В Харманли приемат програма за управление на кмета

Общинският съвет в Харманли заседава днес от 09,00 часа. В проекта за дневен ред бяха включени 13 докладни, каза зам. председателят на Общинския съвет Сезгин Мустафа. Сред по-важните от тях са удължаване на срока за изработване на нов правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Харманли и приемане на Програма за управление на кмета на община Харманли за срока на мандат 2023/2027г.

Поредните “Капачки за бъдеще” предадоха в община Минерални бани

За пореден път металното сърце на кампанията “Капачки за бъдеще” в община Минерални бани бе запълнено. Нури Мехмед от Общинското предприятие “Стройкомерс” предаде събраните капачки за рециклиране. Организаторите на кампанията „Капачки за бъдеще“ си поставят две основни цели: да събират пластмасови капачки и да ги предават за рециклиране.

С получените пари се закупуват кувьози и друга необходима техника за неонатологичните отделения в цялата страна, основно в по-малките градове. Така те се грижат едновременно за околната среда и за недоносените бебета на България. Пластмасовите капачки са чиста суровина, малки, по-тежки като обем от шишетата и по-удобни за складиране и пренасяне, която е и причината да се събират точно и само капачките, а не, например, целите шишета.

Горя хотел в Банско, запали се и къща в Петрич

Тази нощ около 03:34 часа е получен сигнал за пожар в покривна конструкция на хотел в гр. Банско. Пожарът е погасен от екип на РСП БЗН-Банско и екип на РСПБЗН-Разлог. Щети: покривна конструкция, климатици, дограма, врати, домашно имущество и опушени стени. Вероятна причина: самозапалване на комина.

На 29.01.2024 г. около 18:10 часа е получен сигнал за пожар в къща в гр. Петрич. Погасен от екип на РСПБЗН-Петрич. Щети: бяла, черна и компютърна техника, домашно имущество, опушени стени. Вероятна причина: небрежност при боравене с отоплителен уред на твърдо гориво.

На 29.01.2024 г. около 23:28 часа е получен сигнал за пожар в спомагателна постройка към жилищна сграда в гр. Петрич. Погасен от екип на РСПБЗН-Петрич. Щети: бяла, черна и компютърна техника, входна врата и прозорец. Причината за пожара и стойността на нанесените щети са в процес на установяване.

Ловно състезание “Свети Хуберт” провеждат в Черноочене

На 3 февруари, събота, в землището на село Пчеларово, община Черноочене, ще се проведе традиционното регионално състезание „Свети Хуберт“ за ловци с кучета, работещи със стойка. Организатор на надпреварата е Сдружението на ловците и риболовците в Кърджали.

В него могат да участват ловци от всички ловно-рибарски сдружения в Кърджалийска област, уточни председателят ва Сдружението Васил Дончев. Съдии на турнира ще бъдат Танко Ранделов и Йордан Каменов. Участниците трябва да бъдат на място в 8 часа за регистрация. Състезанието ще започне в 9 часа. Миналата година в битката, която беше много оспорвана, участваха 14 състезатели с 18 кучета. На първо място се класира Пламен Петков от дружина Кърджали 1. Победителят беше излъчен след бараж между него и Георги Ангелов от дружина Миладиново. Първото регионално състезание „Свети Хуберт“, организирано от Сдружението на ловците и риболовците, се проведе през 2008 година.

Възстановяването на мостовете в Царево включено в бюджета

Възстановяването след бедствието миналото лято е сред основните приоритети в Царево през тази година. С парите от първия транш от държавата, които са включени в бюджета на общината ще бъдат възстановени градските мостове, язовирите и пътя към село Лозенец, каза кметът на морската община Марин Киров.

„Към момента се проектира, включително за градските мостове фирмата е тук на терен. Ще й трябват няколко дни да обследва частните имоти наоколо и общинските и да разположи нещо като база, в която да складира техника, тръби, железа, бетони и багери. Но започва обследване, така че да започне почистването на мостовите съоръжения и докато трае проектирането и съгласуването , да имаме готови строителни площадки, така че в много бързи срокове, още в ранна пролет същинското изграждане да започне“, каза кметът. В наш интерес е да са възможно най-бързо готови. Общината е направила всичко възможно да пресира сроковете, така че това да се случи преди лятото, каза още Марин Киров. По думите му се очаква и още един транш от държавата, с който ще бъдат разчистени деретата, ще се ремонтира и разрушена асфалтова настилка.

Среща дискусия за туризма се състоя в община Минерални бани

Среща – дискусия “Предизвикателства и възможности на туризма в община Минерални бани” се проведе в заседателната зала на Родопската община. В нея участваха кметът на общината Мюмюн Искендер, зам. Кмета Нуртин Сабри, главния архитект на общината Димитър Стоев и представители на туристическия бранш. Ние всички сме заинтересовани да идват повече туристи в общината и желаем да се подкрепяме заедно с бизнеса, каза кметът Мюмюн Искендер.

Той изслуша проблемите, с които се сблъсква туристическия бизнес от общината и изказа готовност да съдейства за тяхното разрешаване, доколкото това зависи от общината. По време на разговора бе обсъдено създаването на общ туристически портал, който да може да се използва на телефон, таблет и компютър, да бъде лесен за работа и да се актуализира винаги, когато е необходимо. Освен това да има QR-кодове за по-лесно достигане до информацията. Коментирано бе и предстоящото участие на Международното туристическо изложение в Интер Експо Център в София. Решено бе на следваща среща да се вземе решение за създаване на ново туристическо сдружение. Преди десетина години в общината бе създадено такова с името “Минералтур”, но то така и не заработи, а сега се оказва, че вече дори е с изтекъл мандат.

Кметът на Чирпан инспектира изграждане на игрище в Зетьово

Проверка на изграждането на закритото тренировъчно игрище в терена на училище „Отец Паисий“ – с. Зетьово, направиха кметът на община Чирпан Ивайло Крачолов и кметът на селото Иван Ганев.

През декември и януари е спряна временно работата по поставянето на подовата основа с оглед осигуряване на устойчивост по инженерните указания за конструктивна обезпеченост. За полагането на промазката са необходими температури над 10 градуса. Завършването ще бъде удължено респективно с два месеца, но официалното откриване на спортната зала ще бъде на 24 май, както е планирано от кмета Крачолов, когато Зетьово празнува.

Започват кукерските игри в община Ямбол

През месец февруари започват традиционните кукерски игри в община „Тунджа“. Тази година те ще започнат от първата събота на м. февруари – 03 февруари и ще приключат на 24 март. В тринадесет населени места групите ще представят своята съхранена самобитна традиция. В първия ден на игрите кукерските групи обикалят къщите в  селото, а на втория ден пресъздават обичая в центъра на селото.

Предстои публично обсъждане на бюджета на община Стамболово

Кметът на Община Стамболово – Аднан Йълдъз и Председателят на ОбС Стамболово – Ербил Халим, на основание чл. 84, ал. 6 от Закона за публичните финанси и чл. 25, ал. 4 от Наредбата за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местните дейности, за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на общинския бюджет на община Стамболово, кани, представители на бизнес средите, неправителствените организации, държавните институции, второстепенните разпоредители с бюджет и цялата общественост на публично обсъждане набюджета за 2024 година.

Публичното обсъждане на проектобюджета на община Стамболово ще се проведе от 15,00 часа на 29 януари в заседателната зала на общината. Предложенията и препоръките на гражданите ще бъдат включени в протокола от публичното обсъждане и ще бъдат приложени като неразделна част от проекта за бюджет за 2024 г. при внасянето му за разглеждане в Общинския съвет.

Злато и сребро за борците от Караманци от Държавното първенство

Със злато и сребро се завърнаха от Държавното лично първенство за юноши до 20 години в Сливен двама борци от Клуба по борба “Буря” Караманци. В състезанието участвахме с двама състезатели и двамата достигнаха до финал, каза треньорът Джейхан Тефик.

В категорията до 57 кг със златен медал се окичи Мурат Иляз, а вторият участник в категория до 70 кг Беркай Тефик остана със сребърен медал. Това наистина е безспорен успех, защото двамата борци досега са били национални състезатели във възрастовата група до 17 години. Сега вече те са на 18 и се състезават при 20-годишните, каза Джейхан Тефик. Освен това те трябваше да преминат и в по-горна категория и за това е нужна съответната адаптация. Мурат Иляз и Беркай Тефик ще влязат в националния отбор на България след този резултат, каза още техният треньор.