Мъж от Несебър дари обзаведена къща за пострадали от Воден

Несебърлията Петър Петров е дарил обзаведена мини къща на пострадалите от пожара в село Воден жители. От публикация в социалните мрежи и групи става ясно, че тя е напълно обзаведена и може веднага да бъдат настанени останали без покрив жители в нея. В групите се търси транспорт, за да отиде мобилната къща до селото.

Прогнозират 9 медала за България от Олимпиадата, нито една титла

България ще спечели девет медала олимпийските игри в Париж, но нито един от тях няма да бъде златен. Това показва финалната прогноза на статистическата компания Грейсноут, изработена по поръчка на центъра за изследвания Нилсен.

Според прогнозата българските спортисти ще завършат на 70-о място в крайното класиране по медали, като ще завоюват един сребърен и осем бронзови. Статистическият модел сочи, че до мач за титлата ще достигне единствено боксьорът Хавиер Ибанес. Роденият в Куба български национал е поставен под номер 2 в стартовата схема в категория до 57 килограма при мъжете и със сигурност е един от фаворитите за отличие. Боксът ще донесе и още един медал за България. Той ще бъде в същата категория, но при жените, и ще бъде спечелен от Светлана Каменова. С два медала страната ни ще бъде зарадвана от художествената гимнастика – на Стилиана Николова в индивидуалния многобой и от ансамбъла. Валентина Георгиева на прескок в спортната гимнастика също ще се качи на почетната стълбичка. По два медала ще донесат борбата и вдигането на тежести. Семьон Новиков се очаква да вземе бронз в категория до 87 килограма в класическата борба, а Магомед Рамазанов също ще бъде сред призьорите, но в категория до 86 килограма на свободната борба.

Изненадващо Грейсноут поставя европейския шампион в категория до 89 килограма във вдигането на тежести Карлос Насар едва като бронзов медалист, а със същия цвят медал ще се окичи и Божидар Андреев при 73-килограмовите. На предишните олимпийски игри в Токио преди три години България спечели шест медала, от които три златни – на Стойка Кръстева в бокса при жените, на Ивет Горанова в каратето при жените и на ансамбъла по художествена гимнастика. Според оценката на Грейсноут най-много медали на олимпийските игри ще спечелят спортистите от САЩ – общо 112, като от тях 39 ще бъдат златни. На второ място ще завърши Китай с 86 медала (34 златни). Домакините от Франция ще приключат трети с 27 титли и общо 60 медала. Великобритания ще вземе 63 медала, но само 17 златни, а топ 5 ще се допълни от състезателите на Нидерландия с 16 олимпийски титли и 34 медала.

Мюмюн Искендер: Очакваме още инвеститори в Минерални бани

Минералната вода в Националния курорт Минерални бани е достатъчна, чакаме инвеститори – това заяви кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер. Разходките на гостите ни се осъществяват по 7 туристически пътеки и могат да се разгледат над 50 забележителности.

При нас водата е достатъчно. Дебитът на 4-те кладенеца, от които я черпим, е 55 литра в секунда. Можем да отворим още в бъдеще, но засега не ги пипаме. Правим друго: изграждаме водоеми, които в часовете от 12,00 през нощта до 05,00 сутринта, когато никой не черпи вода, се пълнят, вместо минералната вода да изтича в реката. Сега започваме четвърто водно депо. Когато бъде готово, ще имаме в запас над 2 хил. кубика вода, т.е. ще разполагаме с резерв от още 50 литра в секунда. Така че моят призив към инвеститорите е – заповядайте в националния курорт Минерални бани, тук няма да имате проблеми с наличието на вода. В общината има отдел за туризъм и балнеолечение, който помага с всички необходими документи на желаещите да инвестират. В курорта можем да посрещаме 2000-2500 души в денонощие.

Нашата вода извира с температура 59 градуса по Целзий, която е най-предпочитана от инвеститорите. Излишната вода сега подаваме към оранжерии за зеленчуци – те са над 60 декара покрити площи. Но със земеделците сме се разбрали, че водата е за балнеолечение и СПА туризъм, ако се намерят потребители, за оранжериите няма да стига.

Минахме границата от 1000 легла – в почивни станции, семейни хотели, в къщи и стаи за гости. Някои са сезонни, други приемат целогодишно. Освен на свободен прием можем да посрещаме хора по програмите на НОИ и по клинични пътеки за лечение. База „Божур“, която приема по НОИ, вече е изградена и разполага със 150 легла. Частен хотел се пребори да приема хора чрез Здравната каса по клинични пътеки. Развиваме и другите си бази. Прочутият някога санаториум „Топлика“, който бе затворен, има нов собственик, който ще го реновира. Надявам се до края на следващата година да се превърне в чудесно място за балнеолечение.

Радостното е, че изоставени след промените у нас станции и бази като тази на „Неохим“ една по една си намират собственици и нещата дръпнаха напред. КНСБ също има своя станция – бившата на Отечествения фронт, в която настаняваме гостите за фестивала за Деня на детето 1 юни, който провеждаме вече 23 г. Идват между 2000 и 2500 деца от страната и от Балканите, тази година имахме гости и от Индия и Китай.

Успяхме с европейски пари да възстановим работата на обществената баня. Навремето я наричали Модерната баня, строена е през 1937 г. Разполага с мъжко и женско отделение с басейни, със семейни и самостоятелни кабини за къпане. Сега тя работи без почивен ден, само на 15 дни спираме по за ден за профилактика. Отделно от това с тази баня открихме 15 нови работни места. Навремето в курорта е имало и баня, наречена Чифте баня. Тя е разрушена, но на нейното място чрез европейските фондове за развитие на селските райони изградихме две големи вани на открито. В тях хората могат да сядат и да си топят краката или да газят във водата, вместо в близката река. Те се превърнаха в атракция, тъй като имат ефектни лазерни светлини, звучи музика и младите предпочитат да се събират там.

Разполагаме с басейн с олимпийски размери, както и с още 4-5 басейна с минерална вода. В центъра имаме и 2 хубави чешми, но е добре водата да се пие по лекарско предписание. Като община по-лесно можем да реализираме своите намерения, защото от 2011 г. държавата ни прехвърли за управление за 25 години минералните води, които са изключителна държавна собственост. Ние имаме ангажимент от таксите, които събираме, да влагаме средства в инфрасктурата на водата и да инвестираме във водоеми.

 Извън водата общината предлага и богата културна програма. През май в село Караманци отбелязваме събитията от 1984 г., когато хората от селото се разбунтуваха срещу възродителния процес. Тази година на събора по този повод дойдоха към 5 хиляди души. Преди време направихме събор в чест на голямата народна певица Недялка Керанова, която е родена в нашата община, в село Татарево. Искахме да го разширим, но ударихме на камък. Поканихме всички изпълнители, с които тя е работила, някои поставиха условия, за да дойдат. Но замисляме и по-сериозни неща в нейна честа, няма да я оставим в забвение.

Навремето в Минерална бани празнували Черешова задушница, тогава ставал събора на селото. Аз самият съм вярващ човек и уважавам това. Но предложихме Задушница да си остане църковен празник, а баните да имат друг празник. Районът е прочут със своите лозя, затова се върнахме към по-стари традиции – към ритуала, при който млади момичета са мачкали гроздето боси в шарапани. Това са издълбани преди 4-5 хиляди години в камъните корита, които са край селото ни. Едни смятат, че в тях са мачкали грозде за вино, други предполагат, че в коритата са добивали злато от златната руда, с която е богат районът ни. Каквато и да е истината, сега всеки септември организираме своя Празник на минералната вода, здравето и красотата, в който основен е ритуалът по мачкането на гроздето.

Отделно трябва да кажа, че в общината имаме 7 туристически пътеки, които достигат до над 50 забележителности. Общата дължина на тези екопътеки и 250 километра. Само в общинския център имаме 5 парка, най-големият е с площ 50 декара. С европейски пари изградихме и модерен терариум, в който могат да се видят изключително редки видове влечуги. Истината е, че напоследък Минерални бани стана изключително активна и атрактивна дестинация. Освен от страната, ни посещават гости от съседните Турция и Гърция, но и хора от цяла Западна Европа, най-вече преселили се да живеят там наши сънародници, каза още кметът на общината Мюмюн Искендер. 

Кметът на Созопол поздрави жители и гости на града

Кметът на община Созопол Тихомир Янакиев, заместник-кметовете Андрей Николов и Тодор Дамянов и председателят на общинския съвет Станимир Андонов посрещнаха скъпи гости на празника на града. За деня на Света Марина пристигна вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова.  Областният управител на област Бургас Мария Нейкова също уважи събитието като голям приятел на Созопол.

Вечерта започна с химна на България и с филм за Созопол, който трогна публиката. „В този празничен ден съм изключително горд като кмет и като гражданин на Созопол да ви поздравя с нашия празник. Созопол е градът на красивите плажове и топлото море, град с хилядолетна история с много превратности, възходи и падения. Той е притегателно място на множество творци и таланти. Созопол е градът, в който всички се завръщат. Благодаря на хората на Созопол, защото те са туптящото сърце на този град. Благодаря им за добротата, за сърдечността, за отдадеността, за красивите усмивки, с които посрещат нашите гости. Но най-вече искам да им благодаря за това, че са възпитали децата си, дори и когато животът им е наложил да са надалече, да  носят града в сърцата си и да обичат Созопол безкрайно. Честит празник!„ С тези думи приветства официалните гости и множеството жители и гости кметът Тихомир Янакиев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова нарече Созопол свой любим град. Тя отбеляза, че почти няма в Европа , а и по света град, създаден 5 хиляди години  преди новата ера и го нарече „музей на света“.  „Въпреки, че това създава трудности всеки път, когато искате да построите нещо и археолозите ви спират, Вие продължавате напред. Чуваме думата „резерват“, но Созопол е град, в който младостта не отминава, дишащ град“.  Така  определи вицепрезидентът Созопол.

В празничната вечер беше отличен и един изключителен човек, който 35 години разкрива скритите  богатства на града. Директорът на Археологическия музей и на Общинския културен институт Димитър Недев получи почетен плакет и грамота за разкриване, опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на Созопол.

Летният театър „Аполония“ не успя да побере всички желаещи да видят концерта на Петя Панева, която огласи нощта с най-красивите песни от българския фолклор. 

19-годишният доброволец от Свиленград е стабилизиран

19-годишният Светослав Димитров от Свиленград, който пострада тежко като доброволец при гасенето на пожарите, вече е в стабилно състояние, съобщиха от болница „Св. Георги“ в Пловдив.

Жизнените му показатели са добри. Той е контактен. Предстоят му още операции. Припомняме, че Димитров беше с над 50% изгарания, причинени от пожара в Свиленград.

Илинден чества православната църква на този ден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.

Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса, но и със свидетелства за чудната му връзка с Бога, кулминация на която е небесното му възнесение на огнена колесница. И пак на него Бог е отредил изключителната мисия, която ще се прояви в края на времената. За ролята на старозаветния пророк непосредствено преди Второто Христово пришествие Сам Иисус Христос е казал: „Илия първом ще дойде и ще уреди всичко.“ (Мат. 17:11). Именно затова св. Илия е бил взет жив на небето, за да се върне в най-страшните дни на човешката история. Пророк Илия живял през IX век преди Христа в Тесвия, когато израилтяните отстъпили от вярата си в Живия Бог заради жената на цар Ахав – езичницата Езавел. За да ги върне към Истинския Бог, пророкът затворил с молитвите си небето, за да не падне и капка дъжд. В продължение на три години и половина сушата обхванала земята, настъпил страшен глад. Илия се оттеглил там, където Бог му посочил, и пламенно се молел за обръщането на съблазнения в езичество избран народ към правата вяра, а упорстващите в богоотстъпничеството като Ахав – да приведе към покаяние. Пророческите му слова озарявали човешките души с Божия промисъл и когато изпълнил земната си мисия, се въздигнал в Божието царство на колесницата, която сам Бог му изпратил.

В народните вярвания по българските земи Свети Илия наказва с безводие неверниците, а за покаялите се изпраща благодатен дъжд. Той закриля и помага на сиромасите, които не ламтят за имане и се уповават на Бога. Заради огнената сила, която притежавал, старите хора го наричат Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник, който препуска по небето с огнена колесница, от която изпраща светкавиците. На този ден празнуват всички, които носят името на светеца – Илия, Илиян, Илияна, Илинда, Илка, Илко, Илчо, Лина, Линда. Занаятчийските еснафи на кожарите, кожухарите, самарджиите, керемидчиите и пожарникарите също почитат светеца.

Вестник „24 часа“ разказва за Националния курорт Минерални бани

Вестник „24 часа“ публикува днес обширен материал за развитието на Националния курорт Минерални бани. В статията на Ваньо Стоилов, разположена на цели две страници във вестника се проследява развитието на курорта от края на 18-ти век до наши дни.

Историята е доста интересна заради т. нар. 100-годишна война между селата Сусам и Брястово за притежанието на минералните извори. В началото на 19-век в борбата за надмощие се включва и Хасково, но в края на краищата всичко завършва със създаването на курортното селище Минерални бани, което днес е общински център. Интересен факт е това, че минералните извори са били посещавани от княз Фердинанд и неговия син Борис III. Съществува дори запазена фотография от онова време, където княз Фердинанд е заснет в народна носия в курорта от придворния си фотограф Иван Карастоянов.

Безспорно най-важното, което могат да научат читателите от статията са качествата на минералната вода и болестите, които тя лекува. Водата в Минерални бани си съперничи с тази в Карлови Вари и лекува множество заболявания на периферните артерии от органичен и функционален тип – болест на Бюргер, ендартрити, облитерираща атеросклероза, болест на Рейно, състояния след тромбофлебити, вегетативни и диабетни ангеопатии, склеродермия и др. Освен тези, с отличен резултат се повлияват следните заболявания:

Опорно – двигателен апарат – ревматизъм, артрит, болест на Соколски-Буйо

Ставни заболявания – артрози, състояния след счупване на кости, полиартрити, болест на Бехтерев

Периферна нервна система – радикулит, полиневрит, ишиас, лумбаго, плексити, дископатия и дискова херния

Гинекологични заболявания – възпалителни процеси на яйчниците, стерилитет

Кожни заболявания – екземи, псориазис вулгарис,  дерматити, кератодермия, уртикарии

Минералната вода се прилага и питейно при пясък в бъбреците, хроничен гастрит и колит, язвена болест, стомашно-чревни заболявания, възпаления на жлъчка и черен дроб.

Своите виждания за направеното в Минерални бани през последните години, както и вижданията си за бъдещето на курорта споделя и кметът на общината Мюмюн Искендер. При нас водата е достатъчно, дебитът на 4-те кладенеца, от които я черпим е 85 литра в секунда. Можем да отворим още в бъдеще, но засега не ги пипаме. Правим друго: изграждаме водоеми, които в часовете от 12,00 през нощта до 05,00 сутринта, когато никой не черпи вода се пълнят, вместо минералната вода да изтича в реката. Сега започваме четвърто водно депо. Когато бъде готово ще имаме в запас над 2 хиляди кубика вода, т.е. ще разполагаме с още 50 литра в секунда. Така, че моят призив към инвеститорите е – заповядайте в Националния курорт Минерални бани! Тук няма да имате проблеми с наличието на вода. В общината има отдел за туризъм и балнеолечение, който помага с всички необходими документи на желаещите да инвестират. В курорта можем да посрещаме от 2000 до 2500 души на денонощие, казва още кметът Мюмюн Искендер. За тези, които не са успели да си купят вестник „24 часа“ вчера, могат да прочетат статията в електронното издание на вестника оттук!

Списание провежда среща в Банско

Със слоган „Списание 8: „Поради что се срамиш да се наречеш болгарин?“, в Банско ще се проведе една различна среща, която се очаква с голям интерес. Събитието ще започне в 11:00 ч. в големия салон на НЧ“Никола Вапцаров – 1894 г.“

Организаторите от Списание 8 обещават участниците в срещата да се понесат на крилете на историята с  доц. д-р Веселина Вачкова и широките ѝ познания за знаменития Паисий Хилендарски, да развържат възела на благоденствието с родовия терапевт Аида Марковска. Писателката Росица Якобс ще сподели какво е да живееш в истинско и постоянно щастие, а проф. Бойко Рангелов ще разкаже за тайнствените кътчета в България. Музикантът YAVI ще въведе всички в залата в света на музиката.

БЧК започва дарителска кампания за пострадалите от пожарите

Българският червен кръст започва дарителска кампания в помощ на пострадалите при пожарите в страната. За целта е открита специална банкова сметка. Желаещите да се включат в кампанията, могат да го направят и с есемес на кратък номер 1446 за всички мобилни оператори – стойността на дарението е 1 лев.

Обширен материал за Минерални бани публикува утре вестник „24 часа“

Утре във вестник „24 часа“ излиза обширен материал за националния курорт Минерални бани. Негов автор е кореспондентът на вестника за Стара Загора и Сливен Ваньо Стоилов. Основната ми задача бе да проследя развитието на курорта още от края на 18-ти век, сподели авторът.

За да разбере каква е визията за бъдещето на курорта, той се срещна и разговаря с кмета на общината Мюмюн Искендер. Ваньо Стоилов има и други общи неща с Минерални бани. Две негови книги „Милиони стъпала към бога“ и „Сплав човешка“ се намират в библиотеката на НЧ „Заря 1957“ в Минерални бани. В първата от тях са събрани най-интересните материали, писани по време на дългогодишната му журналистическа кариера. Втората книга е журналистическо разследване по темата войната на българи срещу българи, която започва още след Освобождението и продължава до днес.