центъра на града. От 10,00 до 18,00 часа в Туристическия информационен център ще тече детска кинопанорама, а в Музеен комплекс Банско ще бъде Ден на отворените врати. От 18,00 часа в големия салон на читалище „Никола Вапцаров” ще започне празничният спектакъл „Цветни щрихи от България” на Ансамбъл „Тракия”.

Последен ден за регистрация на кандидатски листи

Регистрацията на кандидатски листи в общинските избирателни комисии (ОИК) за местните избори на 29 октомври приключва днес, съгласно хронограмата на ЦИК. Кандидати могат да издигат партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирани за съответния вид избор, съгласно Изборния кодекс (ИК).

Кандидатите, издигнати от партиите, коалициите и инициативните комитети, се подреждат в кандидатски листи. Кандидатът за кмет на София на ГЕРБ-СДС е журналистът Антон Хекимян. За кмет на София от „Продължаваме промяната -Демократична България“, заедно със „Спаси София“, издигнаха предприемача Васил Терзиев. От БСП и „Левицата!“ заложиха на синдикалиста Ваня Григорова. За столичен кмет бе номиниран и Вили Лилков, с подкрепата на „Синя коалиция“. От „Възраждане“ предложиха депутата Деян Николов. „Има такъв народ“ издигна Ивайло Вълчев. Красимир Стойчев е кандидатът за кмет на София от „Партия на Зелените“ и гражданска платформа „Власт в хората“, както и водач на листата им за общински съветници за изборите на 29 октомври.

Улица в Царево ще носи името на загиналата д-р Даниела Йорданова

Общински съвет – Царево проведе тридесет и четвъртото си заседание. След химна на Република България, заседанието започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите в наводнението в Община Царево.

По идея на граждани, кметът на общината инж. Георги Лапчев предложи една от улиците в Царево да носи името на д-р Даниела Йорданова- младата жена е една от четирите жертви, които изгубиха живота си при наводнението в началото на месеца. Предложението бе прието единодушно от общинските съветници.