GISSEN в изложба за солидарност с народа на Палестина

Живко Тенев – GISSEN и още двама български артисти участваха в Петата хуманитарна инициатива Норвегия 2023. Това са Мая Чолакова и Ивайло Цветков. За участие във форума бяха класирани 176 артисти от 56 държави с общо 476 творби.

Тази проява е едно универсално послание за солидарност с палестинския народ. Темата на хуманитарната инициатива бе “Кажете не на геноцида в Газа”, сподели GISSEN. Отиващата си година бе доста плодотворна за GISSEN. Само през 2023 година той участва в 19 международни изложби в Белгия, Иран, Бразилия, Чехия, Германия, Индия, Румъния, Индонезия, Италия, Румъния, Словакия, Перу, Турция, Хърватия и Норвегия. Освен това GISSEN представи пред публиката 12 авторски изложби като графиките “Балансиране по вертикала” и “Молитва за вятър”, живописта “Градината на един будистки монах”, “Защо?” и др. Всички те могат да бъдат разгледани в Музея на GISSEN. Два стенописа също са в творческия актив на артиста за тази година.

GISSEN е едно от креативните имена в най-новото българско изкуство от началото на 21-ви век. През последните 20 години той е реализирал над 160 авторски изложби – живопис, графика, карикатура, плакат, фотография. Почти всички са показвани във виртуалното пространство.

Откриха ремонтирания музей на бойната слава в Ямбол

С официална церемония днес беше открит напълно обновеният Музей на бойната слава в Ямбол. Проектът е по договор за безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-1.017-0007-C05, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Проектът се изпълнява с комбинирано финансиране – чрез безвъзмездна финансова помощ и финансов инструмент, създадени по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. 

Сред присъстващите на церемонията бяха кметът на община Ямбол Валентин Ревански, областният управител на област Ямбол Биляна Кавалджиева, председателят на Общинския съвет в града Антон Шиков, заместник-кметът Васил Александров, общински съветници, Николай Георгиев – единият от управителите на Обединение „АВС-Инком“ ДЗЗД, изпълнило строителните дейности, Георги Василев- управител на „В Консулт Проект“ ЕООД, арх. Сотир Камбуров – ръководител на проектантския екип. „Днес е още един важен ден за Ямбол и изключително се радваме, че отново сме заедно, за да открием последния строителен обект за 2023 година. Искам да благодаря на абсолютно всички, които преминаха през това изпитание, понеже се наложи да изготвим нов проект. Искам да благодаря още на архитект Камбуров за изключително бързата му намеса и затова, че се справи по най-добрия начин, на изпълнителите на обекта, които го изпълниха качествено и в срок“, каза кметът Валентин Ревански. Той изрази надежда, че и обектът ще се превърне в една важна част от културния туризъм на Ямбол – един от приоритетите на ръководството от 2019 година.“Всички знаем и колко исторически паметници бяха възстановени и върнати на Ямбол благодарение на общите усилия на нашите съграждани, на ямболски фирми и на Община Ямбол. Надяваме се, че „Музеят на бойната слава“ ще се превърне в едно място за образование, за вдъхновение и за гордост, както за нашите съграждани, така и за гостите на Ямбол“, допълни още Валентин Ревански.

Николай Георгиев изказа благодарност към ръководството на Община Ямбол за доверието и коментира, че обектът наистина е бил труден за изпълнение. „Ние, строителите, имаме невероятното щастие това, което работим да се вижда. Направихме всичко възможно обектът да изглежда по този начин, надявам се, че той ще има добро бъдеще“, допълни още той. Отец Янко отслужи водосвет за успех на начинанието. На последвалата пресконференция, която също се проведе на открито в двора на Музея на бойната слава, Здравка Терзиева-ръководител на проекта, представи подробно изпълнените дейности пред присъстващите журналисти и гости. Архитект Камбуров отговори на въпроси относно проектните решения, включени в изпълненият проект. Проект „Ремонт на Музей на бойната слава“, се изпълнява в рамките на Инвестиционната програма на град Ямбол, като част от Инвестиционен приоритет „Социална инфраструктура“, група дейности „Културна инфраструктура“ и е на обща стойност 2 369 570.60 лв. Финансиран е чрез комбинирана подкрепа по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. – безвъзмездна финансова помощ и заемно финансиране от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ – Фонд за градско развитие ЮГ.

Екрем Зейнур си направи отвод, избраха за председател Мехмед Лятиф

Извънредно заседание проведе днес от 09,30 часа Общинския съвет в Минерални бани. В проекта за дневен ред бяха включени 4 проекта за решения. По първото от тях Председателят на Общинския съвет Екрем Зейнур си направи самоотвод от заеманата длъжност.

Втората точка бе избор на нов председател на Общинския съвет в Минерални бани. При проведеното тайно гласуване с 9 гласа „за” от девет присъстващи общински съветници бе избран Мехмед Лятиф. По следващата точка за зам. председател на местния парламент бе избран Екрем Зейнур. И последната точка от дневния ред бе определяне заплатата на зам. председателя на Общинския съвет.

Децата от Етрополе с книги и играчки за Коледа

Децата от детската ясла, трите детски градини и четирите училища в община Етрополе получиха ценни и интересни книги в навечерието на Коледа. Геотехмин дари българска и световна класика от Издателство „Захарий Стоянов“ според възрастта на децата и учениците. Творецът – издател Иван Гранитски донесе книгите лично заедно с екип на Геотехмин.

„Днес радостта ни беше двойна. Освен любимите играчки, децата от Детска ясла „Патиланци“ получиха и 40 книжки с приказки от името на проф. Цоло Вутов и Група Геотехмин. „Приказките са част от живота на децата. Чрез тях те се учат, чрез тях научават какво е добро и лошо“ – се казва в едно от писмата от детските заведения – Детска ясла „Патиланци“. „Благодарим ви от сърце. „Сърце, което дава, никога не остарява. Ръка, която дар дарява, никога не обеднява“ – пише в специално писмо до проф. Цоло Вутов Латинка Иванова. Книги по традиция получиха и НЧ „Тодор Пеев“ в община Етрополе и Фондация „Конкордия“ – с. Малки Искър. В навечерието на Коледа децата от детската ясла и трите детски градини в Етрополе бяха зарадвани и с друго дарение – от Елаците-Мед. Както всяка година, компанията дари средства, с които директорите и екипите на детските заведения лично закупиха играчки. Сред тях са колички, кукли, комплекти детски кухни и работилници за развиване на уменията и др. Даренията са част от благотворителните инициативи на Група ГЕОТЕХМИН, насочени към децата и младите хора в района на дейност на дружествата.

Демонтираха и последната част от Паметника на съветската армия

И последната част от високите фигури от Паметника на съветската армия бе демонтирана днес. Така краката на последния войник също бяха отрязани, свалени с кран и позиционирани до останалите части от каменните тела.

Процесът по демониране на Паметника започна на 12 декември, като провокира протести на мястото от проруски формации, сред които БСП и „Възраждане“. Представители на тези партии блокираха работата на парламента, а нахлуха и в сградата на областната администрация, но в крайна сметка нейното решение за демонтаж заради състоянието на паметника бе изпълнено. Предстои фигурите да бъдат пренесени в държавен имот, който се намира на територията на София. Заявката е те да бъдат реставрирани.

Борис Бонев предложи Грети Стефанова за председател на СОС

Най-възрастният общински съветник Грети Стефанова да стане временно председател на Столичния общински съвет (СОС), за да може той все пак да започне да работи. Това предложиха от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Спаси София“ (ПП-ДБ и СС) в началото на петия епизод на първото заседание на СОС. На него отново се прави опит за избор на председател на съвета след четири неуспешни опита преди това.

Грети Стефанова вече повече от месец председателства съвета, тъй като по закон първото му заседание се води от най-възрастния общински съветник, а това продължава до избора на председател. Предложението дойде от Борис Бонев, който до момента беше официалната номинация на ПП-ДБ и СС за председател на общинския съвет. Сега той заяви, че групата му предлага Грети Стефанова да остане и официално начело на съвета до приемането на бюджета на София. През това време щели да продължат разговорите за управленско мнозинство в София. Бонев припомни, че по подобен начин в 48-ото Народно събрание за председател беше избран най-възрастният депутат – Вежди Рашидов. До това решение тогава отново се стигна след блокаж за формиране на мнозинство. За избор на председател на СОС са нужни 31 от общо 61 гласа.

Темата за демонтажа на Паметника на съветската армия доминира заседанието на общинарите. По-малко от час след началото му съветниците от БСП и „Възраждане“ демонстративно напуснаха залата подобно на действията на колегите им в парламента. Двете формации обясниха, че причината е „беззаконието“, което се случвало с паметника, известен още като МОЧА. Според Иван Таков от БСП кметът Васи Терзиев трябвало да се намеси и да спре демонтажа на фигурите от монумента, тъй като той нарушавал законите. Позова се на становище на Министерство на културата, което от БСП разпространиха преди дни. От левицата поискаха оставките на областния управител Вяра Тодева, на зам.-областния управител Георги Чичков и на районния кмет на „Средец“ Трайчо Трайков. От „Възраждане“ пък определиха отношението към МОЧА като „фашистко“ и заявиха, че се чували слухове, че разчленяването на фигурите сега е, за да се осуети евентуално мнозинство в София между ПП-ДБ и БСП. И от „Възраждане“ и от БСП допуснаха, че в крайна сметка „ГЕРБ ще се мушнат под чаршафите с ПП-ДБ и СС“. Това щяло да стане след Нова година, а при такъв сценарий се говорело, че „Спаси София“ ще се оттеглят от коалицията, спечелила местните избори.

В събота кметът Васил Терзиев призова общинския съвет да заработи спешно и предупреди, че има опасност да пострадат големите инфраструктурни проекти и да бъде загубена възможност за финансиране с над 200 милиона лева на водния цикъл на града. Демонтажът на паметника на Съветската армия е причина групата на „БСП за България“ да не уважи призива на Терзиев, коментира Ваня Григорова. Групата на „Демократична България – Продължаваме промяната“ и „Спаси София“ няма нужното мнозинство в Столичния общински съвет. Затова председател не може да бъде избран без подкрепата на ГЕРБ-СДС или „БСП за България“.

Пренебрегват министерска заповед и продължават с рязането

Вече шести ден продължава демонтажът на Паметника на Съветската армия в центъра на София. Работата не спира въпреки разпространената заповед за незабавно прекратяване на дейностите по демонтиране на монумента, която е с дата още 14 декември. Документите бяха разпространени от БСП-София.

Три дни по-късно заповедта продължава да бъде пренебрегвана. Кранът остава разположен край паметника, работниците продължават премахването на елементи при засилено полицейско присъствие. Отрязаните фигури от върха на монумента все още се намират в района на монумента и не са транспортирани към държавния имот в село Лозен, където, според плановете на областната управа, трябва да бъдат съхранявани под охрана. Според графика всички дейности по скулптурите трябва да приключат до 11 януари, но в огласения в петък план за изпълнение от наетата от областната управа фирма е посочено, че сроковете са примерни. Пише още, че дейностите няма да се провеждат в тъмната част на денонощието, но в първите два дни от демонтажа се случи точно обратното.

Междувременно се чака решението на съда, който бе сезиран поотделно от Мая Манолова и „Възраждане“. В понеделник Министерството на културата и областната управа трябва да отговорят дали ще продължи демонтажът и при какви условия. Остава отворен и въпросът, ако демонтажът е извършен незаконно, какво ще се случи с отрязаните фигури.

С днешна дата кметът на София Васил Терзиев засегна темата за монумента в отчета си за един месец работа на поста. Той се обърна към социалистите с въпроса: „Кое ви е по-важно: един паметник или 1 млн. живота в София?“ В публичното пространство вече се разпространи неофициалната информация, че демонтажът на паметника е обвързан с опита на Терзиев да сформира мнозинство с БСП в Столичния общински съвет, като нещата вече били пред положителен развой. Точно в този момент обаче започна рязането на фигурите от постамента и постигането на споразумение по управлението на града и избора на председател на СОС бяха осуетени заради гневната реакция на социалистите.

Общинският съвет в Минерални бани заседава за трети път

Третото си редовно заседание проведе Общинския съвет в Минерални бани от 13,00 часа днес. В проекта за дневен ред първоначално бяха включени 6 докладни записки, но преди началото на заседанието председателят на Общинския съвет Екрем Зейнур предложи към тях да бъде добавена още една.

По- важните от докладните се отнасяха за определяне броя и състава на Постоянните комисии в Общинския съвет. Местният парламент прие Годишна програма за развитие на читалищната дейност в община Минерални бани за 2024 година. Съветниците извършиха корекция в Плана за финансиране на капиталовите разходи за 2023 г., както и приемане на план-сметка за дейност „Чистота” за 2024 г. Направен и избор на делегати за отчетно-изборното общо събрание на Сдружение „Толерантност”. Община Минерални бани ще бъде представлявана от кмета Мюмюн Искендер, а при невъзможност той ще бъде заместван от зам. кмета Нуртин Сабри.

Трети ден продължава демонтажа на Паметника на Съветската армия

Трети ден продължава демонтажът на Паметника на Съветската армия в центъра на София. Тази сутрени падна главата на съветския войник от върха на монумента. Тя беше отрязана с флекс. В района има засилено полицейско присъствие. Недоволни и протестиращи срещу демонтирането на мемориала не се забелязваха рано сутринта.

Планът за демонтажа на фигурите и барелефите на Паметника на Съветската армия е разчетен за 59 дни, каза областният управител на София Вяра Тодева в сряда. Тя смята, че при бързи темпове на работа монументът може да бъде премахнат и до началото на Коледните празници. Разчетите показват, че демонтажът ще струва 260 000 лева, които включват всички дейности, включително и осигуряването на охрана за следващите 12 месеца. Областният управител не пожела да конкретизира къде ще се съхраняват елементите на паметника от съображения за сигурност. Фигурите ще бъдат съхранени, описани и ще започнат дейности по създаване на техническа спецификация за възлагане на реставрация, както и оценка на стойността на самата реставрация, за да може да се обяви обществена поръчка, каза Вяра Тодева. На този етап се говори за възстановяване и реставрация на фигурите и барелефите, а самият постамент ще остане на място. Какво ще се случва с него ще зависи от решение на Столичната община. Главният архитект на София е започнал процедура по промяна на Подробния устройствен план, след което ще бъде обявен конкурс. Днес се очаква депутатите да изслушат министъра на културата и министъра на регионалното развитие за демонтажа на Паметника на Съветската армия. Искането е на депутати от БСП и „Възраждане“, според които действията по премахването на монумента са незаконни. Народните представители настояват за предоставяне на повече информация за съдбата на елементите, които се демонтират, както и за средствата, които са предоставени за преместването и реставрацията им. Демонтирането на фигурите от паметника започна във вторник. От БСП и „Възраждане“ внесоха и сигнал до прокуратурата.

Работна среща в Смолян за Световната купа по сноуборд

Областният управител на Смолян Захари Сираков свика работна среща във връзка с провеждането на кръг от Световната купа по сноуборд алпийски дисциплини–паралелен слалом и кръг от Европейската купа по сноуборд–паралелен слалом в Пампорово през януари догодина, съобщиха от областната администрация.

Основни теми на разговора бяха постигнатата към момента подготовка, направената организация и ресурсно обезпечаване, гарантиращи безпроблемното протичане на проявата, сигурността на участниците, зрителите и всички туристи, пребиваващи в курортния комплекс. В разговора участваха ръководители и представители от Областно пътно управление, полицията, пожарната, общините Смолян и Чепеларе, българската федерация по ски, зимно поддържане, частни превозвачи, експерти. По време на срещата са разгледани маршрути за насочване на пътникопотока, почистването на основни пътища и паркинги. Разгледани са варианти за временна промяна в организацията на движение и паркиране в курорта. Засегнати бяха темите свързани с издаването на пропуски за автомобилите, охраната и контрола на преминаващите моторни превозни средства. Сред другите обсъждани въпроси бяха осигуряването на обществения ред по време на вечерните прояви, организирани за 19 и 20 януари 2024 г. в конгресен център Перелик, както и другите съпътстващи събития. Сираков призова за ангажираност в организацията от страна на всички институции, както и поддържане на постоянна комуникация и координация. Подобна среща ще се проведе седмица преди състезанието.