Минерални бани спонсорира изложба за Източните Родопи

Община Минерални бани спонсорира изложба за Източните Родопи, организирана от вестник “Марица”. Изложбата е подредена до часовниковата кула в центъра на Хасково и цели да покаже огромния туристически потенциал на региона.

Община Минерални бани е представена на изложбата с Шарапаните над село Горно Брястово. В научните среди се води спор дали те са били използвани за мачкане на грозде или за добив на злато. Ние сме отворени и за двете версии, каза кметът на общината Мюмюн Искендер. Засега сме дали възможност да се демонстрира възстановка с мачкане на грозде, но ако се появи някой, който иска да демонстрира как шарапаните са използвани за добив на злато, ще му разрешим, каза още кметът Искендер.

В експозицията на открито са представени общо 14 обекта, сред които са крепостите Вишеград и Моняк, култовите светилища Хисаря и Перперикон, както и Глухите камъни и Кромлеха. Всяко от паната е снабдено с QR код, чрез който посетителите могат да научат повече интересна информация за обектите.

Галина Стоянова отчете 12 години управление на Казанлък

„Разделението не гради, а руши. Единението обединява и съгражда“, с тези думи кметът на Община Казанлък Галина Стоянова се обърна към присъстващите на отчета за дейността й в периода 2011-2023 г. в края на срещата.

Те прозвучаха като своеобразен апел мислите и делата на всеки, от който зависи, да бъдат за благото и развитието на Казанлък и населените места в общината. В препълнена зала и с иновативен подход, кметът Стоянова посочи само малка част от многото реализирани проекти и обекти в различните сектори – всички насочени към подобряване качеството на живот на живеещите в общината.

Георги Михайлов е първият кандидат за кмет на община Гълъбово

Здравейте скъпи съграждани, за мен е чест да изляза пред вас, с тези думи се обърна към жителите на община Гълъбово кандидатът за кмет Георги Михайлов. Въпреки всички заплахи, въпреки всички актове, въпреки всички трудности, аз издържах и спазих моето обещание.

Аз съм първият подал документи кандидат за кмет на община Гълъбово, без да съм влизал в никакви задкулисни договорки и без криеници! Ние от ,,Надежда за Гълъбово“ влизаме в тази трудна битка с идеята за много труд и казваме: ,,НЕ НА СТРАХА“. Предизборната програма на кандидата за кмет на община Гълъбово Георги Михайлов можете да видите тук!

Община Асеновград раздава 100 знамена за Деня на независимостта

Tрадиционно, на следващия голям национален празник – 22-ри септември, когато България чества годишнината от своята независимост, община Асеновград ще предостави на гражданите безвъзмездно 100 бр. български трибагреника.

Трикольорите ще се раздават от 10:00 ч. пред сградата на общинската администрация, като всеки може да получи по 1 знаме. Условието е Трибагрениците да бъдат поставени на видно място – на тераса, веранда, двор или друго открито пространство – така, че да се забелязва още отдалече. Идеята вече се реализира на всеки по-голям празник. Целта е на повече места в Асеновград да се развее българското знаме. Да се пробуди националният дух на българина. Да се съхрани българщината. Да се създаде празнично настроение и да се помни славното минало на един от най-българските градове, какъвто е Асеновград.

Информационна среща на културния сектор в Минерални бани

Национален фонд „Култура”, „Съюз на организациите за любителско изкуство” /СОЛИ/ и Община Минерални бани поведоха информационна работна среща за културния сектор по повод регулярните програми към Индикативната програма за 2023 г. на Фонда и ПВУ в отворена дискусия за регулярната дейност и информация за Националния план за възстановяване и устойчивост.

Форумът се състоя на 19 и 20 септември т.г. в конферентната зала на хотел “Божур”. В него взеха участие представители на културни организации и институти, общини, читалища, културни дейци и свободни артисти. Участниците бяха запознати по-подробно с програмите и възможностите за кандидатстване към фонда.

Несебър не е в списъка на световното наследство в опасност

Несебър не е в списъка на  световно наследство в опасност. Това бе решено на 45-тата разширена сесия на ЮНЕСКО в Рияд.

Кметът на Несебър Николай Димитров изказва искрени благодарности на вицепремиера и министър на външните работи на България Мария Габриел, на министъра на културата Кръстю Кръстев и зам.- министър  Георгиев, на всички представители на нашата делегация, които защитиха позицията и престижа  на Несебър.  На България е даден срок  да изработи План за опазване и управление на „Старинен град Несебър“ и други стратегически документи, които ще гарантират съхранението на културното, историческо и археологическо наследство на полуострова.

Мистериите на Хухла започват на 22 септември

Първият ден от Мистериите – 22 септември, Деня на независимостта, на върха ще се празнува на воля. На сцената ще излязат танцовият състав „Карамфилчето“ от читалище „Пробуда“ в Ивайловград и гиганта Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, за да ни покажат, че в сърцата ни има място и за местното и за националното в изкуството – една от целите на фестивала.

Ще бъде връчена наградата „Почетен селянин на „Мистериите на Хухла“, присъждана от Мистериозната хухленска академия на науките /МХАН/ – бронзова статуетка на цървул, пробит от ходене, в който е пъхнато земното кълбо, дело на скулптура Емил Пенчев. Организаторите сочат  село Хухла за символ на глобалното село. След тържествения концерт, посветен на Деня на независимостта, певци, танцьори и зрители ще подхванат тежко тракийско хоро, а оркестърът с дванайсет  блестящи солисти, ще свири докато то се вие под звездите. Вторият ден ще бъде коренно различен, защото това, което ще събира хората в Хухла ще бъде паметта към предците. 23 септември е съботен ден, в такъв ден обикновено се правят помените, и в Хухла тракийци от близо и далеч ще направят една „Тракийска задушница“ в памет на трагично загиналите българи в селото и в цяла Беломорска и Одринска Тракия преди 110 години. След панихидата на Лобното място, след научната конференция по темата в местното читалище, на митинг-концерт на върха над селото, от амфитеатъра, символно ще прозвучи „Литургия 1913-а“ на маестро Георги Андреев в изпълнение на световноизвестния женски хор „Мистерията на българските гласови“ и „Quarto“ квартет, дирижирани от автора. Този ден няма да има веселби. Ще ни сплотява общата мисъл какво сме наследили от предците, какво сме запазили и какво сме направили, за да ни има занапред. Екскурзии до исторически места и природни забележителности в община Ивайловград и Източните Родопи са подготвили домакините на 24 септември. Фестивалът се организира с активното съдействие на община Ивайловград и е под Патронажа на Министерството на култура.

Изет Шабан е кандидатът за кмет на ДПС в Ардино

Настоящият кмет на Ардино инж. Изет Шабан е кандидатът на ДПС и за мандат „2023-2027“. Изненада има в Черноочене, където ДПС ще регистрира като кандидат за кмет на общината бившия регионален директор на Държавен фонд „Земеделие“ Айджан Ахмед.

Това са поредните новини от „кърджалийския изпит“ при почетния председател Ахмед Доган. Групата от община Кърджали влезе в залата за консултации след 3.30 часа.

В Минерални бани обсъждаха стратегия на Местната инициативна група

Обществено обсъждане на проект на Стратегия за Водено от общностите местно развитие за програмен период 2021-2027 г. се проведе в община Минерални бани. Проектът е на СНЦ Местна инициативна група “Общини Минерални бани и Черноочене”.

Стратегията за новия програмен период бе представена от Здравко Сечков. Той представи социално-икономически анализ от 140 страници. Демографската картина за община Минерални бани е по-слабо изразена и дори показва увеличение на населението от 2018 година насам, което е позитивна тенденция, но като структура на населението, хората в трудоспособна възраст са с по-малък дял. Механичният прираст в община Минерални бани също е положителен, като общината има 188 души повече, но естественият прираст е силно отрицателен, което е характерно за повечето общини в страната. Хасковска област, в която се намира община Минерални бани е с най-нисък Брутен вътрешен продукт в страната, посочи още Сечков.

На фона на тази картина проектите през новия програмен период трябва да бъдат насочени към подобряване средата за живеене. Основната цел на стратегията ще бъде да се постигне балансирано и устойчиво развитие, насърчаване на дребното предприемачество за подкрепа на неземеделските производства като услуги и щадещи територията производства. Мярката за преработка на земеделски продукти през новия период е с по-малко заложени ресурси и затова се опитваме да приложим индикативно разпределение на бюджета, обясни още Здравко Сечков. Разбира се, стратегията, която предлагаме предстои да бъде одобрена, а нейният старт може да бъде даден евентуално в средата на следващата година.

Парад на ретро автомобили организираха в София

Парад на ретро автомобили събира автентични за времето си „трабанти“, „мустанги“ и други ретро съкровища в столицата. Есенното изложение се намира на площад „Батенберг“ и радва граждани в днешния празник на София.  

„Моят трабант е 601, по-зелен не успях да го направя. Отзад съм си направила една импровизирана кухня, за да мога да си готвя навсякъде. Парадът има много добра организация, всичко е подредено и чакам с нетърпение шествието“, сподели един от участниците в събитието – Светлана Илиева.